Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Miljoenen voor proeftuinen aardgasloze wijken

Gemeenten met goede plannen om wijken tot 500 woningen van het aardgas af te halen, mogen met elkaar 90 miljoen euro aan staatsteun verdelen. Met dat bedrag wil minister Ollongren gemeenten verleiden om voor 1 juli met plannen te komen om bestaande wijken aardgasvrij te maken. Ze stuurt de gemeenten deze week een brief met de uitnodiging.

Het kabinet wil dit jaar 90 miljoen euro steken in het gasvrij maken van woonwijken met zo’n 500 woningen. Gemeenten die plannen insturen, dingen mee naar een deel van dat bedrag. Het is de bedoeling dat het bedrag verdeeld wordt tussen 20 plannen, die nog dit jaar aan de slag gaan. Het is de bedoeling dat de ervaringen uit deze proeftuin een blauwdruk gaan vormen voor een landelijke wijk-voor-wijk-aanpak.

In de Kabinetsdoelstellingen staat dat er jaarlijks tot 50.000 woningen losgekoppeld moeten worden van het aardgasnet. Enerzijds om de transitie te versnellen en zo de klimaatafspraken van Parijs te halen, anderzijds om de gaskraan in Groningen verder dicht te kunnen draaien. Deze wijken zullen dan aangesloten moeten worden op een warmtenet, bijvoorbeeld restwarmte van industrie, of all-electric moeten worden met behulp van warmtepomptechniek. Ook groen gas of waterstof, waarmee ook proeven lopen, zijn hierbij een optie.

 

5 reacties op “Miljoenen voor proeftuinen aardgasloze wijken

  • P. de Wit

    Het is onbegrijpelijk dat alle linkse mensen, inclusief media en deze website, zo staan te juichen bij het einde van de gasketel. Het alternatief is elektriciteit uit kolen en biomassa (nee wind en zon doen tot 2030 niet mee). En vele kilo’s extra koper de grond in. En nog meer lelijke hoogspanningsmasten erbij. Kijk maar bij Vifhuizen. Weer een dubbel hoogspannings, wat een prachtig gezicht. Netverzwaring heet dat. En dan een apparaat dat 6000-16000 euro kost met een rendement op tapwater wat belachelijke laag is, lager dan een gasketel. Mensen snappen een warmtepomp niet, en kunnen dat ook niet. Maar ten koste van alles, met Uneto-VNI voor op, door geduwd worden. Ik ben ook (voorheen) links, maar ik begrijp niet waar de overwinning vandaan komt bij jullie.

  • JOOP

    Alles draait om de poen. Enkele worden er erg rijk van.
    En wij draaien weer op voor de kosten.
    Het heeft niets met milieu te maken.

    Omzetting van kolen / gas naar stroom heeft een maximaal rendement van 30 %.
    Hoger is nooit haalbaar. Je kan niet de natuurwetten veranderen.

    Voor auto’s is dit anders. Een verbrandingsmoter heeft een rendement van 12 %, dus dan is 30 % een verbetering.

  • andre

    Welkom in de nieuwe miljarden industrie waar de eindgebruiker geen enkele voordeel heeft. Met deze gecreëerde industrie is er maar één paar partij die er wijzer van wordt, namelijk de overheid. De uitvoerende partijen zoals de installateurs en de isolatiebedrijven hebben er veel werk bij, dat is dan weer een voordeel

  • Hans

    Er zou eerst goed gekeken moeten worden naar grote bedrijven die overtollige warmte direct de lucht in blazen omdat distributie naar een woonwijk voor een bedrijf niet rendabel is.
    Dit zou i.s.m de overheid een goede stap zijn.

  • john

    De gemeente mogen het verdelen!!!
    Net zoals de zorgkosten en het PGB? Pfffffffffffff en weg subsidie of maar een druppel voor de eindgebruiker wat overblijft.
    Geef de subsidie aan degene die het toekomt de eindgebruiker en niet aan de gemeente.
    Hier zitten zoveul schakels tussen te beginnen gemeente, project ontwikkelaar, aannemer, installateur en ten slotte de eindgebruiker!
    Wat zou er van 1000 euro subsidie overblijven denken we 1000 euro forget it!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie