Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Minder aardgas: Kamer vraagt installateurs om hulp

Hoe kan Nederland snel minder afhankelijk zijn van Russisch aardgas? De Tweede Kamer heeft installateurs via branchevereniging Techniek Nederland om hulp gevraagd. Het antwoord voor de woningbouw: meer hybride warmtepompen, waterzijdig inregelen en meer druk op bedrijven om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

De brancheverenigingen werden door de Tweede Kamer-commissie Economische Zaken en Klimaat gehoord. Deze informatieronde is gedaan ter voorbereiding van het Kamer-debat dat volgende week, op 22 maart plaats gaat vinden. Naast Techniek Nederland werden onder meer ook Gasterra, NVDE en TNO gevraagd om input. Hierin werd onder meer gesteld dat de industrie als grootverbruiker van aardgas versneld zou moeten verduurzamen.

Alle ballen op hybride

Namens Techniek Nederland voerde directeur Erik van Engelen het woord. Hij schetste het beeld hoe 2 miljoen woningen klaar zijn om met een hybride warmtepomp meer dan de helft op aardgasverbruik voor verwarming te besparen. Deze weg is vorig jaar al door het kabinet ingezet, door onder meer de ISDE op de apparaten te verhogen. Ook komt er een Nationaal Isolatieprogramma.

Grote klap via corporaties en bedrijven

Volgens Van Engelen, maar ook Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) zijn vooral grootschalige verduurzamingsprojecten bij woningcorporaties de snelste manier om het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving snel terug te schroeven. Ook het bedrijfsleven moet volgens Van Engelen meer achter de broek gezeten worden om aan de afgesproken verduurzamingsslag. In het Bouwbesluit staat dat kantoren per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per mper jaar. Bedrijven hebben dan ook een verplichting om te verduurzamen, maar de praktijk is dat hier niet actief op gehandhaafd wordt.

Monteurs en materialen

De Tweede Kamer wil dat de doelstellingen van het Energieakkoord in de versnelling komen, om de afhankelijkheid van (Russisch) aardgas voor komende winter te minimaliseren. Grootste knelpunten in die versnelling voor de installatiebranche zijn volgens Van Engelen het gebrek aan goede monteurs, de beschikbaarheid van materialen en componenten voor toestellen en de capaciteit van het huidige elektriciteitsnetwerk. Als het aan Techniek Nederland ligt moeten overheid en de branche voorwaarden scheppen voor meer instroom (en minder uitstroom) van technici. Van Engelen benoemde hierbij de branche hier het opleidings- en ontwikkelfonds voor heeft. Juist dit fonds (via Wij Techniek) heeft op dit moment alle activiteiten op een laag pitje staan, omdat er sinds oktober nog geen nieuwe cao is, en er dit jaar dus geen heffingsbijdragen kunnen worden geïnd die dit fonds moeten financieren.

Opschaling warmtepompen problematisch

Voor wat de hybride warmtepomp betreft is opschaling naar meer dan 100.000 toestellen op jaarbasis op dit moment nog problematisch, spiegelt Van Engelen de Kamercommissie voor. Veel fabrikanten kennen nu al levertijden die op lopen tot maanden. Dit heeft vooral te maken met een wereldwijd tekort aan chips en andere besturingscomponenten.

Meer weten

Kijk hier het ronde tafelgesprek dat de Kamercommissie voerde terug.

9 reacties op “Minder aardgas: Kamer vraagt installateurs om hulp

  • Wanneer er eens buiten het gebruikelijke wordt gekeken zijn er zeker zeer mooie oplossingen.
    Kijk eens op maxxinno.nl of iheatpanel.nl founders betreffende een revolutionaire oplossing in verwarming. Inmiddels zijn er tienduizenden gebruikers uitsluitend zeer tevreden over.
    Zoals Einstein ooit eens schreef; men kan niet innoveren wanneer men op dezelfde wijze blijft denken

    1. Nic

      COP? Nivo waterkoker? Dit is geen oplossing welke bedoeld wordt.

      1. Onbekend maakt onbemind en geeft vooroordelen. Mijn advies; maak eens een afspraak en laat je professioneel informeren zodat je wél weet waar je het over hebt. Ik ga in elk geval graag elke discussie met je aan.

  • Wim van Elk
    Heb jij aandelen in deze firma, de twee genoemde websites gaan over hetzelfde merk product.
    Infrarood verwarming is niet innovatief alleen weer herontdekt door de elektrificatie die wordt voorgestaan.
    Als besparings / verduurzaamheids maatregel valt deze echt buiten de scope.
    Vaak wordt de mogelijkheid tot individuele ruimte verwarming aangegeven als voordeel van deze oplossing, maar dat kan met elk ander verwarmingssysteem ook.

    Aan de overheid wil ik allen maar zeggen wordt wakker en maak eens een fatsoenlijk rekensommetje hoeveel manuren er nodig zijn om 2.000.000 warmtepompen te installeren mits deze en de appendages leverbaar zijn.
    Dan hebben we het nog niet over de tijd die nodig is om het afgifte systeem aan te passen.
    Tenslotte hoe gaan we dit financieren, de mensen die dit namelijk het hards nodig hebben zitten in woningen (verkocht door de woningbouwvereniging) waar grote investeringen aan moeten worden gedaan en hebben de middelen niet om ook maar een standaard CV-ketel te laten installeren en onderhouden, conform de voorschriften.

    1. Dag Marco,
      Nee hoor, ik ben founder van het revolutionaire F.I.R. verwarmen (1999) en volledig eigenaar van beiden.
      Ons product is absoluut revolutionair. Er zijn miljoenen revolutionaire producten die ergens uit ontstaan, neem b.v. een auto, die bestaan ook al een tijdje maar fabrikanten blijven natuurlijk innoveren.
      Het verbruik; zelf verwarmen we 400m2 aan kantoorruimte. In het pand is geen gas aanwezig en ons totale jaarlijkse elektrische verbruik is 28k. kWh. (All in)
      Heb je het qua verbruik over de vele eenvoudige kopieën van ons product dan geef ik je wel gelijk wanneer je het hebt over “buiten de scope vallen”. Dit zijn namelijk IR- bijverwarmingen en dus geen hoofdverwarming.

      Wat mij zo verbaasd is dat er al snel wat geroepen wordt zonder ook maar de minste kennis van ons/een product.
      Wat ik belangrijk vind is dat onze duizenden klanten met wél een ervaring zeer tevreden zijn. Dat is wat telt, toch?

      Tenslotte; we zijn erg druk, dus tijd voor dergelijke discussies heb ik niet maar ook jij bent op afspraak van harte welkom. Een praktijkervaring is tenslotte bepalend voor een serieuze mening.

      Een warme groet.

  • Marco, toch nog even dit. Ik heb zojuist je site gezien en ontdekte dat je aan infrarood (bijverwarming) doet. Hierbij geef je een besparing aan van 7%. Wellicht toch interessant om eens met mij af te spreken, wij geven voor ons product namelijk een besparing 30-40% aan. Dit op basis van klanten en eigen onderzoek.

  • Het is heel mooi dat er subsidie is op het isoleren van een woning.
    ECHTER! moet de eigenaar dan wel 2 isolatiemaatregelen uitvoeren.
    Alleen hebben de meeste mensen al dubbel glas, vloerisolatie of muurisolatie.
    Waneer het dak dan samen met de renovatie daarvan geisoleerd ( of bij dunne isolatie bij-geisoleerd)) wordt krijgen ze dus geen subsidie. Dan gaat de redenering van, och, boven zitten alleen slaapkamers en die worden amper/niet verwarmt. Dus isoleer het dak maat niet.
    Ons verzoek/tip, Geef ook subsidie bij slechts 1 maatregel.

  • Mark

    Heren,
    Laten we elkaar nu niet de tent uitvechten.
    Ik denk dat Techniek Nederland de tent uit moet.
    Immers TN heeft nooit innovatief ingezet op en in de Branche. TN is altijd en nog steeds voor de grote bedrijven (lees grote geld) en is er niet voor het kleiner bedrijf gegaan.
    TN heeft totaal geen toekomst visie gehad met zowel opleiding, innovatie, toekomst bestendig worden en ook niet in (afgelopen 10 jaar) om de overheid aan het aanspreken dat de transitie sneller en anders moet.

  • B

    Waterstof,waterstof,waterstof. Remeha heeft al een aantal succesvolle proefprojecten gedraaid. Het schoonste verwarmen en rijden met de auto is waterstof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie