Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland is in 2014 met 0,8% gestegen ten opzichte van 2013. In 2013 ging het om 4,8%, in 2014 om 5,6%. Die toename is een stuk groter dan in de voorgaande jaren, meldt het CBS.
Kanttekeningen
Kanttekening hierbij is dat de stijging met name wordt veroorzaakt doordat er in totaal minder energie wordt verbruikt, mede door een warme zomer. Slechts 0,3% van de groei is toe te schrijven aan een toename van het gebruik van hernieuwbare energie. Nog een kanttekening: Nederland heeft afgesproken dat in 2020 14% van de gebruikte energie hernieuwbaar moet zijn. Met een jaarlijkse groei van 0,8% is die doelstelling echter pas in 2025 bereikt.
Biomassa bij huishoudens
Hernieuwbare energie wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. Vorig jaar is het gebruik van hernieuwbare energie voor warmte en vervoer toegenomen, terwijl het verbruik voor elektriciteit ongeveer constant bleef. In 2014 was ongeveer de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, 40 procent voor elektriciteit en ruim 10 procent voor vervoer. De belangrijkste techniek voor de benutting van hernieuwbare warmte blijft biomassa bij huishoudens. Het gaat dan vooral om houtkachels.