Ga naar hoofdinhoud

, ,

Misverstanden over plek CO-melder

Driekwart van de Nederlanders weet niet waar je een CO-melder moet plaatsen. Uit een recente online steekproef onder 1000 consumenten blijkt dat 72 procent van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts een kwart van de huishoudens in Nederland een CO-melder heeft.

Vandaag start de campagnemaand om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen.

Op de VSK spreken Marco Lammers (Geas Energiewacht) en Pim Lammertink (Brandweer Twente) morgen (4 februari) om 15.00 uur over dit onderwerp.

Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Hardnekkig misverstand

Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie die hier onderzoek naar heeft gedaan.”

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting richten zich vanaf vandaag op het juist plaatsen van CO-melders in de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer – alarmeer

In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om CO-vergiftiging te voorkomen. Met als belangrijke boodschap: ventileer – controleer – alarmeer.


Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan

Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.

Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.

Kennistest

Met een online kennistest (www.brandwondenstichting.nl/co-test) leer je meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat je moet doen als het alarm afgaat. Ook ontvang je handige tips en adviezen.

2 reacties op “Misverstanden over plek CO-melder

  • Nic

    Zelfs het personeel van de grote verhuurder V weet het niet!!!! Er is dan ook nog niemand van hun op scholing geweest om het CO certificaat te halen. Triest. Ik zal een foto plaatsen van de plek waar zij het doen.

  • Mike Sermo

    Goed artikel!

    Aan een CO-melder alleen heb je meestal niets, als de ruimte waarin CO aanwezig is gesloten is en het CO-gehalte hoog.

    Zelfs getrainde hulpverleners denk soms nog dat ze zonder adembescherming heel even een ruimte kunnen betreden met een hoog CO-gehalte…

    Als het CO-gehalte hoog genoeg is, ben je met een paar ademhalingen bewusteloos en treed de dood in binnen minuten…

    Om te voorkomen dat CO-gehaltes zeer hoog worden, zouden ALLE gastoestellen (ook de gesloten gastoestellen) moeten worden voorzien van een beveiliging die het gastoestel uitschakelt als er CO vrijkomt.

    De ReTwist koolmonoxidemelder co-Switch is bijvoorbeeld zo’n apparaat; het schakelt het gastoestel uit als er CO wordt gedetecteerd.

    Ook in onderstaand geval kan het tijdig uitschakelen van een CV levens redden, zie link hieronder.

    https://www.nu.nl/economie/5793792/kassa-circa-150000-levensgevaarlijke-cv-ketels-in-nederland.html

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie