Mitsubishi Electric heeft het City Multi Hybride VRF-systeem (HVRF) uitgebreid met de Y-serie. Deze is geschikt voor verwarmen of koelen en maakt gebruik van het efficiënte R32 als koudemiddel.
Bij de nieuwe Y-serie van het City Multi HVRF-systeem wordt koudemiddel uitsluitend toegepast tussen de buitenunit en de BC-controller. Vanaf de BC-controller naar alle binnenunits wordt water als energiedrager gebruikt. Met deze combinatie van direct verdampende en watergedragen systemen is er minder koudemiddel nodig dan bij andere VRF-systemen. Het gebruikte koudemiddel R32 heeft bovendien een 67 procent lagere GWP (Global Warming Potential) dan bijvoorbeeld R410A. R32 verhoogt daarnaast de efficiëntie van het gehele systeem en zorgt er zo voor dat – afhankelijk van het systeem – zelfs geen bufferreservoir nodig is. Daarmee kan worden bespaard op investerings- en onderhoudskosten.
Transport van water
Het transport van het water wordt verzorgd door een pomp die standaard in de BC-controller is geïntegreerd. De aansturing wordt geregeld via het M-Net-protocol van Mitsubishi Electric. Via M-net wordt zowel de communicatie tussen units en regeling als de koppeling naar een eventueel gebouwbeheersysteem verzorgd.
De inverter-aangedreven pomp levert bij iedere capaciteitsvraag het exacte vermogen. De binnenunits zijn daarbij uitgevoerd met traploos instelbare kranen, waardoor het water ook in exact de benodigde hoeveelheid wordt afgegeven om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit samenspel leidt tot een efficiënte werking en daardoor lagere bedrijfskosten. De data die van buiten- en binnenunits worden verzameld, kunnen bovendien worden gebruikt voor afrekening van de afzonderlijke kosten via de centrale regeling AE200 of de cloud-gebaseerde RMI Tool.
Zeven modellen
Het HVRF-Y-systeem bevat zeven modellen met koelvermogens die variëren van 22,4 tot 56 kW en verwarmingsvermogens van 25 tot 63 kW. Elk model is leverbaar in twee efficiëntie varianten. Zo kan het op veel verschillende projecten worden toegepast.
Het leveringsprogramma bevat verschillende soorten kanaal-, vloer-, cassette- en wand-units. Alle binnenunits zijn leverbaar met verschillende vermogens. Daarbij begint het koelvermogen al bij 1,1 kW, waardoor de units zich ook lenen voor kleine ruimten en goed geïsoleerde gebouwen met geringere koel- of verwarmingsvraag.
Beste mensen, zou dit met een Titanium warmtewisselaar een oplossing kunnen zijn om mijn huis te n te koelen met mijn zwembad van maar 16m3 ?
Het lijkt me een mooie oplossing. We hebben voldoende energie (van zonnepanelen) over. Maar altijd komt weer de vraag “wat kost het” is het efficiënt?