De iCEM van Factory Zero, conceptaanbieder van verduurzamingsskids voor nieuwe en bestaande woningen, komt met een variant waarbij de buitenunit van de warmtepomp inpandig is opgesteld. De variant is ontwikkeld voor woningen waar een buitenopstelling van de lucht/water-warmtepomp geen optie is, bijvoorbeeld bij hoogbouw.
De skid was te zien op Building Holland. De iCEM (Integrated Climate and Energy Module) is samenwerking van ABB, Alklima (Mitsubishi), Brink Climate systems, Enervalis, RC Panels, Ubbink en WTH. en wordt geproduceerd door Factory Zero. De module, waarin dus alle techniek in op een klein oppervlak is samengebracht, herbergt dus ventilatie-wtw, warmtepomp, voorraadvat, omvormers en regeltechniek. Dergelijke modules worden vooral ingezet bij grootschalige renovaties. Factory Zero mikt met de modules vooral op de honderdduizenden corporatiewoningen die de komende tijd verduurzaamd moeten worden.
Drie varianten
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2019/04/2E5ADFD9-6800-4BE9-B84A-5763DE778BD2-e1555318654252-600x800.jpeg)
De iCEM is er al in een binnenvariant die voor of achter een woning kan worden gezet, en een variant die op de zolder geplaatst wordt. In dit laatste geval steekt de buitenunit door het dakvlak heen. De inpandige variant is aan de binnenzijde extra geïsoleerd. De gevelafwerking gebeurt met een rooster, dat wel genoeg luchtdebiet geeft voor de aanvoer voor de warmteuitwisseling.
De module is naast compact ook nog eens plug- and play, en maakt gebruik van slimme algoritmen en heeft een vernuftig monitoringstool. Op Building Holland introduceerde Factory Zero ook de iHAQ-functionaliteit (intergrated Healthy Air Quality); dit zijn sensoren voor CO2, luchtvochtigheid, fijnstof en vluchtige organische stoffen, zoals deze ook in de moderne ventilatie-wtw’s steeds vaker worden toegepast.
Geluid uitdaging
De uitdaging rond de buitenopstelling van buiten-units, leidt er toe dat er steeds meer ontwikkelingen gaande zijn rondom binnenopstellingen. Op de afgelopen ISH bleek al dat fabrikanten zich storten op de uitdaging. Komend jaar wordt de regelgeving rondom geluid fors aangescherpt. Dit zou nu betekenen dat een groot deel van de buitenunits die nu op de markt zijn zonder extra aanpassingen niet meer in de buurt van een erfgrens of aanpalende gebouwen zou mogen staan.
Volgens mij is er ‘kortsluiting’ van de luchtstroom door de buitensplit-unit. Ook de aan- en afvoer van de WTW zitten wel erg dicht bij elkaar. Leuk idee, maar niet goed uitgevoerd. In Amsterdam Sleeswijk heb ik een jaar geleden al betere versie gezien. Van Nathan geloof ik.