Ga naar hoofdinhoud

,

Monoblock met f-gas al over drie jaar verboden

Er komt waarschijnlijk nog sneller dan verwacht een ban op f-gassen in warmtepompen en airco’s. Dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement besloten. Voor monoblocks gaat het verbod zelfs al op 2026 in.

Vorig jaar al maakte de Europese Commissie bekend een sneller afbouwpad na te streven voor koudemiddelen met hoge gwp’s (global warming potential). Het Europees Parlement kiest er nu voor om helemaal maar te stoppen met f-gassen, ongeacht hun gwp.

Voor nieuwe monoblock warmtepompen en mobiele airco’s gaat het verbod op 2026 in. Single split airco’s, monoblock airco’s en split warmtepompen met een koudemiddelinhoud tot 3 kilo mogen vanaf 2027 geen f-gassen meer bevatten.

Split warmtepompen

Split warmtepompen en split airco’s tot 12 kW ten slotte, mogen vanaf 2028 geen f-gassen meer bevatten. Voor warmtepompen en airco’s boven de 12 kW blijft wél de drempel van gwp 750 gelden. En anders dan de Europese Commissie vorig jaar voorstelde, gaat in deze laatste categorie het nieuwe beleid pas in 2028 in en niet in 2027.

F-gassen zijn verantwoordelijk voor 2,5 procent van de totale broeikasgasemissies in de EU. Met het nieuwe voorstel van de milieucommissie van het Europees Parlement zullen f-gassen in 2050 volledig van de markt verdwenen zijn. Het Europees Parlement stemt officieel 29 of 30 maart nog over het voorstel van de milieucommissie. Meestal worden die voorstellen overgenomen. Later zal ook de Europese ministerraad zich nog in de besluitvorming mengen.

‘Energietransitie in gevaar’

De Europese warmtepomporganisatie EHPA is niet blij met het nieuwe beleid. Door nu al zoveel koudemiddelen te verbieden, kan de energietransitie wel eens in gevaar komen, stelt de EHPA. “Het Europarlement moet nu niet op de rem gaan staan”, liet de organisatie weten. “Prioriteit voor Europa moet zijn afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en gasketels bij het verwarmen van woningen.”

De milieucommissie van het Europees Parlement neemt deze zorgen serieus, want in het voorstel staat óók dat het beleid voor warmtepompen soepeler mag worden als het de energietransitie vertraagt.

Het nieuwe beleid moet een boost vormen voor natuurlijke koudemiddelen zoals propaan en CO2. In Duitsland is er zelfs al een subsidie voor warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen.

42 reacties op “Monoblock met f-gas al over drie jaar verboden

  • Toon

    Leuk hè, die energietransitie. Wordt je opgezadeld met warmtepompen en airco’s die zijn gevuld met koudemiddelen die verboden worden . Gas is slecht, koudemiddelen zijn slecht. Hier wordt je toch gestoord van. Met een jaarverbruik van 400 tot 500 kuub gas stap ik nog even niet over.

    1. Helemaal mee eens, blij met m’n zuinige HR cv ketel met de nieuwste technologie

    2. Joost

      Nu vergeet je toch waar het om gaat: TRANSITIE! Dus geen gasketel met een COP van 1 meer. Elke geïnstalleerde warmtepomp is daar een bijdrage aan. Mooi dat de techniek zich zo snel ontwikkeld dat we R410A en R32 achter ons kunnen laten, toch?

      1. Erik van Egmond

        Beetje jammer dat een warmtepomp het CO2 budget al opslokt voor 50% bij de bouw van een nieuwe woning, maar dat daar middels een geitenpaadje omheen gewerkt wordt. Gas is echt zo vies nog niet geloof me

    3. Vanblaf

      Waarom bouw je je cv ketel niet om naar lpg heb ik ook gedaan 20,- per week kwijt.

  • Kohein

    Ruim 90% van alle airco’s en warmtepompen worden geplaatst door niet gecertificeerd malafide bedrijven.
    De overheid weigert te handhaven omdat ze bang zijn dat de energietransitie vertraagd wordt.
    Verantwoordt omgaan met koudemidelken is de oplossing.
    Alles en wat verbieden en de burger overal voor laten opdraien is niet regeren maar paniek voetbal spelen

    1. Gas is alles.

      Waar haal je dit vandaan “ 90 % van alle warmtepompen wordt geplaatst door niet gecertificeerde bedrijven “ Dit kan helemaal niet want degene die dit laat plaatsen krijgt dan zijn subsidie niet. Weer zo iemand die zo maar wat roept en denkt dat hij alles weet.

      1. Piet moenen

        Ik dacht ook een goede installateur te hebben. Afgesproken was een composiet verdeler, maar plaatste een stalen verdeler. Dat was niet de afspraak. Rechter gaf instalateur gelijk. Dat ik aangaf dat de instalateur achteraf geen f-gas registratie had, vind de rechter geen probleem. Zie ook de voorwaarde van de WP subsidie. F-gas registratie is geen eis

        1. Ruben

          Een F-gas registratie heeft toch ook niets met een stalen of composieten verdeler te maken? Dat is de waterzijdige kant, dus wat dat betreft heeft de rechter wel een punt. Maar F-gassen registratie of niet, het is onacceptabel dat die installateur die afspraak niet nakomt.

      2. clemens giesen

        Dat klopt. Van de airco’s wordt 90% door cowboys geplaatst

  • Erik La Fleur

    Laat ze nou eerst maar eens de grootvervuilers aanpakken door stikstof certificaten overkopen te verbieden. Laat ze daar eens per 2025 een dik quota stellen. !!

  • Henk

    Eindelijk een dwang/stimulans om natuurlijk f-gas te gebruiken met een gwp <3. De techniek is er al 10 jaar klaar voor! En ook hiermee wordt een COP van 4-5 bereikt.
    Tot voor kort mocht er niet eens 1 kg R290 in een warmtepomp zitten, terwijl er 100.000-den auto's met 40 kg propaan in garages en woonwijken staan.
    Wat een politiek en beleid!
    Kom op installateurs .. kies een warmtepomp met R290!!!!

    1. Martin Van De Wardt

      Precies dit. En het is juist beter voor de COP, bij hogere afgiftewaarden

      1. Johan

        Ik weet het niet hoor, maar als dit alleen in Europa gebeurd zal dit weinig nut hebben. Kijk maar eens naar landen als Afrika, Mexico, etc. Daar fietst een cowboy met 10 kilo koudemiddel op een bakfiets rond om 1x per maand al die lekke airco’s bij te vullen. Dan nog maar te zwijgen over technici in hotels etc, die zijn nog makkelijker. Airco stuk? Hup, zaag erin, en binnen 30 minuten hangt er een airco welke het wel doet.

    2. Kari Nouwen

      30 jaar geleden waren bijna alle WPen met R290! Lobby en overheid maken er een zootje van!

    3. Rik

      Propaan is misschien beter voor het Millieu maar veel gevaarlijker voor de installateurs en installatie eigenaar.

      1. Geim

        Waarom? Kijk eens wat er aan propaan/butaan blikjes voor gasstellen in de Action ligt. Doet ook niemand moeilijk over.

  • Ger Paumen

    Juist, ga gerust over op R290, goed voor milieu , COP en portemonee, en als die in de toekomst nog eens stuk zou gaan kun je hem ook nog laten repareren, wat voor alle anderen waarschijnlijk niet meer kan!

  • F Keizer

    Als een niet-installateur met wel technisch en chemisch inzicht: R290 moest ik opzoeken. Blijkt gewoon propaan: niet giftig, wel brandbaar. Iemand schrijft ‘natuurlijk f-gas’ en bedoelt daarmee koelmiddel. Bij ‘f-gas’ denk ik aan een fluor (F) verbinding, dus NIET-natuurlijk. En schrijft: 40 kg propaan in een auto. Lijkt me onwaarschijnlijk. In de airco? Is het dan niet 4 kg? Of 0,4?

    1. Paul Smulders

      Ik denk hierbij aan lpg .

  • Marco

    Warmtepomp met f-gassen of propaan of butaan. Het blijft een door gas en kolen opgewekte electriciteit slurpend wanproduct.
    Worden straks verplicht met een “kill Switch” uitgerust, zodat dat ding op afstand uitgeschakeld kan worden, als het net het niet meer aan kan. En we stinken er met z’n allen in, hilarisch. Manmade climate change? Laat me niet lachen, de grootste scam ooit.

    1. F Keizer

      Energieslurperd? Het rendement van mijn bodemwarmtepomp is ongeveer 500%. Dankzij dit en 20 zonnepanelen ben ik sinds 3 jaar volledig van het gas af en heb sindsdien een ‘negatieve energierekening’: een maandtermijnbedrag van 0,00 en krijg elk jaar geld toe. Het zal qua prijs nauwelijks uitmaken: ik ga deze investering in veel jaren net wel of net niet terug verdienen. Maar dit bespaart het (ook uw) milieu wel veel CO2 en laat aardig wat kubieke meters aardgas onder de grond.

      1. Hendrik Poll

        Yep, voor wie zich een bodem warmtepomp kan veroorloven.
        Bovendien zorgen de boringen op dit moment voor enorm veel schade door bodemverontreiniging . En je buren mogen waarschijnlijk ivm minimum vereiste afstand geen bodem wp meer installeren.
        Daarnaast moet je (als ik het goed heb onthouden) op een gegeven moment aantonen dat je een goede energiebalans hebt, dwz dat je net zoveel energie de bodem in stopt als je erin stopt. Heb je de provincie al op bezoek gehad?

        1. Geim

          Dat laastste geldt alleen voor open bronnen en niet voor gesloten bronnen die je meestal bij woonhuizen tegekomt.
          En wat voor verontreiniging bedoel je precies? Mijn bron is helemaal volgestort met grout (oid), onder toeziend oog van de regionale inspecteur. En dat van de buren hangt af hoe de grondwaterstroom is. Kan een probleem zijn, maar dat hoeft niet perse. Daarom kijkt de inspecteur ook of op de juiste plaats geboord wordt. 5 meter verkeerd en de boring wordt stilgelegd.

  • Robin

    Weg met de koelkast want dat is natuurlijk ook een monoblock warmte pomp. Ik ben benieuwd welk alternatief we daarvoor gaan krijgen . Zal wel weer een geitenpaadje worden.

    1. WF

      Koelkasten zijn tegenwoordig veelal gevuld met R600 of R600a. Dit zijn geen HFK’s maar natuurlijke middelen met een lage GWP. Het alternatief is er al jaren. En ook al jaren gewoon op de markt. Dikke kans dat je eigen koelkast ook R600 of R600a bevat. Check het typeplaatje maar eens.

    2. Johan

      Alle koelkasten die in Europa worden verkocht werken al heel veel jaren met het natuurlijke koudemiddel R600a (isobutaan) waarvan er zo’n 50 gram in zit.. Alle andere (grotere) koelmeubelen lopen gewoon nog achter, alhoewel er steeds meer R290 (propaan) gebuikt wordt. Deze conversie moet nu dus wat versnellen

    3. mano lebbink

      Dat is er al namelijk R600a (isobutaan)

  • Henk janssen

    Dus vanaf 2027 mag jan en alleman airco’s en warmtepompen inbedrijfstellen? Leuk voor alle airco monteurs, of is daar niet overna

  • Gelukkig zijn er Nederlandse merken die voorlopen en vooruit denken zoals http://www.fanbastic.com zei zijn het eerste merk in Nederland die een complete lijn Warmtepompen leveren met een milieuvriendelijke koudemiddel en ook nog eens met een uitgaande watertemperatuur van maar liefst 75graden waardoor een dure hybride-tussenoplossing ook kan worden overgeslagen…..

  • Alfred

    Er was eens een Co² warmte pomp in Nederland. Uiteraard was deze iets duurder dan die met een chemisch koudemiddel R410a. Deze WP kreeg GEEN subsidie. Want ze erkende R744 niet als koudemiddel. Er zijn er maar een handje vol van deze WP’s geproduceerd. De fabrikant is er mee gestopt. Ze produceren nu Co² compressoren voor auto-airco’s ( heb ik me laten vertellen) Dit verhaal is dan ook een klasse voorbeeld wat de onwetende politiek kapot kan maken.

  • Hans

    Het is welliswaar een gesloten systeem maar niet 100% lekvrij. Deze F gassen komen uiteindelijk in de atmosfeer en het GWP is vele malen hoger dan het CO2 met een GWP van 1 uit het rookgas van een gas gestookte ketel. En inderdaad draaien de compressoren op fossiele energie of deels op zonnepanelen waarvan het productieproces ook zeer belastend is ! Allemaal politiek van de overheid en de leek trapt erin. En de meeste consumenten zijn leek op dit gebied.

  • Th

    Ik denk dat we van deze politiek af moeten het liefst nog voor 1 april dit jaar.
    Het is een zooitje in den haag.

  • Frans Jansen

    R32 word in de meeste warmtepompen gebruikt en heeft een GWP van 677

  • Mark

    De Energie transitie, deze transitie gaat veel te snel. Omdat onze overheid jaren niets heeft gedaan moet het een nu ff een snelle overgang zijn. (Met zelf regulering)
    Als nu niemand een warmtepomp koopt en gewoon gas houdt, en wachten op waterstof (per wijk opgewekt) Die warmte pomp is immers slecht voor electra netwerk.

  • Horst

    Iemand wel eens het filmpje gezien van een loodgieter met een lekkend karwij flesje achterin zn bus???
    Er zal toch eerst wat strenger op propaan gecontroleerd moeten worden!!
    Erg gevaarlijk! Zeer explosief

  • Johan

    3 kg inhoyd is erg veek. De meeste airci systemen of warmtepompen hebben zoveel inhoud aan F-gassen niet.

  • Erik van Egmond

    Op de NEDERLANDSE Antillen kun je het gewoon in grote flessen kopen bij de bouwmarkt
    daar vullen de mensen zelf de airco bij…. of is dat een andere planeet?

  • Ep

    Misschien een stomme vraag, maar kun je bij propaan nog wel van een F-gas spreken ?… (en zou die installatie dan perse door een f-gas gecertificeerde installateur moeten gebeuren)?

  • Nico

    Nooit in zee gaan met Fanbastic
    Druk op het keurmerk cbw je wordt naar een mooi uitziende site verwezen. Waar uiteraard fanbastic op nr1 staat.
    Doe een kvk check en wat blijkt ook dit keurmerk is van de eigenaar.

    Ik heb hem ook ooit in de krant zien staan met bambermooi ook geen zuivere koek

    1. Julia

      Nico, je hebt gelijk. Die gast is niet te vertrouwen, lopen meerdere aangiftes tegen hem wegens oa wegens oplichting en bedreiging.
      Nu in de warmtepompen en energiecontracten… FanBastiC en Centaur Power, je kunt beter je geld in de fik steken, heb je er nog warmte van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie