Het ‘Earth, Wind & Fire-concept’ voor natuurlijke ventilatie van gebouwen biedt in Nederlandse kantoren goede kansen. Dat stelt Peter Swier, die op donderdag 28 januari op dit onderwerp afstudeert aan de TU Delft.
Vallend water, zon en wind
Swier richtte zich in zijn afstudeeronderzoek op het Earth, Wind & Fire-concept (EWF), een techniek die erop gericht is gebouwen met enkel natuurlijke middelen te ventileren. Het concept werd bedacht door Benjamin Bronsema van de TU Delft. Bij EWF wordt gebruik gemaakt van vallend water, zon en wind. Het systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. De schoorsteen verhit ventilatielucht met opgevangen warmte van invallend zonlicht. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd. Volgens bedenker Bronsema zorgt EWF niet alleen voor energiebesparing, maar levert het systeem ook een bijdrage aan een natuurlijker en gezonder binnenklimaat.
Model voor EWF
Swier analyseerde voor zijn afstuderen onder meer ruim 100 projecten van masterstudenten over EWF. Aan de hand van deze analyse maakte hij een model voor de toepassing van EWF in de praktijk, met daarin een beschrijving van de mogelijkheden en beperkingen van het innovatieve concept. De resultaten heeft Swier vervolgens getest op een case study voor de implementatie van EWF, waarbij het Stadskantoor van Heerlen virtueel wordt gerenoveerd als inzending voor de Internationale Bauausstellung (IBA). De focus lag hierbij op Intecture: de Integratie van Technologie in Architectuur. ‘Mijn afstudeeronderzoek kan worden gezien als een praktische EWF-handleiding’, zegt Peter Swier. ‘Het laat de grote potentie van EWF zien om een architectonische oplossing te worden die de kloof kan dichten tussen architecten en ingenieurs.’
Praktijk
De volgende stap is nu het EWF-concept in de praktijk te testen. Dit gaat gebeuren in Amsterdam, samen met de Dutch Green Company en de TU Eindhoven. Daar wordt een hotel gebouwd dat zichzelf grotendeels zal kunnen voorzien van energie, waarbij EWF een cruciale rol speelt. Het hotel moet in 2017 klaar zijn.