Een warmtepompboiler gebruiken voor warmtapwater en ook nog eens voor de verwarming van de woning? Dat gaat niet, stelde onlangs de rechter in een zaak die was aangespannen door een achttal huurders van een appartementencomplex in Harderwijk. Zij krijgen nu huurverlaging toegekend.
Het gaat om een voormalig kantoorpand dat in 2019 werd getransformeerd tot appartementencomplex met 22 kleine eenpersoonswoningen. Bewoners merkten dat ze hun gasloze woning niet goed warm kregen, maar tegelijkertijd wel een hoge elektriciteitsrekening hadden.
In 2020 besteedde consumentenprogramma Radar aandacht aan het probleem en daar stelde ISSO-expert Jos de Leeuw vast dat de (ventilatie)warmtepompboiler de boosdoener was: die is alleen bedoeld voor de bereiding van warmtapwater en niet ook nog eens voor de vloerverwarming.
Handleiding is duidelijk
De rechter gaat mee in die conclusie: uit de handleiding bij de Tesy-warmtepompboiler zou duidelijk blijken dat de vloerverwarming er niet op aangesloten kan worden. Daar komt bij, zegt de rechter, dat twee monteurs die eerder de woningen bezochten, erop hebben gewezen dat de configuratie niet deugde. En een woning zonder goede verwarming, zegt de rechter, is “een gebrek dat het woongenot ernstig schaadt”.
De rechter heeft nu besloten dat de verhuurder, Vandenbrink Onroerend Goed, de verhuurders aan de huurders met terugwerkende kracht een huurvermindering moet toekennen van 40 procent van de huur in de betreffende stookseizoenen, dat wil zeggen de maanden oktober tot en met april.
Er zijn er altijd die het beter weten, geen geld willen uitgeven, en geen verstand van vermogens hebben, in Watt. Wel in $
dus jij geeft wel geld aan iets wat niet werkt
De verhuurder komt er weer makkelijk van af, wat is nu de incentive om een gedegen oplossing voor een goed werkend verwarmingssysteem aan te brengen.
@ Han, als je het over mij hebt lees je niet goed.
de huurders krijgen nu (wellicht met terugwerkende kracht) een huurverlaging van 40% maar om daar genoegen mee te nemen is m.i. wel erg vreemd. Immers er wordt dan wel minder huur betaald in de toekomst maar de woningen blijven onvoldoende verwarmd te worden. M.i. had deze rechter tevens de verhuurder moeten veroordelen tot een deugdelijke verwarmings installatie te laten aanleggen en zodra dat dan gerealiseerd is, kan de huurverlaging weer vervallen.
De verhuurder kan natuurlijk deze kosten van de huurverlaging alsook de nieuwe verwarmings installatie verhalen op de aannemer die dat weer zal kunnen gaan verhalen op de installateur die verantwoordelijks is voor de geleverde installaties
Ik heb een warmtepomp met 60 graden C. Capaciteit 16 kw. Al 10 jaar geen gas geen gasnet. Boiler 300 liter. Inductiekoken en zonnepanelen. Ik verhuur ook een huis zonder gas. Lucht water warmtepomp 60 graden C. Aangesloten op de CV radiatoren. Inductiekoken zonnepanelen. Huis is van 1907 in Kropswolde. Google Will Eisinga.
Dag Wil,
Dit topic gaat over de combinatie warmtepompboiler (voor tapwater) en verwarming van ruimtes. Dat blijkt geen gelukkige combi. De reguliere warmtepompen zijn ontworpen om nu juist wel ruimtes te kunnen verwarmen via radiatoren en/of vloerverwarming. Dus wat je schrijft klopt ongetwijfeld, maar heeft geen relatie met het onderwerp. Wel goed te lezen dat het allemaal zonder gas kan.