Een nieuw appartementencomplex in Zandvoort is aangesloten op een nieuw soort bron: een triplet-wp. In één boorgat zijn drie bronbuizen de grond in geboord, op drie dieptes en met drie temperaturen. Op die manier kan de pieklast makkelijker worden opgevangen en zal het totale rendement toenemen.
Het gaat om gebiedsontwikkeling Santfort in Zandvoort. Het complex bestaat uit twee woontorens met ieder vijftig appartementen en erachter een lager deel met dertien Ondernemerswoningen. Santfort is een ontwikkeling van Pact3D met een ontwerp van Thijs Asselbergs Architectuurcentrale in samenwerking met van Ommeren-architecten.
Individuele warmtepompen
De appartementencomplexen zijn gasloos en worden gekoeld en verwarmd door individuele Nibe-warmtepompen die zijn gekoppeld aan een collectieve WKO, die geboord werd door Duratherm. Het bedrijf econic verzorgt het ontwerp, de financiering, realisatie en exploitatie van het duurzame energiesysteem voor verwarming, koeling en warm tapwater voor de twee woontorens. De technische oplevering van de warmtepompinstallatie van de appartementen zal richting eind dit jaar zijn en bij de ondernemerswoningen zal die volgend jaar opgeleverd worden. Schouten Techniek voert de installatietechnische werkzaamheden uit.
Het betreft hier dus een monobron met drie buizen. De warme bron bevindt zich rond de 120 meter diepte en heeft een temperatuur van ongeveer 19 graden. De ‘neutrale’ bron, die opereert op de natuurlijke grondwatertemperatuur, ligt op een diepte van pakweg 145 meter en de koude bron ten slotte, zit rond de 180 meter diepte en heeft een temperatuur van ongeveer 7 à 8 graden, zegt Stef van Harlingen van het bedrijf VHGM dat de ondergrondse engineering verrichtte.
Hoge temperatuurverschillen
Bij koelbehoefte zal gebruik worden gemaakt van de koude bron; het opgewarmde water kan vervolgens de warme bron regenereren. In het voor- en naseizoen zal verwarmd worden met water uit de neutrale bron. Op piekmomenten in de winter, die zich circa 4 procent van de tijd voordoen, kan de warmte in de warme bron worden aangesproken. De warmtepompen kunnen dan dus werken met een Delta T van om en nabij de 12 graden, en dat is ruim twee keer zoveel als normaal. Met dergelijke Delta T’s kan de pieklast veel eenvoudiger worden opgevangen en kan de capaciteit van de totale bron een stuk kleiner zijn, aldus Van Harlingen. In een volgend project waar VHGM bij betrokken is, in IJmuiden, wordt de warme bron nog eens extra opgewarmd door zonnecollectoren op het dak. “Dan krijg je dus een nog hogere Delta T.”
Voor Duratherm was het boren van deze monobron triplet ook de eerste keer, zegt Beerd Volkers van Duratherm. Doordat er drie buizen de grond in gingen, moest het boorgat een grotere diameter krijgen en moesten dikkere staalkabels worden gebruikt om het grotere gewicht op te kunnen vangen. Volgens Volkers is de markt enthousiast en zijn er al meerdere nieuwe boringen in voorbereiding.
Waarom wordt er geopteerd om de warmtebron minder diep te situeren dan de koude bron als de bodem per 100 m diepte 3° C warmer wordt ?
Misschien omdat warmte de neighing heefd te willen opstijgen en zo thermische verontreiniging wordt voorkomen?