Verwarmingssystemen van een vermogen vanaf 70kW moeten vanaf 10 maart gekeurd worden door een SCIOS Scope 14-gecertificeerd inspectiebedrijf. Het gaat daarbij niet alleen over de stookinstallatie zelf, maar ook om het distributie- en afgiftesysteem. Doel is om zo energiebesparingspotentieel in kaart te brengen.
Het gaat om de uitwerking van de Europese regelgeving EPBDIII. Grote verwarmingsinstallaties moeten al sinds jaar en dag gekeurd worden. Voorheen ging het om installaties met een vermogen boven de 100kW, maar sinds twee jaar is die drempel verlaagd naar 70kW.
Scope 1 en 2
Tot 10 maart 2022 mogen bedrijven zich nog laten inspecteren voor SCIOS Scope 1 of 2, maar na deze datum zijn die niet langer voldoende en moet je een SCIOS Scope 14-inspectie uit te laten voeren. Als een ventilatiesysteem aan het verwarmingssysteem gekoppeld is, moet dat ook worden worden gekeurd.
Voor het bepalen van het vermogen moeten de vermogens van de verschillende onderdelen van het systeem bij elkaar opgeteld worden. Eventuele back-upsystemen moeten ook meegeteld worden. Onder de nieuwe regels vallen zowel gasgestookte ketels als elektrische warmtepompen. Overigens is onlangs bepaald dat warmtepompen die ook kunnen koelen onder het inspectieregime voor airconditioningssystemen komen te vallen.
Elke vier jaar
Verwarmingssystemen dienen elke vier jaar opnieuw gekeurd te worden. Keuringen voor airconditioners (ook vanaf 70kW) blijven vijf jaar geldig. Wie dat wil kan zijn verwarmingssysteem nu nog tot 10 maart laten keuren onder Scope 1 en 2. Die keuringen blijven uiterlijk tot 10 maart 2026 geldig. Daarna moet elke installatie verplicht ook een Scope-14 keuring hebben ondergaan.
Complicerende factor is dat inspectiebedrijven zich nu nog niet kunnen laten certificeren voor Scope 14-inspecties, omdat de betreffende certificering nog in de afrondende fase zit. Dat moet echter, zo is de verwachting, binnen enkele weken voor elkaar zijn. Inspecteurs dienen volgens de certificeringsregeling Scope 14-gediplomeerd te zijn. Opleidingen lopen nu snel vol.
Geweldig moeten ze ook voor particulieren doen.
Vaak installateurs er vanaf willen zijn binnen 20 minuten voor een dikke prijs.
Geldt niet alleen voor c.v.-ketels.
Alweer een vorm van geld klopperij… “de heren” bedenken altijd wat nieuws om zich interessant te maken ..
knettergek
Ik zit in de “Commissie Duur5zaamheid” van onze VvE van 60 appartementen, bouwjaar 1995. Heel toevallig kwam ik op deze site.
Kunt u ons adviseren waar wij betrouwbaar en niet leverancier-gebonden advies kunnen krijgen over de mogelijkheden om onze decentrale ventilatiesystemen te evalueren en verbeteringen voor te stellen: de meeste flats hebben nu 1 of 2 mechanische ventilatoren die 24/24 uur aan staan zonder sturing; uitblazend door de schoorsteen, vaak nog nooit onderhouden/
Ook beter afregelen van de CV/tapwater installaties moeten we gaan verzorgen.
Eric bel me maar ik zit in mijn eigen appartementen en die van mijn dochter in de commissie Ik ben in staat jullie een onafhankelijk advies te geven.
0642706052
Valt warmwater bereider ook scope 14?