De nieuwe Aquarea M-serie is op de markt: een nieuw modulair warmtepompconcept van monoblocks op koudemiddel R290. De serie is qua vermogens de grote broer van de L-serie, de eerste propaan-serie die de Japanners vorig jaar introduceerden. Hier een artikel over deze introductie. De warmtepomp was begin dit jaar al te zien op de VSK.
De M-serie komt in vermogens van 9 tot en met 16 kW en mikt op de grote twee-onder-één-kappers, vrijstaande woningen en kleine utiliteit. Grootste verschil met de bestaande K- en L-serie is dat de T-CAP-techniek van Panasonic standaard is toegepast. De L-serie kent vermogens van 5 tot 9 kW, en krijgt later ook de beschikking over de T-CAP-techniek.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2024/02/panasonic-M-serie-800x565.jpg)
Die gepatenteerde T-CAP-techniek is een extra pijp-in-pijp wisselaar in de buitenunit. Deze techniek zorgt ervoor dat het oppervlakte van de verdamper met zo’n 30 procent verhoogt wordt. Hierdoor is de warmtepomp in staat om ook bij strenge vorst (tot -25°C) nog op de buitenlucht te kunnen draaien, waar andere warmtepompen het elektrisch element al nodig hebben om genoeg vermogen te kunnen leveren. Hierdoor kan de warmtepomp met name in de renovatie extra leveren mocht dat gevraagd worden. Maar ook voorkomt deze techniek dat omwille van een korte periode van kou, het hele jaar een warmtepomp met een hoger vermogen moet draaien en geen verval kent in rendement. De T-CAP-techniek komt later ook beschikbaar voor de L-serie.
Verschillende varianten
De nieuwe Aquarea heeft een dubbel-fan buitendeel en is binnen in verschillende smaken beschikbaar. Het toestel komt in All-in-One- en Bi-Bloc-varianten, evenals de optie voor een volledige control box of remote-only-basisfunctionaliteit. De M-serie heeft ook een nieuwe injectiecompressor.
Uitfasering
Net als andere warmtepompfabrikanten sorteert Panasonic voor op de uitfasering van synthetische koudemiddelen. Op de VSK was te zien dat alle grote spelers R290 omarmen als koudemiddel van de toekomst. Uiteindelijk zullen de R32-toestellen over 5 jaar niet meer nieuwe geproduceerd worden. Hier een trendartikel over propaan.
Prestaties
De M-serie kan dankzij de extra wisselaar ook bij extreme kou een aanvoertemperatuur van van 75°C bij een buitentemperatuur van -10°C en de mogelijkheid om warm tapwater van 55°C te leveren bij een buitentemperatuur van -25°C, zonder bijstook van het elektrisch element. De T-CAP-buitenunits behouden hun verwarmingscapaciteit tot buitentemperaturen van -20°C en kunnen werken tot -28°C. Dus ook de legionella-cyclus kan op de warmtepomp gedraaid worden.
Geluid
Ook qua geluid heeft Panasonic verbeteringen doorgevoerd. De M-serie beschikt over een verbeterd ontwerp met een anti-trillingsstructuur, een opnieuw ontworpen chassis en een geoptimaliseerde ventilatorsnelheid om het geluidsniveau te verminderen. De units behouden een lage ErP-geluidswaarde, minimaal 53 dB(A), die in ‘superstille modus’ nog verder kan worden verlaagd.
Eenvoudige connectiviteit
De systemen worden geleverd met een nieuwe bediening die flexibele installatie en een eenvoudige internetverbinding via het nieuwe frontpaneel mogelijk maakt. De gebruikersinterface is vernieuwd. De gebruiker kan de waterdruk aflezen op het startscherm, de stroomtarieven invoeren, en zones beheren.
Cloud-service
De systemen hebben de mogelijkheid tot slimme besturing en monitoring van het energieverbruik. Aquarea Service Cloud is beschikbaar voor installateurs en onderhoudsbedrijven, waardoor realtime toezicht op afstand van meerdere installaties mogelijk is voor een grotere klanttevredenheid. Voor eindgebruikers is de Panasonic Comfort Cloud App beschikbaar voor energiebeheer en bediening van verwarmings- en warmwaterfuncties.
Bediening
Voor de M-serie zijn ook nieuwe controllers geïntroduceerd. Deze zijn essentieel als er geen andere binnenunit is geselecteerd en wordt geleverd met een Wi-Fi-adapter. Daarnaast is er een systeem met twee controllers ontwikkeld, waardoor onafhankelijke controle van twee zones binnen een woning mogelijk is. Dit geeft gebruikers flexibiliteit.