De PVT-warmtepomp wil ook qua prijs de concurrentie aan met lucht/water-warmtepompen in nieuwbouw en renovatie. HR energy, een van de aanbieders deze techniek, komt met een zelf ontwikkelde warmtepomp en verbeterde thermische panelen, en gaat scherp de markt in.
Een PVT-systeem, dus de combi tussen thermische dakpanelen en pv-panelen mét brine/water-warmtepomp, was voorheen altijd een oplossing die qua rendement goede cijfers liet zien, maar qua totaalinvestering vaak het onderspit moest delven, erkent Jeroen Prinsen van HR energy, dat al ruime ervaring heeft met deze systemen. Met de nieuwe Qube en verbeterde panelen wil HR energy de nieuwbouw-, maar vooral ook de renovatiemarkt opschudden.
Eigen warmtepomp gebouwd
De deze week geïntroduceerde Qube warmtepomp is de opvolger van de Qbooster PVT-warmtepomp, die het bedrijf van M-TEC uit Oostenrijk betrok. Van dit toestel draaien er ongeveer 400 in ons land. De nieuwe warmtepomp is, op de compressor na, volledig Nederlands product, en helemaal zelf ontwikkeld. “Dit betekent dat we zowel in hardware en software nu onze eigen droomwarmtepomp hebben voor een PVT-systeem”, zegt Jeroen Prinsen van HR energie. Het totale systeem wordt volgens HR energy goedkoper in de markt gezet. Dit komt ook omdat de thermische panelen zijn verbeterd: met minder oppervlak is een hoger rendement te halen.
Deze maand op de markt
De Qube PVT-warmtepomp is een nieuw ontwikkelde brine/water-warmtepomp met koudemiddel R32 die deze maand in een 4, 6 en 8 kW op de markt komt. Meer over deze ontwikkeling, de specificaties en rendementen in dit Installatie Premium artikel.
HR energy is niet de enige PVT-leverancier met een eigen warmtepomp. Eerder al kwam Triple Solar met een speciale brine/water-warmtepomp voor PVT-systemen. Dit propaantoestel (R290), ontwikkeld in samenwerking met het Deense MetroTherm, heeft een vermogen van 3,5 kW.
Beter goed gejat dat slecht bedacht
Wat bedoel je ermee Maarten? Kun je een toelichting geven?
Leuk en aardig. Maar de hamvraag is wat kost het. En is het terug te verdienen.
Wat is er terug verdientijd van je auto, daar hoor ik nooit iemand over maar, als het om gas loos verwarmen van een huis gaat in eens wel.
Simpel, voor een huis vergelijk je het met een bestaande techniek en dan geeft een kostenafweging de doorslag. Volkomen legitiem. Ook omdat niet iedereen veel geld over heeft naast andere kostenposten. Bij de keuze voor een auto geven te verwachten kosten bij de meeste mensen de doorslag. De kleinere groep daargelaten die andere criteria de keuze kan laten bepalen.
Misschien moeten we dus rekening houden met het feit dat veel mensen dat belangrijk vinden. De vraag naar zonnepanelen kwam ook pas goed los toen zonnestroom goedkoper werd dan stroom uit het net..