Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Nieuwe ventilatiewarmtepomp Nefit Bosch

Nefit Bosch komt ook met een eigen warmtepomp met ventilatielucht als bron. De Compress 3800i EW haalt haar energie voor verwarming en tapwater uit de afgezogen ventilatielucht uit een woning, en mikt vooral op appartementen en kleine woningen tot ongeveer 75 m2 vloeroppervlak.

Deze woningen krijgen met het toestel een alles-in-één oplossing voor verwarming, warm water en ventilatie, zonder buitenunit of bronboring. De Compress 3800i kan worden toegepast in zowel nieuwbouw, als bestaande bouw. De warmtepomp is geschikt voor situaties met een geringe warmtevraag, zoals goed geïsoleerde appartementen of vakantiewoningen tot ca. 75 m2. Voorwaarde is wel afgiftesysteem op basis van lage temperatuur, zoals vloerverwarming of convectoren.

Met een vermogen van 1,6 kW dekt de Compress 3800i EW het grootste gedeelte van de warmtevraag af. Indien nodig kan hij bijverwarmen door middel van een 9 kW elektrisch element. De ventilatiewarmtepomp heeft een COP van 4,41 (A20/W45 bij 41 l/s) en energielabel A++. De binnenlucht wordt meerdere malen per dag ververst. De RVS-boiler levert 258 liter water van 40 graden. De Compress 3800i produceert 34 dB, en moet dus wel in een goed afgesloten kast worden geplaatst. 

Touchscreen in kleur en app

Via het display kan de gebruiker eenvoudig het verwarmings- en warm watercomfort aanpassen en heeft hij een overzicht van de prestaties van de warmtepomp. De Compress 3800i is standaard voorzien van een internet­aansluiting: alle gebruikersfuncties zijn ook beschikbaar via de nieuwe Bosch HomeCom Easy app. Via het display en de Easy Service app in combinatie met de Smart Service Key heeft de installateur bovendien toegang tot alle technische details en historie.

Installatiegemak: twee delen

De warmtepomp is te transporteren in twee delen. Daarbij is er voldoende ruimte aan de onderzijde beschikbaar voor het eenvoudig aansluiten van de leidingen. Het toestel is voorzien van automatische ontluchters. Alles is weggewerkt achter de mantel, inclusief de RVS-boiler van 186 liter en een expansievat. De warmtepomp moet eenmalig worden ingesteld op basis van de eisen in het Bouwbesluit. Voor het inregelen en inbedrijfsstellen kan de installateur een beroep doen op de service van Nefit Bosch. In dat geval geldt bovendien 5 jaar garantie. De gelijkwaardigheidsverklaring van de Compress 3800i EW is voor zowel CV, als tapwater te downloaden via BureauCRG. De ISDE-subsidie bedraagt 1400 euro.

Breder aanbod

Voor Nefit Bosch is dit een verdere verbreding van het warmtepompaanbod. De fabrikant uit Deventer, onderdeel van het Duitse Bosch-concern, heeft al langer lucht/water-toestellen, hybrides, en bodemgebonden warmtepompen in het programma. Ventilatiewarmtepompen voerde Nefit al eerder. De VentiLine was een toestel dat gebaseerd was op de de Ecolution, en die vanaf 2010 werd ingekocht via Inventum. Deze warmtepomp heeft Nefit Bosch niet meer in het programma. Naast Inventum, hebben ook IthoDaalderop, NIBE, Duco warmtepompen die afgezogen ventilatielucht, al dan niet bijgemengd met buitenlucht, als bron hebben. Groot voordeel van deze techniek, die zowel bij systeem C als systeem D ventilatie kan worden toegepast, is dat er geen buitenunit of bronboring nodig is. Wel is het belangrijk dat de installatie goed gedimensioneerd wordt om te borgen dat er voldoende ventilatielucht voor handen is om de warmtepomp te voeden.

7 reacties op “Nieuwe ventilatiewarmtepomp Nefit Bosch

  • Heel goed! En GroenLinks, PvdD, D66, CDA, Urgenda, TransitieMotor, adviseurs, bouwers, consument en boer, schrap aub PV-zonstroompanelen uit #regeerakkoord en #RES.

    En ook “de” inefficiënte warmtepomp met ventilator-luchtbron, en zonboilers.

    > Promoot PVT-ZONPANELENBRON. Die levert op zelfde oppervlak waar PV alleen stroom levert, zowel STROOM (PV) als WARMTE/KOUDE (T) voor warmtepomp.

    PVT onttrekt warmte/koude UIT BUITENLUCHT via radiateuren achter de zonstroompanelen.
    OOK IN DONKER, zonder geluid.

    PVT wetenschappelijk aangetoonde efficiency 5.6.
    “De” warmtepomp met brom luchtbron die overheid promoot efficiency 3.5.

    > Met hun systemen 2x TE VEEL ZONSTROOM-AKKERS en WINDMOLENS OP LAND.
    Hierdoor geen ruimte voor DUURZAME LANDBOUW, HOUTSNIPPERWINBOS en nieuwe (HOUTSNIPPER) WONINGEN.

    >> PVT kan oud en nieuw gebouw energie-neutraal, zelfvoorzienend of energie-leverend verwarmen.

    >> PVT 2x MINDER STROOM nodig.
    Na 15 jaar €3000 GOEDKOPER dan “de” warmtepomp, ventilator-luchtbron, zonstroompanelen.

    >> Met PVT niet 32 Twatt in Regionale Energie Strategieën nodig, maar 2x MINDER ZONAKKERS, WINDMOLENS op land, waterstof, geothermie

    Deel aub:
    https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad

    1. Marcus

      Zeer kostbaar en alsnog moet je daar een warmtepomp aan koppelen

  • Wim Jansen

    Ik heb die installatie al 14 jaar. Hij haalt warme ventilatie lucht en geeft dit af aan het warme water. Het nadeel hiervan van is dat het nog al wat energie kost want de compressor staat altijd aan. Voordeel is je hebt snel warm water want het water wordt opgeslagen in een groot vat en is ong 60 graden voorverwarmd! Merk http://www.nibe.com

  • H. Talsma

    Naast een WPF 10 van Stiebel Eltron (2002) voor de woning verwarming, welke in 2011 is vervangen na het stuk draaien door o.a . installatie fouten.
    Draait er een LWAZ 250 van Stiebel Eltron (2002) als tapwaterverwarming voor de woning. ( in de afgelopen 20 jaar maar 1x de anode vervangen)
    In tegenstelling van wat Dhr. Wim Jansen schreef, draait de compressor (500 Watt) tot dat het tapwater plm. 56 Gr. is, en vervolgens draait alleen de ventilator, (in te stellen tussen 80 en 180 Watt) voor het ventileren van de woning.
    Maar omdat we vrij frequent met ramen en deuren ventileren, heeft de praktijk uitgewezen dat het nog wel zuiniger kan door een tijdklok te plaatsen die de installatie ’s avonds plm. 3 uur stroom geeft.
    Dit blijkt voldoende om het tapwater op temp te houden, het elektrisch (anti legionella) element warmt bijna nooit bij na de compressor stop.

    1. Wim Jansen

      Het idee van een tijdklok in de installatie is een goede tip. Ik kan hier wel wat mee!

  • Pascal

    Prima legionella bom van 180l.
    Of continu een verwarming element bij. Dat 50% moet bij verwarmen. Wil de electriciteit rekening niet betalen.
    Daarnaast moet je een wervelwind door je appartement heen trekken om genoeg licht voor de warmtepomp te geven. Wat allemaal vervangen wordt door koude lucht. Gevolg een gigantisch ventilatie verlies.
    Koop geen energiebesparende dingen met een stekker.

  • mijn cv en wtw moet vervangen worden voor de komende 20 jaar.
    wat is nu de simpelste oplossing als je zonnepanelen op het dak heb

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie