Ga naar hoofdinhoud

Noodklok: ‘sluiting techniekopleidingen dreigt’

De instroom van techniekleerlingen is dusdanig karig, dat het voortbestaan van technische afdelingen van scholen op het spel staat. Dat schrijft Uneto-VNI-voorman Marcel Engels. De installatiebranche heeft volgens hem straks 15.000 onvervulde vacatures.

 

Voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, heeft bij de Tweede Kamercommissie voor Onderwijs de noodklok geluid voor het technisch VMBO.  Hij werd hierbij vergezeld door VNO-NCW en de Stichting Platform VMBO’s , en 20 vmbo-leerlingen.

 

Bedreiging

De noodroep krijgt bijval van Uneto-VNI. “Het aantal leerlingen daalt dramatisch en op sommige scholen dreigt complete sluiting van de technische afdelingen”, schrijft Uneto-VNI-voorzitter Marcel Engels op de website van de branchevereniging. “Voor de ontwikkeling van de technische installatiebranche is dit een grote bedreiging.” Volgens Engels moet het roer om. “Het is niet zinvol om onze jongeren massaal op te leiden voor studies als vrijetijdsmanagement, waarin straks geen droog brood te verdienen is, terwijl in de installatiebranche binnenkort 15.000 vacatures onvervuld blijven en de carrièreperspectieven uitstekend zijn.”

 

Verduurzaming en vergrijzing 

Ondanks de grotere vraag van de installatiebranche, ontbreekt het aan instroom op de opleidingen. De komende jaren is goed geschoold technisch personeel niet alleen nodig door het vertrek van grote aantallen werknemers die met pensioen gaan, maar ook door het toenemend belang van installatietechniek in de maatschappij. Engels: “Als gevolg van ontwikkelingen als verduurzaming, energiebesparing en langer zelfstandig wonen ligt er een enorme opgave voor de branche. Die kan alleen worden waargemaakt als er voldoende jonge mensen zijn die kiezen voor een baan in de techniek.”

 

Manifest 

Engels constateert dat zijn voor zijn leden de instroom een van de grootste zorgen. Daarom is de vereniging mede-initiatiefnemer van het manifest ‘Toekomst Technisch VMBO’. “In dit manifest wordt een aantal concrete voorstellen gedaan om het tij te keren. Voorlichting moet ervoor zorgen dat ouders en kinderen in het basisonderwijs een beter beeld krijgen van het perspectief van een technische beroepsopleiding. Aandacht voor techniek in het basisonderwijs en het toetsen van praktische vaardigheden bij de CITO-toets kunnen daarbij helpen. Ook op het VMBO zelf zijn veranderingen nodig. Zo zou het tekort aan docenten techniek kunnen worden verlicht door docenten die een vaste baan in het bedrijfsleven combineren met het lesgeven op een VMBO-school.”

 

Download hieronder het manifest

 

Bijlage(s):

5 reacties op “Noodklok: ‘sluiting techniekopleidingen dreigt’

  • wil stravers

    hier een berichtje van een service monteur met een eigen bedrijfje.

    ik kan het mij zeer goed indenken dat de jongelui dit werk niet meer willen doen want wees eens eerlijk, ik ben in 1982 in de
    installatie branche gestart en heb altijd mijzelf rot gewerkt en
    altijd in de troep gewerkt . nu ben ik 48 jaar en ben al 10 jaar
    cv techniccus omdat mijn schouders zijn verzuurd en mijn knieen
    zijn stuk en ben er echt helemaal niets wijzer van geworden terwijl de installatie techniek een zeer mooi vak is , maar de jonge jongens willen en schone handen en geld verdienen .

    groet wil

  • chris

    Ja wil en dan willen ze ook nog dat je tot je 68 jaar door moet werken , ik ben nu 41 tzt moet ik wel tot mijn 70ste denk ik . of zeg maar gewoon werk tot je dood .
    leven dit kabinet 15 jaar geleden LTS;en dicht nu hebben we Polen en andere Oostblok arbeiders in onze sector , die de regels aan hun laars lappen, daar hebben wij een vakdiploma voor moeten halen …….groet en sterkete er mee

  • Tom

    Een goed betoog, maar erg lang.
    Hopelijk gaat dit het ministerie van onderwijs wakker schudden.
    Lof voor de technomavo, die zelf maar het initiatief genomen heeft.
    Het accent van de opleiding moet in de praktijk liggen en de theorie moet “spelenderwijs” worden bijgebracht, doorspekt met voorbeelden uit de praktijk.
    Nu is het helaas andersom, waardoor de echte handvaardigheden niet meer worden bijgebracht.En dit is juist, waar de techniekbranche op zit te wachten; mensen die wat met hun handen kunnen!
    Al doende onstaat dan ook een beter technisch inzicht.

    De installatietechniek wordt steeds ingewikkelder.Logisch denken en redeneren is een steeds grotere noodzaak in dit vak. Ook de programmatuur van cv ketels en thermostaten wordt steeds uitgebreider en ingewikkelder. Dit zou bijna een aparte opleidingsrichting rechtvaardigen.

    een zzp-er in de installatiebranche.

    ####

  • sammie

    Goed , bovengenoemd is waar, we hebben echter een hoop aan ons zelf te danken . Immers we waren geen keuring meer nodig, dat konden we zelf wel en het waarborg was daar en het drama ,de kwaliteit ging schrikbarend achter uit . Vak diploma,s zij niet meer nodig schrijf je in bij de kvk en begin , 125 kw op een twintig milimeter leiding, kwam ik laatst nog tegen , triest maar waar.

    Mijn inziens zijn we op de weg terug , als we het nivo omhoog willen hebben moeten er dramatische stappen worden ondernomen.

    Een beter salaris voor de installatie branche
    Een betere werkomgeving, met de daarbij behorende persoonlijke beschermingsmiddelen.
    Een mogelijkheid om vervroegd uit te treden middels een verzekering of een spaarloon
    Een betere scholing op het breedst mogelijke vlak ,waarna de doorstroming vanzelf plaatsvindt naar de specialist takken van de branche , middels scholing in het bedrijf of stage.
    Het herinvoeren van een keuring op de gedane werkzaamheden.
    Het verplicht stellen van vakdiploma.s bij inschrijving bij een kvk

    Ik heb natuurlijk de wijsheid niet in pacht, maar dit zou een begin kunnen zijn om de vakman weer terug te krijgen op de werkvloer.
    Een alleskunner die van elk facet van de techniek iets afweet , geen specialist maar een meedenker, die de projecten soepel laat verlopen omdat er eerder en beter wordt terug gekoppeld.

    met vriendelijke groeten ,

  • Jos w

    Ik ben 50 en zit na faillissement van werkgever al jaar thuis. Hoezo werk voldoende en te weinig personeel?
    Wie uitstekende al round communicatief techieker op hbo + niveau elektrotechnisch, werktuigkundig met diploma meet en regeltechniek kan gebruiken in regio Groningen (+60km) hoor ik graag. Verleden als projectleider utiliteit installatiebedrijf, projectleider uitvoering bij adviesbureau e & w, vestigingsleider bij installatiebedrijf, commercieel technisch adviseur, aquisiteur en assistent projectleider industrie. Hoe bestaat het te weinig mensen in dit mooie vak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie