De Omgevingswet – en daarmee ook de Wet kwaliteitsborging – wordt niet komende 1 juli ingevoerd, maar op 1 oktober of 1 januari 2023.
Bouwbedrijven en installateurs moeten de kwaliteit van hun werk beter controleren, vindt de overheid. Constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie kunnen hiermee worden ondervangen.
Dossier opbouwen
Na inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) zijn gebreken voor rekening van de aannemer of installateur, tenzij deze kan aantonen dat het gebrek hem niet is aan te rekenen. Daarom wordt het van groot belang om aan de hand van checklists een opleverdossier op te bouwen.
Meer tijd nodig
Kersverse minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil echter dat de Omgevingswet – en dus ook de Wkb – op een verantwoorde manier wordt ingevoerd en zal daarom niet vasthouden aan de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.
“Uit verschillende overleggen met medeoverheden en experts over de invoering van de Omgevingswet, is naar voren gekomen dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de digitale systemen. Dat is op dit moment niet met alle systemen mogelijk. Om tot een verantwoorde en zorgvuldige inwerkingtreding van de Omgevingswet te komen, wil ik die tijd nemen”, aldus De Jonge in de brief.
Nieuwe datum
De nieuwe datum wordt 1 oktober 2022 of 1 januari 2023, afhankelijk van komend overleg met bestuurlijke partners. De Wet kwaliteitsborging is gekoppeld aan de Omgevingswet en verhuisd dus mee naar de nieuwe datum.