De wettelijke certificering voor werk aan gasverbrandingsinstallaties zou zich niet alleen moeten richten op cv-ketels, luchttoevoer en rookgasafvoer. Ook de gasleiding naar de ketel moet hier onderdeel van worden.
Dat vindt Ruud van Empel, directeur van Van Empel Installaties. “Ik zet mijn vraagtekens bij het feit dat alleen de toestellen worden meegenomen en de brandstoftoevoerleiding geen onderdeel uitmaakt van de regeling”, zo laat hij weten in een reactie op het wetsvoorstel.
Er is wel een reden dat werkzaamheden aan gasleidingen en warmteafgifte-systemen niet in de regeling zijn opgenomen: de nieuwe regels zijn bedoeld om het aantal koolmonoxide-incidenten te verminderen. Werk aan de gasleiding leidt niet tot een risico op koolmonoxidevergiftiging en valt er dus buiten.
Veiligheidsborging
Toch, stelt Van Empel: “Kleine aanvulling en een grote veiligheidsborging om deze op te nemen in het inspectieprotocol.”
Gasinstallaties bij bedrijven vallen vaak onder het regime van het Activiteitenbesluit. Een ketel van meer dan 20 kW, die in cascade is opgesteld die samen meer dan 100 kW aan vermogen heeft, moet verplicht periodiek worden gekeurd en ook de inbedrijfstelling moet door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Bij deze keuringen moet de gasleiding wél worden meegenomen.
Gelijkwaardigheidsstelling
En waarom die regels dan niet meegenomen in de certificeringsregeling waarover nu besloten moet worden, stelt Van Empel? “Ik zou dan ook willen pleiten voor een gelijkwaardigheidsstelling van de activiteiten voor reeds gecertificeerde SCIOS Scope 1 bedrijven voor periodiek onderhoud, eerste bijzondere inspectie en periodieke inspectie.”
Iedereen die er belang in stelt, kan nog tot en met 8 april reageren op het voorstel. Begin 2021 moeten alle CV-bedrijven zijn gecertificeerd. Vanaf dat moment zijn bedrijven die niet over een certificaat beschikken in overtreding. De overheid kan vanaf dat moment een fikse boete opleggen.
Installatie.nl zet hier de hoofdlijnen van het wetsvoorstel op een rijtje.
alles is al gereguleerd voor de erkende installateurs, maar de opleiding instituten willen graag dat we gecertificeerd worden dat levert namelijk werk op voor de opleidings centra.
worden de installaties daarvan beter? NEE zonder goede controle van de erkennings regelingen en de overheid als onpartijdige gaat dat niet gebeuren
Alleen installateurs met diploma’s en controle door de KvK voor een vestigings vergunning blijven de klusbedrijven installatie werk doen
Dag,
Klopt helemaal!
Gesertificeerde bedrijven maken er regelmatig net z’n “bende” van als niet gesertificeerde bedrijven.
de regeling is er alleen om gecertificeerde bedrijven het alleen recht te geven terwijl de mensen die daar echt het werk doen ook de benodigde papieren niet hebben vaak is er maar een iemand gecertificeerd is en die zit meestal op kantoor ik ken zelfs bedrijven waar de gene die het papier heeft met pensioen is .
dus dit is een grote oplichterij en niet te controleren er zou beter een controle orgaan kunnen zijn die net als de warenwet in de horeca de boel controleert en waarschuwt bij overtreding en bij 2de waarschuwing beboet .dit lijkt mij eerlijker en doel treffender en tevens beter uitvoerbaar en gunt een ieder een boterham.