Ga naar hoofdinhoud

, ,

Oproep aan bedrijven: haal je CO-papieren

Techniek Nederland en certificerende instellingen roepen bedrijven op om snel een afspraak te maken voor de bedrijfscertificering voor de Gasketelwet.

Het is een race tegen de klok: tussen de 3.000 en 3.500 bedrijven moeten zich nog laten certificeren, willen ze na 1 januari nog werkzaamheden uit kunnen voeren aan gasverbrandingsinstallaties. Vanaf dat moment zijn bedrijven die niet zijn gecertificeerd in overtreding en kunnen ze een boete krijgen.

Bijna onmogelijke taak

De vijf certificerende instellingen krijgen het druk. Ze hebben nu nog vier maanden de tijd om alle bedrijven gecertificeerd te krijgen; dat betekent ongeveer dertig installatiebedrijven per dag per certificerende instelling. Dat is een bijna onmogelijke taak, maar, geven ze aan, ze staan er nu wel helemaal klaar voor. Het wachten is nu op aanmeldingen van installatiebedrijven.

“Natuurlijk heeft het allemaal lang geduurd voordat de certificatieschema’s goedgekeurd waren”, zegt Arjen Werkmeester van Normec. “Maar nu het zover is verwachten we ook dat bedrijven zich bij ons, of een van de vier andere certificerende instellingen, gaan aanmelden. Dan kunnen we een afspraak inplannen en hopelijk nog voor 1 januari certificeren. Als je je als bedrijf pas half december bij ons meldt, is de kans levensgroot dat we je niet meer op tijd kunnen helpen.”

Vijf certificerende instellingen

Er zijn vijf certificerende instellingen, te weten Normec, SKG-IKOB, Kiwa, Dekra en Bureau Veritas. Deze instellingen moeten nog officieel worden aangewezen door de TLOKB (Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw) en geaccrediteerd door de RvA (Raad voor Accreditatie), maar dat wil niet zeggen dat ze niet nu al aan de slag zijn. “Bijna 40 bedrijven zijn bij ons al geaccrediteerd, ruim zestig hebben zich aangemeld”, zegt Werkmeester.

Kiwa is inmiddels, als eerste certificerende instelling, al aangewezen door de TLOKB om te mogen certificeren voor de BRL 6000-25, de K25000 én het schema van de haarden- en kachelbranche. “De certificaathouders die vanaf nu een certificaat van ons krijgen voldoen officieel aan de wetgeving. Alle certificaten die voor de tijd zijn uitgeven zijn privaatrechtelijk”, aldus Jeroen de Vrught van Kiwa. De Vrught: “Installatiebedrijven moeten nu in actie komen voor hun certificering.” Kiwa wacht nog wel op accreditatie door de RvA. Dat staat gepland in oktober.

Vaart maken

Ook Techniek Nederland maant bedrijven op om nu vaart te maken. Al op de VSK in mei zei Remco van der Linden van Techniek Nederland: “Ga alvast aan de slag. En maak een afspraak met je certificerende instelling. Dit is echt een oproep aan de installatiebedrijven. Ga er nu mee aan de slag.”

Techniek Nederland uitte afgelopen juni nog zijn zorgen over de deadline van 1 januari 2023, maar minister Hugo de Jonge gaf korte tijd later te kennen dat er aan die datum wat hem betreft niet getornd zal worden.

Onder licentie

Overigens is het ook mogelijk om je als bedrijf aan te sluiten bij CO-keur, waarbij je als installateur onder licentie werkt. Om hier aan deel te mogen nemen moet je rapporten van gekalibreerde meetapparatuur en de VakmanschapCO-papieren kunnen overleggen. Per afgemelde ketel gaat er dan een bedrag van ongeveer een tientje naar CO-keur. Bij CO-keur hebben zich inmiddels ruim 100 installatiebedrijven aangesloten.

Bekijk hieronder het interview over de Gasketelwet uit het VSK Nieuwscafé.

15 reacties op “Oproep aan bedrijven: haal je CO-papieren

  • Barry

    Hahaha en nog steeds zien ze bij techniek Nederland en installatie.nl niet in dat deze geld klopperij niet gaat werken… Lekker vol houden dan ??? Ben benieuwd wie dat werk gaat uitvoeren van al die bedrijven wat er niet aan mee doen ? Ik ben gediplomeerd en vertik het om een nozel certificaat te halen. Denk met mij nog 75% . Dus succes

  • Ik snap al die negatieve reacties niet . Het is toch juist fijn dat dit in het leven geroepen is! Hoe fijn is het om even een dagje naar school te gaan en met vakgenoten te spreken en je geheugen even wat op te frisse en een certificaat te halen? Naar je klant kan je laten zien dat jij je werk goed en serieus uitvoert en dit kan je onderbouwen met je certificaat . Waarom altijd ergens tegen aan schoppen en wachten tot het laatste moment . Plan voor je zelf een aantal schooldagen in per jaar dit houdt je scherp en nog leuk ook

    1. Mark

      Johan,
      Ja gezellig en leuk, alleen wel een duurt “theekransje”!
      Mogelijk begrijpt u het niet, deze certificering heeft niets met veiligheid te maken, het heeft met “kartelvorming” te maken, de grote bedrijven hebben dit bij TN door gelobbyd.
      Veiligheid bereik je niet zo.
      Iedereen kan in twee dagen het halen, maar dan ben je nog geen goede installateur/monteur.
      Ik adviseer even uw huiswerk bezet te doen.

    2. Barry

      Dan snap je het echt totaal niet als je denkt dat het een gezellig cursusje is ! Ik als klein gediplomeerd bedrijf met 30 jaar ervaring ga er niet eens aan beginnen. Alle onzin eromheen dat mijn testo ineens niet meer goed genoeg is en mijn software niet goed is. Het gezellige cursusje gaat mij gewoon het eerste jaar door aanschaf van de verplichte nieuwe fijndeeltjes meter en andere bijkomstige kosten dik € 2500,- kosten dan nog eens het zogenaamde lidmaatschap om bij hun clubje te mogen van € 1000,- per jaar. Nog niet mischien en nog niet 1000 jaar..

  • Het wordt nu ook echt tijd dat de overheid een start maakt met de beloofde publiekscampagne. De consument is niet bekend met het fenomeen van de CO certificering. De consument is niet bekend met het jaarlijkse grote aantal gewonden die vergiftigd worden door koolmonoxide. De wet is niet bedacht om installateurs te pesten. De wet is er om gepruts door amateurs tegen te gaan. De professionele installateurs moeten opstaan en een front vormen tegen deze prutsers. Professionele vakmannen met een passende goede financiële vergoeding voor veilige werkzaamheden.

    Installateurs met een negatieve mening, stop gewoon deze gasverbrandingsactiviteiteb en wordt positief van de andere werkzaamheden in deze branche.

    1. Barry

      Nooit nagedacht erover dat dit juist averechts gaat werken en wat de echte reden is ? Als het om co vergiftiging ging dan had al lang de co melder die voeding toestel uitschakelde verplicht moeten zijn … Nee de grote bedrijven willen dit omdat ze dan gewoon iedere idioot een 2 daagse spoed cursus kunnen geven en deze dan ketels laten hangen. Dus ze hoeven geen monteurs meer op te leiden!!! Het word gewoon ongediplomeerd werk. Super veilig plan toch.

      1. Ja ja

        Ja en die stekker gaat er niet tussenuit denk je? Dat zie je al met de ketel + wtw combi. De ketelstekker moet in de wcd van de wtw. Maar als hij het niet doet hebben ze de verlengsnoer snel te pakken. Dus die oplossing van jou gaat ook niet werken.

    2. Mark

      Erik,
      Wordt wakker, op deze manier blijven de prutsers bestaan.
      Er is geen eind controle.
      En deze installateurs zijn niet negatief, ze zijn kritische op het systeem.

  • Walter Engelaar

    Waneer ik als dakdekker een dak isoleer met 8 cm isolatie dan moet de rookgasafvoer verlengd worden. Daarvoor moet ik dan iemand met een certificaat erbij halen.
    Dat dan ook op een geplande dag ( als het dan niet regent). Toevallig ben ik Patroon Loodgieter met een MIT diploma maar werk niet aan instalaties. De “simple”kennis heb ik wel om de pijp veilig te verlengen.
    Nu moet ik dus een certificaat gaan halen. Ik geen niets eens meetapparatuur!
    Al enkele malen heb ik Ubbink en anderen gemaild met het verzoek het bovendakse deel van een rookgaskanaal bovendaks demontabel te maken. Geen gehoor. Nu krijg ik dat deel tocht wel uit elkaar. Soms met wat openknippen en dan met dakbedekking/tape weer dicht plakken. Het gaat dan alleen om de buitenmantel natuurlijk. Zoals 6-9-2022 al op Google nieuws te lezen was, Nederland is overgereguleerd. Je mag wel zelf aan je auto sleutelen, remmen vervangen, wielen monteren zonder ook maar enig diploma. Hoe lang nog?

  • Bennie

    Stop maar met die onzin, als alle bedrijven en monteurs het papiertje of pasje hebben is er geen gas meer om CO te maken.
    Dus allemaal aan de warmtepomp. ga maar stek papiertje halen.

    Man man man…..

  • Marcel

    Uitstel is weer onderweg, Kabinet haalt de kerst niet is de voorspelling.

  • Marcel

    Ik heb alle denkbare vak diploma’s inclusief F gassen en CO. Maar mag omdat ik een digibeet ben en daardoor mijn bedrijf niet gecertificeerd krijg uitgerangeerd.
    Ik heb een klantenkaart bak op het bureau.
    Ondanks mijn vestiging vergunning en InstalQ erkenning door de overheid uitgescheten.
    Voor mij geen wachtgeld regeling.

  • Barry

    Nooit nagedacht erover dat dit juist averechts gaat werken en wat de echte reden is ? Als het om co vergiftiging ging dan had al lang de co melder die voeding toestel uitschakelde verplicht moeten zijn … Nee de grote bedrijven willen dit omdat ze dan gewoon iedere idioot een 2 daagse spoed cursus kunnen geven en deze dan ketels laten hangen. Dus ze hoeven geen monteurs meer op te leiden!!! Het word gewoon ongediplomeerd werk. Super veilig plan toch.

  • Installtech

    Gediplomeerde vakmensen moeten automatisch zonder kosten deze certificering krijgen !
    Wie gaat dit allemaal handhaven ?

  • Barry

    Die foto ook weer erbij… Dan wil je iets duidelijk maken over veiligheid en plaats je zelf zo’n belabberd aangesloten ketel. Sorry dat ik jullie niet helemaal voor de volle 100% serieus neem. Prutsers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie