Een eenvoudig alternatief of aanvulling voor het salderen van zonnestroom, of een alternatief voor het opslaan in elektriciteit in nog dure thuisaccu’s. De nieuwe zonneboiler die Nibe op de markt brengt zet zonnestroom om in warm water. De boiler, in varianten van 95 tot 195 liter, speelt in op de verwachte afschaffing van het salderen, en de nog hoge prijzen van de accu’s. Eigenaren van pv-panelen kunnen opgewekte energie zo toch lokaal opslaan: in water.
Opslaan én terugleveren
De zonneboiler heeft een DC-verwarmingselement van maximaal 2000 W dat werkt op de gelijkspanning uit de pv-panelen. Een LXDC-box bevat de besturing. De box kan overweg met vier, zes of acht panelen van 250-260 Wp (30V). De regelaar zorgt ervoor dat de optimale stroom naar het verwarmingselement loopt. Is de boiler volledig verwarmd (74 graden) schakelt het element uit en kan de spanning via een omvormer ook alsnog worden teruggeleverd aan het net.
Voorverwarmer
In tegenstelling tot een conventionele zonneboiler met collectoren zijn geen geïsoleerde leidingen nodig met drukvat, pomp, of het afschot van een terugloopsysteem. Minder onderhoud, geen kans op bevriezing of lekkage. De afstand tussen panelen en boiler kan 100 m bedragen. Nibe benadrukt de eenvoudige installatie. De boiler kan als voorverwarmer gebruikt worden, maar ook stand-alone-oplossing. Hiervoor heeft de boiler een tweede verwarmingselement op 230V met eigen thermostaat, en behoort een maatwerk regeling tot de mogelijkheden.
Goedemiddag,
ik beschik over een zonneinstallatie. Probleem is dat de omvormer rond het middaguur of grid gaat bij een spanning van + 253 V. Dit komt doordat er onlangs enkele grote zonneinstallaties bij ons in de buurt geplaatst zijn. Daarvoor had ik dit probleem niet. Ik heb ontdekt dat als ik een kachel van 2 KW bijschakel de omvormer normaal blijft leveren.
Nu had ik het idee om een warmwaterboiler d.m.v. een schakeling bij te laten schakelen op het moment dat de netspanning te hoog wordt.
Kunt u mij hierin adviseren?
Groet, Frits Kraaij
Hangt van uw installatie af. Ik een wat grotere boiler selecteren zodat er voldoende buffer is om op te warmen. Een ACV smart e 300 is een hybride boiler van 300 liter met als optie een 3kw element. Boiler is niet goedkoop, maar kwalitatief heel goed met div aansluit mogelijkheden
Bij onze omvormer hoor ik soms een “hard plofgeluid” wat zou dit kunnen zijn?
beste frits er zijn in de schakelkasten wereld kleine kastjes te koop van diverse merken die
een potentiaalvrij wisselcontact hebben en die schakelen bij een bepaalde instelbare wisselspanning. daarmee zou je je boiler kunnen aanzetten, mits deze niet al op temperatuur is natuurlijk .
verder is ook een mogelijkheid om je energiebedrijf te vragen of ze er wat aan gaan doen,
immers jouw netspanning is te hoog.
maar eerst zou ik proberen (tenzij deze al behoorlijk dik is) om i.p.v. een 2,5 qmm een 4qmm kabel te nemen (dikker dus) zodat het verschil tussen de spanning bij je omvormer en die in de meterkast kleiner wordt, of indien mogelijk de weg naar de meterkast korter te maken door de kabel anders te leggen.
het kan allemaal.
RAMONA, een omvormer klikt soms bij het opstarten of afschakelen, dat doet hij ook bij die meneer hierboven waarbij de netspanning te hoog wordt.
zolang de omvormer het doet, hij energie terugleverd, niet in storing gaat, zal het wel ok zijn.
bij twijfel, bel uw erkend elektrotechnisch installatie bedrijf, zie website tecniek nederland.
Frits Kraaij schreef: 13 mei 2018 om 14:02
Goedemiddag,
ik beschik over een zonneinstallatie. Probleem is dat de omvormer rond het middaguur of grid gaat bij een spanning van + 253 V. Dit komt doordat er onlangs enkele grote zonneinstallaties bij ons in de buurt geplaatst zijn. Daarvoor had ik dit probleem niet. Ik heb ontdekt dat als ik een kachel van 2 KW bijschakel de omvormer normaal blijft leveren.
Nu had ik het idee om een warmwaterboiler d.m.v. een schakeling bij te laten schakelen op het moment dat de netspanning te hoog wordt.
Kunt u mij hierin adviseren?
Groet, Frits Kraaij
Beantwoorden
Hallo Frits,
ik heb precies hetzelfde probleem, bij veel zon schakelt de installatie zich uit omdat de spanning te hoog word. Mijn buurman (bollenbedrijf) heeft onlangs een grote installatie op zijn schuren gelegd. Liander daarover gebeld en die geeft aan hier niks tegen te kunnen doen nog ( word aan gewerkt ). Heb nu gedeeltelijk het probleem opgelost door 2 panelen van de 13 totaal af te koppelen waardoor de installatie nu bijna niet meer afschakelt. Eigenlijk van de zotte maar het is niet anders.
Had verder voornemens nog een x aantal panelen te plaatsen om een electrische boiler te voorzien van stroom zodat ik theoretisch van het gas af kan. Verwarm mijn huis met een pelletkachel en heb in mijn badkamer een infrarood spiegel hangen om het daar warm te houden in de winter.
Mijn tapwater word dan dus verwarmd door de electrische boiler ism zonnepanelen mits deze niet afschakelt door bovengenoemd probleem.
Kan iemand mij misschien adviseren of ik hier goed aan doe?
Heb straks als het door gaat 2 systemen 1 voor voorziening stroom algemeen verbruik
oa infrarood spiegel, vijver, werkplaats, wasmachine etc.
En de ander puur alleen voor de electrische boiler.
Lijkt me in mijn ogen een goed plan maar wellicht kijkt iemand anders er heel anders tegen aan.
Heb op dit moment er nog geld voor om te investeren zodat ik in de toekomst minder kosten heb aangezien mijn kids dan duurder worden :).
Groeten Rik
Beetje oud topic maar toch,
Ook hier het probleem dat de spanning te hoog werd op om mijn omvormer, reden de spanningsval over een te lange AC kabel die ook nog eens te dun uitgevoerd was.
ik had meer dan 25 meter 2,5 kwadraat. De spanning op de elektra meter was gewoon 233 Volt, echter met 5 kW generatie was de spanningsval -20 Volt bij ca -16A.
In eerste instantie (tijdelijk) opgelost door vals te spelen, de beveiliging is eentje die volgens de Nederlandse wetgeving in je omvormer moet zitten, Duitsland kent deze beperking niet. Door mijn omvormer op Duitsland in te stellen, bleef deze gewoon doorgaan met spanningen > 253 Volt.
Toch uiteindelijk maar gekozen om een nieuwe (dikkere) kabel te leggen om de spanningsval te reduceren.
Ik kan me trouwens moeilijk voorstellen dat de netspanning zelf oploopt naar 253 volt, ik zou deze toch eens meten zo dicht mogelijk bij de meter zelf en dan nog eens bij de omvormer, ik verwacht dat jullie ook te maken hebben met spanningval over de kabel door het hoge amperage als de zon volop schijnt.
Ik zou de oplossing graag andersom zien.
Eerst het huishouden leveren, tot het moment dat er meer opgewekt word dan dat er gebruikt word. (via de P1 poort op de slimme meter te lezen) daarna de overige stroom opslaan in de boiler met hierachter een CV voor naverwarming.
Dit lijkt me een betere oplossing dan eerst het water verwarmen.
Eerst het water verwarmen is inderdaad kolder.
Ik heb het liefst een AC-boiler met een bv 3 voudig verwarmingselement: 500W, 1000W en 1 van 1500W.
Als je die intelligent aanstuurt dmv meten wat er teruggeleverd wordt, kun je in stappen van 500W zorgen dat zoveel mogelijk overschot aan energie in de boiler terecht komt.
Beste Casper
Ik ben namelijk ook op zoek naar zo,n systeem heb jij hier wat voor gevonden???
Ander probleem:
Ik heb micro omvormers dus geen dc het huis in. Het zou mooi zijn als deze boiler zou kunnen functioneren op het normale net en dan de meter stil kan zetten. Een uitlezing van de meter (ik heb nog draaischijf meters) zou een leidraad kunnen zijn hoeveel verwarmd moet worden.
Kan deze regeling ook gemaakt worden?
Ik zie dat maatwerk een optie is 😉
Casper schreef:28 april 2020 om 21:54
Ik zou de oplossing graag andersom zien.
Eerst het huishouden leveren, tot het moment dat er meer opgewekt word dan dat er gebruikt word. (via de P1 poort op de slimme meter te lezen) daarna de overige stroom opslaan in de boiler met hierachter een CV voor naverwarming.
Dit lijkt me een betere oplossing dan eerst het water verwarmen.
Mijn reactie: Ik ben volledig akkoord meet Casper en zou een dergelijke installatie willen realiseren in mijn woning. Wie kan instaan voor de levering van de nodige materialen ?
Eindelijk heeft men de accumulatie-toestellen herontdekt. Ben al lang op zoek naar dergelijke boiler. In combinatie met een kleine accukachel is het mogelijk om de zonnepanelen onafhankelijk van het net te laten werken. Toegegeven de accukachel kan je in de zomermaanden niet inzetten maar dat is gemiddeld maar 5 maanden per jaar.
Gewoon een boiler van 230V nemen met een 16A pwm dimmer.
Dan kun je gewoon elke stap maken die jezelf wil.
En dan kun je bijv. als je 100watt terugleverd (dus over hebt) in de boiler stoppen.
goedemiddag TDC1,
kun je mij dat uitleggen?
Dit is een goede oplossing, maar hoe kan je deze dimmer automatisch aansturen?
p1 port slimme meter geeft waarde om de 10 sec. Dus de kunst is om zodra er terug geleverd wordt deze dimmer aan te sturen en dan zodanig dat je net niet meer terug levert. hoe te meten en sturen?
Heeft iemand hier al een goede/werkende oplossing voor net evt een lijstje producten die je hiervoor het beste kan gebruiken.
Bij econo.nl zag ik zoiets. Een op P1 poort aangesloten unit die via RS485 een regelkastje aanstuurt dat zeer nauwkeurig verwarmingselementen in een boiler aanstuurt, zodat elke Watt die het net dreigt op te gaan in de boiler wordt gestopt.
Heb een zonneboiler en zonnepanelen.
Heb een relais gekoppeld met de pomp van de zonneboiler. Als de pomp draait, dus zon schijnt , schakel dit relais het elektrisch verwarming element van mijn zonnevat in.
Ik heb alles al onderzocht om de boiler met een SSR relais te sturen en dat doet de Belg ook met GPControl, is naar mijn inzien het beste om te regelen zonder veel instellingen. Ik heb contact met GPControl gehad, maar helaas die is alleen voor de Belgische meter, die heeft namelijk een ander stuur protocol via de P1. Dus ben weer verder aan het zoeken, maar er is nu nog niets van leverbaar. De Home Wizard is ook een goede oplossing, maar die regeld pas vanaf 500 watt en ik zoek een regeling die meteen alles in de boiler stopt en daarna nog iets kan aansturen, eventueel een CV verwarmen of blaaskachel als ik het overschot maar op maak.
Ik zou graag mijn zonneboiler via mijn gsm in of uit willenschakelen, zodat als ik terug kom van vakantie de boiler weer in kan schakelen. Wie kan mij informeren hoe ik dit kan doen. Het mooiste zou zijn via een slimme stekker.
Hallo wim, google eens op Dimmer module 3-5v PWM 8A 400V met RC filter en heatsink
Productcode: MOD-3039-DMRH
deze is via arduino met pwm aan te sturen, ben zelf met zoiets bezig bij een off grid systeem om als de accu’s vol zijn de rest dynamisch aan de boiler te leveren
ik wil een hal element( kan stroomrichting detecteren) opnemen in de acculeidingen, op het moment dat het hal element
detecteert dat er stroom van de accu naar de boiler gaat lopen zal de arduino het vermogen naar de boiler als het moet naar 0 omlaag brengen(anders worden de accu’s leeggetrokken bij schaduw