Nederland moet af van de oude stoppenkasten van vóór 1990. Nu er in een gemiddelde steeds meer elektra opgewekt en verbruikt wordt, zijn stoppenkasten met losse zekeringen een potentieel brandgevaar bij kortsluiting. Techniek Nederland, branchevereniging voor installateurs, adviseert ze te vervangen.
Honderdduizenden woningen in Nederland hebben nog zo’n meterkast met losse zekeringen. Deze zijn vooral nog te vinden in oude wijken.
Méér elektrische apparatuur
Meterkasten met daarin ‘stoppen’ (losse zekeringen van porselein) dateren van vóór 1990. Sindsdien zijn we in onze woningen steeds meer elektrische apparaten met een hogere energievraag gaan gebruiken. Daar komen nu in toenemende mate warmtepompen, kookplaten, airco’s, oplaadpunten voor auto’s bij. Inmiddels wekken veel huishoudens bovendien duurzame energie op met zonnepanelen. Meestal worden bij dit soort veranderingen aanpassingen gedaan aan de meterkast. Moderne meterkasten zijn uitgerust met automatische zekeringen.
Elektrotechnisch specialist John van Vugt van brancheorganisatie Techniek Nederland constateert dat de stoppenkast op die toenemende elektrificatie niet berekend is. “De meterkast is een belangrijke ruimte in elke woning. Wanneer daar iets misgaat dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, van stroomuitval tot brand. De bedrading van oude stoppenkasten is niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting ontstaat oververhitting waardoor onderdelen kunnen uitvallen, kabels kunnen doorbranden en er kan uiteindelijk zelfs brand ontstaan in de meterkast.”
Vervangen door moderne groepenkast
Als een woning zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en/of een warmtepomp krijgt, is het volgens Van Vugt belangrijk dat de eigenaar zich goed laat adviseren door een installateur. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook zijn ze geschikt voor de toepassing van moderne energiemanagementsystemen die het energieverbruik in een woning of wijk optimaliseren. Een moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de energievraag en schakelt uit bij overbelasting.
Keuring voor de meterkast Techniek Nederland vindt dat een periodieke inspectie van de meterkast verplicht zou moeten zijn wanneer een apparaat met veel vermogen wordt geïnstalleerd of een installatie die duurzame energie opwekt. Dat is nu niet het geval. Van Vugt: “Zo’n inspectie van de meterkast voorkomt schade, ongevallen en letsel ten gevolge van gebreken in de meterkast.” De meterkastkeuring is onderdeel van een APK voor alle technische installaties in woningen. Techniek Nederland pleit al langer voor zo’n APK. Onder die keuring zou ook een verplicht onderhoud van de cv-ketel horen.
Leuk zo’n APK maar wie gaan de 8 miljoen woningen dan keuren?
Ik ben bereid om deze uitdaging aan te gaan.
Ik rijd je graag rond en doe je administratie. 30 huisjes per dag? 9.000 per jaar, zijn we over 889 jaar klaar.
Het hoort weer bij het plan voor 2030.
De zoveelste opgelegde verplichting die het kapitalisme in de hand werkt. Het is toch jou eigen verantwoordelijkheid en gezonde verstand wat hier moet ingrijpen/begrijpen.we zijn het blijkbaar te goed gewend daar wij zelfs nog te lui zijn om onze hersens nog te gebruiken. Logisch dat Nederland naar de haaien gaat.
Kolder praat de oude stoppen kasten zijn beter dan de nieuwe .De zekeringen hebben een zilverdraad exact voor de juiste ampère ook nog met zand gevuld om brandgevaar uit te sluiten . De moderne kasten zijn allemaal maximaal met een soort van thermokoppel uitgevoerd . Nooit voor honderd procent zuiver en vonkt bij uitschakeling . Voor gaslekken zijn deze kasten levens gevaarlijk vaak genoeg licht er een gevel de straat op met de halve inboedel er bij
De bekende zakken vullen natuurlijk dat zijn meestal grote bedrijven die daar weer een aanvullend potje aan overgehouden.
Daar heb jij weer helemaal gelijk aan Hans
Ik vind het raar dat er over verhitting kan ontstaan daar is die porseleinen stop toch voor, en hoe deden die grote bedrijven dat vroeger tos oo met een stoppenkast
Het gewoon weer geld klopperij .ik
André hoe kreeg jij je bericht hierop
Wvdbor2@gmail.cOmvan de bOr
Bij aanpassingen en uitbreiding van de “meterkast” een prima idee, maar toch zeker niet voor de bestaande installaties die gewoon zonder modificeren in bedrijf blijven!
Installatie.nl,
De NEN 1010 heeft voor smeltpatronen de nagenoeg zelfde eigen schappen toegekend als voor installatie automaten. Dus zowel overbelasting als kortsluiting en zal de groep automatisch uitschakelen.
Echter installatie automaten verouderen op langere termijn.
Verder heeft de installatie automaat het nadeel dat bij kortsluiting de impedantie weerstand zo laag dient te afhankelijk van B C D karakteristiek 6 tot 20 maal I-nominaal.
Konklusie niet eens met stelling.
Wel goed kontrole op interne overgangs weerstanden in oude / nieuwe groepen verdelers.
Helemaal mee eens, oude stoppen zijn per defenitie niet slechter dan automaten, wel moet ik aantekenen dat veel huishoudens nog niet eens aardlekschakelaars hebben of althans niet de juiste waarde, 0,5 amp., en dat is toch wel aan te raden.
De aardlekschakelaars zijn al jaren 30mA. Voor PV wordt wel 500mA geadviseerd
Van Vught praat vooral voor eigen beurs. Net als het energielabel een ordinaire geldklopperij. Trouwens bij installatie van zonnepanelen, warmtepomp of inductiekookplaat wordt de meterkast en meestal ook de hoofdzekering aangepast.
Dit is pure bangmakerij en dik verdienmodel voor de installateur. Stoppenkasten met de porseleinzekeringen worden met veel hogere stromen gewoon veilig toegepast tot waardes van 250 ampère zonder problemen.
Wat een onzin. Ik ben nog nooit een smeltpatroon tegen gekomen die geweigerd had.
Wel veel automaten die niet goed functioneerden en nooit zouden uitschakelen vaak was dat wel een gevolg van een vochtige meterkast.
Ik geloof hier ook helemaal niets van. Er staat in het artikel ook niets over hoe het dan precies zit. Alleen maar vaag iets over automatisch schakelen. Bedrading is nog steeds dezelfde in doorsnede en of de verbindingen van tegenwoordig nu echt beter zijn? Oude verdelers werden in ieder geval nog geïnstalleerd door mensen die er verstand van hadden. Of dat vandaag de dag nog zo is waag ik af en toe te betwijfelen.
Ja ,je hebt gelijk meermaals komt het voor dat zonnepanelenbouwers aan de meterkast sleutelen.vaak zijn dat geen installateurs..
Klopt.die oude stoppen werken heel goed.mijn huis is van 1906.de oude stoppenkast werkt goed.
Als je bij een kortsluiting iets goed wil laten branden, Inderdaad dan werken die oude stoppen prima. Lekker langzaam. Moderne installatie automaten zijn tegenwoordig zo snel dat je nauwelijks een schok kunt krijgen wanneer er een apparaat onder spanning komt te staan. Maar Uw installatie is van 1906? Ge lijk afschakelen die hele boel! En alles vervangen. Want de isolatie van alle bedrading is dan vrijwel zeker nog van textiel, en wat niet met textiel is geïsoleerd, dat is met rubber gedaan, wat helemaal verkruimeld met het verloop van de tijd.
U woont in een tijdbom , gelukkig woon ik er niet naast.
Wat een onzin….weet je wel bij welke kortsluitstroom de schroefpatronen uitschakelen en bij welke waarde de automaten?
Veel blabla, maar inhoudelijk weinig kennis…
Ook Techniek Nederland onderbouwd zijn artikel ook niet goed…
Oud hoeft zeker niet slecht te zijn…meedere moderne installaties gezien die overgangsweerstanden lieten zien met de warmtebeeldcamera…dus geen onzin praten
Inderdaad wat een grote onzin, smeltpatronen zijn betrouwbaarder en worden dagelijks gebruikt in installaties klein tot groot dus wat een grote onzin dat een groepenkast met smeltzekeringen gevaarlijk is!
Een installatieautomaat wordt niet aangesproken wanneer de behuizing onder spanning staat en jij raakt deze aan.
Waarschijnlijk bedoel je een aardlekautomaat. Met een goede aardlekautomaat kan de behuizing niet onder een hogere spanning komen te staan dan 5V. (166 Ohm × 30mA.) Stel al zou er geen aarde zitten, en de behuizing staat onder 230V, dan heeft de aardlek tijd nodig om uit te schakelen wanneer jij deze behuizing aanraakt. Dit is een fractie van een seconde, maar in deze tijd loopt er genoeg stroom door jou dat je het zeker goed voelt. Stroom wacht niet.
Wat een lulkoek schijft U
Nou dan moet onmiddellijk de j
Kast wirden vervangen want dan zou de complete bedrading ook van 1906 zijn dus katoen-gevlochten ommanteling in stalen buis?!!
In het algemeen, als automaten niet regelmatig worden getest zijn ze vele malen slechter en gevaarlijker dan de traditionele stop(smeltpatroon). Het zilverdraadje in de keramische behuizing in get zand reageert zeer adequaat. De technische schakelaar van de automaat wel nog wel eens weigeren.
Ze vergeten hier dat de netbeheerder ook nog smeltzekeringen gebruikt. Die zouden ook vervangen moeten worden.
Klopt ik kom regelmatig automaten tegen die niet doen wat ze moeten doen.
En dat verhaal over ader diameter slaat al helemaal nergens op,die diameter is nu nog steeds dezelfde als 50 jaar geleden en is ruim voldoende voor een zekering van 16 Amp
Is gewoon weer eel lul verhaal om geld uit de mensen hun portemonnee te kloppen.
Okay lijkt me reeel wat u schrijft ik Heb eerst een verbouwd boerderijtje bewoond en alle smeltzekeringen vervangen door automatische afschakelaars. Uitgezonderd tijdens sommige onweersbuien werktedat goed.in mijn ‘nieuwbouwhuis’ van 1973 vlogen de zelfde zekeringen ronde keuken er op onverwachte momenten uit. Bij installateur vertelden ze me dat er weer gewone dstoppen in moesten Met Het juist ampere getal . Heb ik voor een gedeelte gedaan en dat lijkt inderdaad stabieler te zijn geworden
De branche heeft weer een nieuw verdienmodel gevonden. Het lijkt de overheid wel .
Exact. Top spul, onverwoestbaar!!! Als er nog geen aardlekschakelaar aanwezig is wordt het wat anders, als de boel dan toch op de schop moet … Uiteindelijk moet het ook weer betaald worden. Uhh, veiligheid gaat natuurlijk wel voor.
Klopt. Ik verkies ook de oude stop. De nieuwe automaten blijven plakken zoals ze zeggen en gaan niet uit. De oude stop gaat altijd uit.
Eens, vaker gezien. Die zogenaamde geweldige moderne automaten kunnen bij een defect gewoon ingeschakeld blijven, ook in een droge kast. Heb ik een smeltzekering nooit zien doen.
Weer een nieuwe directeur die zijn zakken vult, en personeel aan moet trekken. Hij zelf zal dit bericht nooit lezen, boeit hem niet!!!
Kan zeker niet aan een reguliere baan komen! Ik heb mijn opleidingen gevolgd 40 jaar geleden. De huidige installateur???? Buiten de goede daargelaten, ze worden zeldzaam!
Heel verwarrend dit bericht.
De meterkast is de kast waar de nutsvoorzieningen zitten.
Een groepenkast is waar het elektra op aangesloten is.
Dat was voorheen met smeltpatronen. Niks mis mee want merendeel van de hoofd aansluiting is met smelt patronen. Maar die zie je niet. Die zitten in dat zwarte vierkante kastje. Dus die zullen dan ook vervangen moeten worden v volgens de schrijfer van dit bericht. Want als smeltpatronen gevaarlijk zijn moet je ze wel allemaal vervangen. Leuk klusje voor de net beheerders.
In heel veel gevallen zal de straat ook open moeten dan. Want de oude huizen zijn ook niet aangesloten met bv. 10mm2. Maar met 6mm2 of 4mm2. Dan schiet je er niets mee op als je alleen de groepenkast vervangt.
Helemaal mee eens! Een slechte zaak dat een ‘installatie’ website zijn eigen vakjargon en definities niet kent
Helemaal waar Nico
Moderne woningen worden ook met 6mm2 aangesloten vanaf de hoofdkabel naar de hak.
De netbeheerder werkt waar de kabel wordt vervangen ook met een nieuwe hak, deze heeft ook een automaat of meerdere afhankelijk van of het 1 of 3 fase aansluiting is.
Als die ouderwetse smeltpatronen zo gevaarlijk zijn zouden de netbeheerders om te beginnen direkt alle hoofdzekeringkasten met smeltpatronen moeten vervangen. Bij ons is dat het enige
onderdeel met smeltpatronen. Onze eigen groepenkast hebben we destijds bij de bouw direct uitgevoerd met aardlekautomaten en een 3 fasenaardlekschakelaar en automaten voor de krachtgroepen.
Zeker bïj een 3 fasen groepenkast is het belangrijk om af en toe te controleren of alle bedrading in verdeelkast nog goed vast zit en geen schade door oververhitting heeft. Vooral de nuĺleider goed controleren . Je wilt bij een 3-fasen installatie beslist niet het risico van een onderbroken nulleider lopen. Wat mij ook opvalt dat meer dan eens de testknoppen van aardlekautomaten niet meer functioneren, terwijl er met de automaat zelf niks aan de hand is. Bij het testen met een lekstroom van 25- 30 mA ( tester met een 8,2 k weerstand) tussen fase en aarde schakelt de automaat, zoals het hoort, gewoon keurig af.
Als inspecteur en adviseur is dit mijn reactie.
Het lijkt geschreven zonder voldoende kennis van zaken.
Smeltzekeringen zijn mits goed toegepast een heel betrouwbare beveiliging.
Alles staat en valt met de kundigheid van de installateur.
Voor elke situatie is een optimale toepassing.
En veelal met de installatieautomaat kasten gaat het geregeld fout.
Ook bij apparatuur met grotere of landurig vermogens gebruik zoals laadpalen airco warmtepompen boilers etc.
Maar een nog groter probleem zijn de uitschakeltijden bij kortsluitstroomen.
Dit is eigenlijk de meest gemaakte fout.
Mijn advies zou het artikel nog even goed doorlezen en waar nodig aanpassen.
Ps.
We willen graag alle verdeelinrichtingen controleren.
Zou een hoop leed kunnen voorkomen.
Zeker omdat jan en alleman apparatuur aansluit of een groepje bijplaatst zonder overige kennis van zaken.
Groet.
De Scios Scope 8 , 10 en 12 inspecteur.
Wat een lul verhaal, maar misschien wel eens in de 20 jaar de schroeven nalopen, verplichting voor aardlek schakelaars prima, maar niks mis met losse smeltpatronen
Over het algemeen ben ik het met de reacties wel eens. Als je geen elektrische auto, PV-installatie met of zonder accu hebt kan die oude schakel- en verdeelinrichting nog goed zijn. Als je uitbreidingen maakt voor een elektrische auto en/of PV-installatie is het verstandig om de installateur je installatie te laten bekijken of deze geschikt is voor deze uitbreiding. Maar ben zeker van mening dat een D-patroon (smeltveiligheid) altijd werkt en een installatieautomaat toch een mechanisch onderdeel bevat. Daarbij komt dat sommige installatieautomaten wel heel erg goedkoop zijn, al neemt dit niet weg dat deze niet goed werken maar het geeft je toch te denken. Maar toch nog even rond gekeken wat we inmiddels al aan elektrische apparaten hebben. Wasmachine, droger, inductieplaat, Airfryer, magnetron, warmtepomp, airco-unit, enz. Er zijn toch nog wat elektrische verbruikers bij gekomen na 1990. Maar goed ik zou niet in paniek schieten, er zijn weinig berichten dat het fout gaat. Wat betreft een APK keuring voor E- en W- installaties is niet haalbaar en zeker niet in Nederland, wie gaat het doen met nu al een tekort aan personeel en zoals bij zoveel regels als je niet handhaaft heeft het ook weinig zin.
Die APK is een oplossing waar nog geen probleem voor is. Kost alleen maar geld en dus is dit een voorstel voor een melkkoe. Schaam je.
En dan het verhaal over gevaarlijke zekeringen: werkelijk complete nonsens, waar haal je het vandaan.
Ben je een deskundige of een verkoper? Je bent een schande voor de hele branche!!
Wat een onzin eerlijkwaar
Die oudere kasten zijn betrouwbaarder dan de huidige kast heb al vaak gesmolten schakelautomaten vervangen ( gingen branden ipv uit gaan ) met die zmelt beveiliging nog nooit tegen gekomen
Grootste flauwekul die ik ooit heb gehoord, oudestoppen kasten met porseleinen zekeringen zijn zeer degelijk en zwaar uitgevoerd, t spul met automatische zekeringen veel minder
Een oude installatie is alleen goed als de aarding van de woning voldoende laag is. Stel dat de aarding(aardpen zit buiten in de grond) niet laag genoeg is en dat komt geregeld voor ,zal er bij kortsluiting een gevaarlijke stroom ontstaan .een aardlek schakelaar ondervangt dit probleem en behoeft een veel minder lage aarding en zal de stroom bij 30ma al afschakelen .30ma is een voor de mens veilige stroom
Beste Jelke, 30mA is niet veilig voor de mens. Lees de norm erop na. Bij 20mA krijg je al verkramping en zelfs de mogelijkheid tot overlijden. Laat staan 30mA.
Ik heb liever een goede zekering dan een automatische groep van emat e.d.
Wat is er veranderd?
De kabels in de meterkast hebben altijd een hogere waarde dan de zekering moeten hebben?
Ik begrijp dat er langzame en snelle zekeringen zijn en wellicht dat een goede automaat altijd een snelle is?
Dan is niet een zekering hoeven vervangen makkelijk, maar dat is waar het waarschijnlijk bij blijft; gemakkelijk.
Een onafhankelijke inspectie zou ik bij een woning bouw wel gepast vinden aangezien mensen daar niet verantwoordelijk zijn voor de geplaatste installatie.
Ik begreep van mijn vaste elektricien dat de metalen strips bij goedkope schakelautomaten te dun zijn en na 1 of enkele keren te veel corrosie e.d. hebben.
Wat een kul verhaal…
Er zijn een paar aandachtspunten, maar om de smeltveiligheid als gevaarlijk te bestempelen gaat mij écht te ver.
Aandachtspunten:
– aanvoerleiding vanaf de wijkkast: heeft deze een voldoende bemeten doorsnede om de te verwachten stroomsterkte te voeren?
Zou daar liefst minimaal 16mm² verwachten bij woonhuizen, en na rato bij bedrijven.
– schroefverbindingen: zijn die ALLEMAAL voldoende op moment nagetrokken?
Reken maar dat slap aangetrokken schroeven een brandgevaar kunnen opleveren.
– Passchroeven: zijn er passchroeven geplaatst die overeenkomen met de maximaal toelaatbare stroomsterkte die de afgaande leiding mag voeren?
– D-patronen (Smeltzekeringen): zijn die stevig vastgeschroefd in de houder? (Moet duidelijk vaster dan standaard gloeilampen met E27 fitting)
Ook hier vormt een slap aangeschroefde zekering een gevaar voor oververhitting / brand.
Als met deze zaken rekening wordt gehouden, en de D-patronen periodiek op vastheid worden gecheckt, zie ik absoluut geen gevaar in deze oudere grneratie groepenkasten.
Een volle kortsluiting heeft bij smeltveiligheden dan wel wat meer oomph achter zich, maar uit is dan ook écht uit.
Bij een installatie automaat moet je maar meemaken wat er dan nog kan gebeuren, vooral bij el-cheapo dingen, en diegene die al een paar keer met een kortsluiting hebben meegedaan. (Roet aanslag aan de binnenzijde kan kruipstroom veroorzaken!)
(MBO-3 MEP, EMEP, ATBI via V.E.V.)
Wat een dom verhaal zeg, je hebt thermische en kortsluit overbelasting. Wat installateurs vaak niet doen of weten is het goede type automaat te installeren. Bij b type gaat het goed maar k of l
gaat de kortsluiting niet goed. Zie grafiek fabrikant.
Wat een geweldig lulverhaal. Zeker ontstaan in samenwerking met de vrienden van energieleveranciers. Heel veel huishoudens weigeren hun “oude” meterkast te vervangen en laten de meter lekker teruglopen als er zonnepanelen zijn. Smeltzekeringen zijn om overspanning te beschermen. Dus mensen: lekker niets doen en je meterkast in tact laten.
Wat een lulverhaal en geldklopperij. Een smeltpatroon weigert nooit en is absoluut veilig. Mits je voldoende groepen en per maximaal 4 groepen een aardlekschakelaar hebt is je installatie absoluut niet onveilig.
Overigens mogen die resetbare schroefpatronen rechts op de foto niet worden gebruikt.
Allemaal mooie het gevaar is geknutsel, als er maar een fase aanwezig is , daar krijg je brand door. te veel op een fase dus niet aansluiten als er niet is verzwaart .
Zie hoop reacties, van zeer uit een lopende aard.
Misschien is een 5 jaarlijkse keuring , met aantal vaste punten voor controle een optie .
Ea zou misschien kunnen worden bekostigd door verzekeringsmaatschappijen in de vorm van extra korting op de jaarpremie, zij hebben hier uiteraard ook baat bij niet alleen de eigenaar. Verder kan zo’n keuring voor een 3x25ampere aansluiting kunnen volstaan met max. 100,- keer. Immers het is puur een keuring en dat vergt max 1-2 uren.
Verder heb ik wel een scoop keuring moeten doen aan mijn verzamelbedrijfsgebouw met 24 huurders , kosten 2200,-
Michel
Onzin. Af en toe moeten de smeltpatronen aangedraaid worden omdat ze heet en koud worden. Ik heb ook wel eens automaat vervangen die vastgelast was Agt sluiting. Wonderen bestaan niet. Alles heeft onderhoud nodig.
Alle schroeven in een meterkast moeten ook regelmatig aangedraaid worden. Dit is ook belangrijk, maar doet bijna niemand. In oude kasten ontbreekt vaak aardlekbeveiliging. Dit is belangrijker dan smeltpatronen vervangen.
De grootste flauwekul overbelasting kan nooit want ook een zekering slaat door bij overbelasting en ik vertrouw een zekering meer als de nieuwe automaten want die gaan nog wel eens stuk
Onzin verhaal. Door D patronen zoals “de stop” officieel heet wordt het kortsluitvermogen beperkt.
Bij automaten ligt dat per definitie hoger.
Smeltpatronen zoals de D patroon , mespatroon enz. worden overal juist toegepast om het kortsluitvermogen te beperken. Ik begrijp dit artikel niet.
Allemaal flauwekul en bangmakerij. De zekering of stop van 16 Ampere levert net zoveel vermogen als een installatieautomaat van 16 Ampere, en dat is 16 x 230 Volt = 3680 Watt. De draad waarmee de stop of installatieautomaat in een lichtinstallatie is 2,5 mm2. Dat is al sinds 1947 zo. NEN1010 1947. Nu met installatieautomaten kan er een groter gevaar schuilen als deze in een oude installatie wordt geplaatst. Als de aardlekstroom te groot is en de hele installatie wordt niet vervangen wordt er ook wel eens een installatieautomaat met een zwaarder schakelkarakteristiek toegepast of zelfs een automaat met een grotere stroomsterkte, bijvoorbeeld 20 Ampere. En dat kan bij een niet volledige kortsluiting, of aanraking van onderspanningstaande delen een groot gevaar opleveren, zoals een elektrische schok, met altijd hartbeschadiging en kans op overlijden en ook brand.
Een installatie met stoppen en voorzien van VD bedrading in de diameter volgens NEN 1010 kan zeker volstaan.
Peter Jonker mbe
Inschakelstroom van smeltpatronen kan hoger zijn dan automaten. Da’s soms een reden om juist smeltpatroren toe te passen…
Ik ben zelf elektrotechnicus en woon in een oude boerderij, ik had wat problemen met powerpluggen en ging op onderzoek uit, ben geschrokken van de meterkast(zag er goed uit), als je dieper keek zag je verbranding op de grondpluggen, dus alles vervangen door nieuw spul, werkt weer perfect.
Er mag ook aandacht zijn voor krachtstroom naar een schuur waar later dan weer een onderverdeling naar 220v is gemaakt, vaak word vergeten dat de nulleiding te klein is.
Dit is volgens mij ook de oorzaak van veel stal branden.
Maar er zijn te weinig echte electrotechnici, vaak zijn het pijp ridders.
Wij van de Bond van Internet Publicaties pleiten al jaren voor het centraal beoordelen van publicaties op het internet voordat deze überhaupt online gezet mogen worden. Ook zien wij de voordelen van een maandelijkse APK-keuring van publicisten en posters. Het voorkomt een boel ongelukken en narigheid.
Wie test elk jaar z’n aardlekschakelaar(s) en de werking van z’n zekeringautomaten? Met het risico dat het indrukken van het testknopje nul resultaat heeft, en de gemiddelde Nederlander op zoek moet naar een installateur die tijd heeft om de onbetrouwbare automaat te vervangen..
Een smeltpatroon doet het, of doet het nooit meer. En als smeltpatronen dan echt zo “gevaarlijk” zijn, waarom worden ze dan nogsteeds toegepast in installaties waar grote vermogens worden verwerkt?
Laat de ideegever eerst met serieus onderbouwde argumenten komen, in plaats van achter zijn bureau ook net doet alsof hij, of zij, echt serieus problemen aan het oplossen is. Of zoiets; hoe heet zo’n functie; een paar uur per dag spijkers op laag water zoeken en oplossingen bedenken om daar vervolgens een probleem bij te bedenken…
Ik , ik test elk jaar 2 x de aardlekschakelaars , te weten met het overschakelen van winter naar zomertijd en v.v. . tegenwoordig hebben we een supertelefoon met agenda ,zet deze op de dag van tijdwisseling ( je moet je klokken toch veranderen) op mende melding aardlektest en het zo weet je zeker dat ze het doen .
Ja ,je hebt gelijk meermaals komt het voor dat zonnepanelenbouwers aan de meterkast sleutelen.vaak zijn dat geen installateurs..
Laat stedin en andere netwerkbeheerders eerst beginnen met de bedrading tot je meterkast te vernieuwen want deze is gegarandeerd van textiel bij oudere woningen.
De ervaring leert ons dat mensen kiezen voor een goedkope meterkast via allerlei aanbieders op internet. Dit betekent ook vaak dat er beveiligingen in zitten die van een niet al te beste kwaliteit zijn en daardoor is er een groter gevaar voor het niet correct afschakelen bij problemen wat dus weer een grotere kans op brand tot gevolg heeft. Een soort van APK keuring is weer een manier om mensen geld uit de zakken te kloppen. Ik zeg dus nee!!!
Dat is nou weer een stelling die wordt geponeerd door een eigen belang instelling, in dit geval Techniek Nederland, die er alle belang bij heeft om alle oude meterkasten te vervangen. Natuurlijk zijn er hier en daar installaties die gevaarlijk zijn, maar dat geldt net zo goed voor de automaten kasten van na 1990.
Ik denk dat een smeltveiligheid over het algemeen betrouwbaarder is dan een automaat.
Echter de bedrading in de groepen kasten is vaak niet geschikt voor de hogere belastingsstromen.
De meeste kleine groepenkasten zijn ontworpen voor max 40A terwijl deze door door een uitbreiding met pv panelen theoretisch boven 50A kunnen worden. Zelf monteer ik dan altijd een voorbeveiliging van 40A.
Weer zo’n WC eend advies
Je reinste onzin, zekeringen zijn veel betrouwbaarder dan automaten
Heb ik nou 3 jaar geleden de oude stoppenkast uit mijn woning verwijderd (vanwege installatie moderne groepenkast) en die overgezet naar mijn tweede huis in Zweden en daar geïnstalleerd. Geen zwaar stroomverbruik en functioneert nog prima!
Inderdaad, vreemd onzin verhaal!
Uiteindelijk gaat het om deskundigheid.
De opsteller van het artikel is dat duidelijk niet.
Het belangrijkste is het vakmanschap van de installateur, daarna de kwaliteit van de groepenkast zelf.
Een oude stoppen kast loopt de meeter terug en is het verdien model hooger dus de grote jongens verdienen feelminder dus er moet een nieuwe in zo dat zij wat meer verdienen
Sorry hoor, maar dit is een typisch verkooppraatje van een installatieverkoper. Een “stoppenkast” die indertijd fatsoenlijk gemaakt is en waar nooit mee geknoeid is, is net zo goed en veilig als een moderne zekeringenkast. Wat hier verzonnen wordt met overbelastingsgevaar door zonnepanelen en e-auto’s Laden, is natuurlijk ook hier weer de grootste onzin. In deze laatste gevallen zal er een extra zekeringenkast worden bijgeplaatst wat dus absoluut geen invloed op de bestaande “stoppenkast ” heeft.
Ik heb 40 jaar geleden genoeg nieuwe groepenkasten in meterkasten van huizen geïnstalleerd om iedereen hier te kunnen mededelen, dat dit een onzinverhaal is.
Bij overbelasting verbreekt een smeltveiligheid, die in de volksmond een ‘stop’ heet, de stroomtoevoer. Er bestaat fysiek geen enkele mogelijkheid, dat die dat niet zou doen.
Wanneer er niet goed is geïnstalleerd, dan kan het natuurlijk altijd fout aflopen. Maar daar bestaan keuringen voor. Elke installateur weet dit.
Als die “stoppen” zo gevaarlijk zijn, waaron plaatst Stedin en collega’s deze nog altijd als hoofdzekering?
Met veel plezier heb ik alle reacties gelezen en dat doet me goed!!!! In veel verschillende bewoordingen reageren meer dan 95% van de mensen technisch inhoudelijk met kennis van zaken. Het valt of staat natuurlijk hoe een “leek” omgaat met de installatie.
Laten we hopen dat installatie.nl dit artikel heeft geplaatst om een discussie op gang te brengen. Zo niet moeten ze ernstig gaan nadenken over hun bestaansrecht.
Zijn heel veel bedrijven aan de beurt, daar zitten juist zekeringen wegens de kortsluitvastheid, wat met een installatieautomaat niet haalbaar is. Het enigste wat belangrijk is, is een een aardlekschakelaar, die beveiligd mens en dier. Laat hij als deskundige eens onderzoeken, waarom een automaat voor een omvormer maar 80% mag worden belast. Ik vind dat omvormers juist met zekeringen moeten worden beveiligd, hebben een veel betere warmte afgifte.
Wat een onzin verhaal. Ik weet er nog wel een paar. Verplichte boomkeuring( kunnen omvallen) , fietsbelasting, keukentafel keuring( poten kunnen breken) , precariobelasting op zonnepanelen….ik kan zo de tweedekamer in.
Wat een flauwekul, de oude zwarte kasten branden niet, dat is punt 1.
Punt 2 hoeveel porseleinen k2 houder heb je in je leven al gevonden? En hoeveel verbrande automaten. Dan komt het volgende als er een nieuwe kast geplaatst word waar redelijk belaste automaten naast elkaar zitten dan mogen niet tegen elkaar geplaatst worden maar moet er ruimte tussen zitten. Schijven de fabrikanten voor, in de praktijk heb ik het nog nooit gezien. Ik zou de oude kast lekker laten hangen. Wat wel belangrijk is, gooi aardleks van 500mA er direct uit en controleer de werking van je aardleks.
Wat een onzinnige stellingname, meer heb ik over dit artikel niets te zeggen
Deels eens, deels oneens.
Misschien moet men eens naar onze zuiderburen moeten kijken. Daar is een keuring verplicht bij verkoop van de woning. Daarna is het aan koper om te beslissen of deze de huidige staat accepteert.
Want zelfs onder de erkende installateurs is het kennisniveau bar laag te noemen. Vanuit de inspectiewereld (iig Scios) vind er nog regelmatige toetsing en controle plaats. Waar is deze voor de installateurs?
Mijn bericht niet op reactie,s te zien rotzooi al die deskundigen