Ga naar hoofdinhoud

Overheid staat borg bij groenleningen mkb

Het wordt voor bedrijven makkelijker om geld te lenen voor duurzame investeringen. Het kabinet gaat namelijk borg staan voor de leningen en neemt daarmee de twijfel weg bij financiers.

Veel ondernemers willen wel verduurzamen, maar krijgen het geld niet los bij hun bank of andere financier omdat die de risico’s te hoog inschatten, of omdat ze denken dat investeringen in bijvoorbeeld een warmtepompniet snel worden terugverdiend. Als de overheid borg staat voor de terugbetaling, zal het allemaal wat makkelijker gaan, zo is de gedachte.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat: “Het kabinet komt met de BMKB-Groen regeling, waarmee de overheid tegen gunstige voorwaarden garant gaat staan voor investeringen.” Ondernemers kunnen, afhankelijk van hun financier, per 7 november 2022 gebruik maken van deze regeling. In totaal kan er tot 200 miljoen euro aan garanties worden verstrekt.

De BMKB-Groen is beschikbaar voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro. Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt wel dat die middelen opgenomen moeten zijn op de EIA-lijst. Investeringen in bedrijfspanden moeten minimaal tot energie-label C leiden.

Naast deze garantieregeling neemt de overheid ook een deel van de sterk gestegen energiekosten over via het prijsplafond voor kleinverbruikers en de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het energie-intensieve mkb.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie