Breman Installatiegroep positioneert zich in de voorhoede van de energietransitie. Het innovatiecentrum van Breman wil alle acht miljoen huishoudens in 2030 energiepositief hebben. Het bedrijf vernieuwt zich ook intern. “We zijn aan het herontdekken hoe we medezeggenschap vorm kunnen geven.”
Dat zegt René Breman, lid van de driekoppige directie van Breman, in de nieuwste podcastaflevering van vakblad Installatie.
Frisse wind
Er waait een nieuwe frisse wind door het bedrijf. Duurzaamheid troef. En om dat kracht bij te zetten, startte Breman Installatiegroep de afgelopen jaren verschillende initiatieven: de Breman Academy, het Kenniscentrum Energietransitie, de Installatiefabriek en BREiNN.
Breman verklaart: “Kern is dat we minder reageren op en afhankelijk zijn van ad hoc vragen uit de markt, maar dat we zelf onze route uitstippelen, zelf toekomstkeuzes maken voor de lange termijn, zonder onze wendbaarheid te verliezen.”
Breman Innovatie: BREiNN
In de podcastaflevering zegt René Breman dat vooral innovatiebrein BREiNN hem na aan het hart ligt. “Hier hebben we de ruimte om te experimenteren, flink op ons bek te gaan misschien ook, maar wel met een duidelijk doel: uitvinden hoe we die 8 miljoen huishoudens in Nederland energiepositief krijgen.”
Maar ook de andere initiatieven verdienen aandacht. Neem bijvoorbeeld de Installatiefabriek. Veel grote bouwbedrijven investeren nu in prefabfabrieken en Breman gaat er in mee. “Wij willen dé installatiepartner voor bouwbedrijven in Nederland zijn op het gebied van geïndustrialiseerd bouwen. Denk aan prefabbadkamers, skids, kabelbomen, maar ook de dakunit EQ Air, de stapelschachten en de schoorsteenwarmtepompen.”
‘Ik ben ervan overtuigd dat maatschappelijk scepsis over de energietransitie overwonnen kan worden door goede voorbeelden’
René Breman
Medezeggenschap
De vernieuwing zit hem bij Breman niet alleen in de focus op duurzaamheid. Ook het oude Bremanisme – medezeggenschap – wordt afgestoft. Breman: “We zijn aan het herontdekken hoe we medezeggenschap vorm kunnen geven. We hebben net een pilot afgerond met ongeveer 500 medewerkers, waarbij zij zich niet alleen kunnen uitspreken over door de directie geformuleerde plannen, maar dat ze samen met ons het beleid kunnen bepalen.”
Dat betekent niet dat iedereen maar van alles kan bepalen, zegt Breman. “Maar op zijn minst dat we zo transparant mogelijk zijn in de informatievoorziening en dat men de kans krijgt om op tijd op plannen te reageren.”
Een uitgebreid artikel over René Breman en Breman Installatiegroep vindt u in het komende nummer (5 ) van het vakblad Installatie, dat deze vrijdag bij abonnees op de mat ploft en sinds kort ook los verkrijgbaar is in de nieuwe webshop op Installatie.nl