De opdrachten vliegen elke installateur om de oren, maar bijna niemand heeft de capaciteit om het te maken. Frans Reichardt interviewde Doekle Terpstra van Techniek Nederland over de schrijnende personeelstekorten op de VSK-beurs in mei. “Het gaat hier wel om de banen van de toekomst.”
Het personeelstekort is een veelkoppig monster dat niet eenvoudig op te lossen is, zegt Terpstra. Op dit moment is het tekort in de technieksector 20.000 mensen, maar op termijn verdubbelt dit naar verwachting tot 40.000 vakmensen.
Terpstra: “Maar het is niet alleen een kwantitatief probleem, maar ook een kwalitatief probleem. Ervaren monteurs moeten worden bijgeschoold om straks de hybride warmtepomp te kunnen installeren. Ook is er, naast de vmbo’er en de mbo’er steeds meer vraag naar hbo’ers en wo’ers in de sector.”
Imago is verbeterd
In feite hebben we het probleem in Nederland deels aan onszelf te danken, zegt Terpstra, doordat we de laatste jaren teveel nadruk hebben gelegd op opleidingen in de richting van de dienstensector. “We hebben de maakindustrie wat teloor laten gaan, en het in het beroepsonderwijs laten liggen. In een land als Duitsland hebben ze het beter begrepen, daar staat het technische beroepsonderwijs altijd al in hoger aanzien.”
Sinds kort is de trend in Nederland wel aan het keren, ziet Terpstra en is het imago van de technieksector verbeterd. “Maar we hebben nog een grote inhaalslag te maken.”
Het is niet zo ingewikkeld. Centen erbij en CAO gelijk aan interessante bedrijfstakken, een opleiding zou daarbij een vereiste moeten zijn, dus geen vrij beroep meer.
Je kan nu zonder diploma op 10 ander pekken in de markt aan het werk voor meer loon en betere voorwaarden.
Het vak trekt niet en al ben je een topper dan wordt belast met administratieve rondslomp en certificeringen waar geen haan naar kraait.