Ga naar hoofdinhoud

,

Podcast: lokaal waar het kan, centraal waar het moet

Gerard van Dalen. Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Begonnen als dorpsinstallateur, geeft Gerard van Dalen nu als divisiedirecteur bij Batenburg Techniek de leiding aan 320 man. In deze aflevering van onze podcastserie deelt Van Dalen zijn ondernemerslessen: hou het lokaal waar het kan, doe centraal wat moet.

Batenburg Techniek staat al jaren in de top-10 van grootste installatiebedrijven. Sinds 2018 staat Van Dalen er aan het roer van de divisie Installatietechniek, met een jaarlijkse omzet van bijna 70 miljoen euro. Hoe anders was het in 1992, toen hij met een compagnon het bedrijf van zijn vader overnam. “Wij waren toen een klassieke dorpsinstallateur, inclusief winkel met bruin- en witgoed”, zegt Van Dalen.

Onder zijn leiding groeide de dorpsinstallateur uit tot een middelgroot bedrijf met 50 man. In 2001 werd het bedrijf overgenomen door het grote Rotterdamse concern Batenburg Techniek. Dat hij daar in loondienst kwam, weerhield Van Dalen er niet van door te gaan met ondernemen. Hij opende een vestiging in Nijkerk, en nam drie bedrijven over: Panhuis uit Putten, Bosma uit Deventer en Meurs uit Apeldoorn. “We deden die overnames onder de noemer van Van Dalen Installatietechniek, maar uiteraard wel in overleg met Batenburg. We kregen de vrijheid om die dingen te doen en ondernemen was vanzelfsprekend.

Cultuur en vrijheid behouden

Van Dalen: “Het succes van een bedrijf staat of valt met ruimte geven aan lokaal ondernemerschap. Ik geloof niet in centraal geleide ondernemingen, waar van bovenaf de lijnen worden uitgezet. Lokale ondernemingen kennen de mensen in de regio en weten hoe ze zich moeten gedragen. Het is heel belangrijk dat deze bedrijven hun eigen cultuur kunnen behouden.”

Een uitgebreid artikel over Gerard van Dalen en Batenburg Techniek vindt u in het komende nummer (4 ) van het vakblad Installatie, dat sinds kort ook los verkrijgbaar is in de nieuwe webshop op Installatie.nl

Toch, zegt Van Dalen, ontkom je in een grote organisatie niet aan een zekere mate van uniformiteit. “Het gaat om de uitstraling. We krijgen steeds grotere klanten, op landelijk niveau, met ook hele grote projecten. Dan is het natuurlijk van belang dat je die vanuit één loket, met één gezicht, kan bedienen.” Een voorbeeld van zo’n groot project is het nieuwe pand van Flamco in Almere, waar Batenburg onder meer de elektrotechnische, klimaat- en beveiligingsinstallaties verzorgde.

Het ondernemersverhaal van Van Dalen is nog niet ten einde, zegt hij. “Er liggen nog wel overnames in het verschiet; wij kijken voortdurend om ons heen.”

Heb je een interessant ondernemersverhaal voor onze podcastserie? Stuur dan een berichtje naar installatie@eisma.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie