Ga naar hoofdinhoud

, ,

Podcast: Nieuwe bronnen voor de warmtepomp

Van kademuur tot PVT. De warmtepomp gaat heel veel nieuwe smaken krijgen. Energie uit damwanden bijvoorbeeld. Daarover sprak Frans Reichardt met Peter Centen van Nathan op de VSK-beurs in mei.

Centen: “Water heeft een enorme hoeveelheid energie in zich, staal heeft een goede geleiding, dus als je achter die stalen damwand nog een stalen buis plaatst, dan kan je die energie uit het water overdragen. Dit is in principe niet heel anders dan de verticale bodemwisselaar, maar dan met een hogere opbrengst per vierkante meter oppervlak.”

Centen: “Wij hebben dit concept ontwikkeld in samenwerking met Gooimeer, de grootste damwandenleverancier in Nederland. Later is ook het Amsterdamse Crux Engineering erbij betrokken geraakt. We zijn nu ongeveer twee jaar bezig met de ontwikkelingen we kunnen en we zzijn nu nog bezig met wat proefprojecten. Over niet al te lange tijd kunnen we grote projecten op gaan pakken. Deze technologie heeft echt een enorme potentie.”

Collectieve concepten

Volgens Centen is het zaak om in de gebouwde omgeving veel meer in te zetten op grootschalige collectieve warmtepompen, waarbij meerdere woningblokken gezamenlijk op één of enkele bronnen aangesloten zijn. “We gaan de energietransitie niet redden met allemaal individuele systeempjes. Damwandenergie past ook prima in dit collectieve concept.”

2 reacties op “Podcast: Nieuwe bronnen voor de warmtepomp

  • George Centen

    Pr;achig systeem!! Brengt me op het idee om mijn zwembad (zomers 30 m3 en ’s winters 25 m3) te gaan gebruiken om energie aan te onttrekken. Is voorzien van dakverwarming die alleen werkt als de zon schijnt.
    Is zoiets bruikbaar/haalbaar? Of is de inhoud bij voorbaat te klein om rendabel te kunnen maken? Wie kan me hier iets meer over vertellen? Bij voorbaat dank.
    Hartelijke groet, George.

    1. George Heemskerk

      Dat lijkt me niet zo’n slecht idee.
      Ik heb nu sinds oktober 2017 24 PV panelen en 3 zonneboilerpanelen van dezelfde afmetingen op het dak liggen en wat me opvalt is dat ook gedurende de winter de warmtepanelen nog best energie leveren.
      Wat me ook eigenlijk wel verbaasd heeft is dat de warmtepanelen in kW fors meer leveren dan de PV panelen. Vanaf het begin staat de teller nu op 35.200 kWh voor de PV panelen en 8.600 voor de warmtepanelen. Dat is toch bijna twee keer zoveel energie per m2. Ik weet niet wat voor zonnewarmte je hebt voor je zwembad maar het lijkt me niet verkeerd om daar verder naar te kijken.

      Hartelijke groet, George Heemskerk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie