Heel veel huishoudens en ook installateurs staan op het kruispunt: wat te doen bij die ketelvervanging?
De warmtepomp is in beeld, maar ook daarin zijn er veel smaken. Wat kunnen we de komende VSK verwachten op het gebied van (hybride) warmtepompen? Betere rendementen, stillere toestellen, propaan als natuurlijk koudemiddel, materiaalpaspoorten en een visie op de ketelvervangingsmarkt.
Want de warmtepomp gaat een significant aandeel krijgen in de bestaande woningbouw. Maar hoe, daar zijn de meningen over verdeeld. Áls je het doet, doe het dan goed, is het credo van Rudy Grevers van Alklima, gepokt en gemazeld in de Nederlandse woningbouw. In de podcast Installatie Next deelt hij zijn visie en ervaringen. “Klassiek hybride gaat tot teleurstellingen leiden. All-electric ready moet de ondergrens zijn, zodat alle verdere keuzes toekomstbestendig zijn.”
In deze aflevering van de podcastserie Installatie Next kijkt manager woningbouw Rudy Grevers van Alklima vooruit naar de VSK, bespreekt hij de stagnatie van de nieuwbouw en de groei van de elektrificering in bestaande bouw.
De Installatie Podcast kun je luisteren via je favoriete podcast-app, of via onze website.
Als ze mij uitleggen hoe ik mijn draden in huis anders kan trekken naar de meterkast zou dat helpen. Alles zit op groep 1 de schuur de keuken de 1e verdieping achter en voor zolder met daarop wasmachine en verwarmingsketel. Koken op electra?? Niet dus. En nu al vaak springt de stop eruit ik bedoel dus dat die knop omlaag gaat
Verdelen over meerdere groepen lijkt me niet overbodig, als ik dit zo lees. Kabel (grijs 3 aderig) trekken betekent vooral: gaten boren bijv. naar kruipruimte (?) en dan bij meterkast weer omhoog. Het tracé is even puzzelen maar verder kun je dat zelf.
Een extra groep in je meterkast maken kun je ook zelf als je handig bent, kennis van electra hebt èn nog ruimte in je stoppenkast hebt. Als 1 van deze 3 ontbreekt adviseer ik een vakman in te schakelen.
Welnu, eerst maar eens een aparte leiding/kabel leggen van de meterkast naar de wasmachine.
Daarna “praten” we weer.
Met vriendelijke groet,
Albert.
Leuk en aardig dit verhaal maar ik ben niet overtuigd van “het eerlijke verhaal”!?
Een warmtepomp is mi weggegooid geld als de salderingsregeling afgebouwd en uiteindelijk afgeschaft wordt (2025 al is de bedoeling). Huidige regering bedankt!! Maar ik wacht nog maar even af.
Een overschot aan elektriciteit gaat dan never of nooit gebeuren Sterker nog, je komt tekort!!!
Deze regering (tweede kamer) heeft dat al besloten dus daar ga ik maar even van uit.
Het is dan ook niet nodig om complimenten te geven aan het huidige kabinet, ze maken er op zijn zachts gezegd, een onlogisch geheel van (en niet alleen op het gebied van het klimaat).
En dan zegt een simpele rekensom mij: een warmtepomp verbruikt minstens 2500 kWh per jaar (een feit). Dat is zo’n 1000 euro per jaar aan elektriciteit EXTRA.
Hybride betekend nog steeds 35% van het huidige gas verbruik + die 1000 euro.
Vervolgens moet er dus een zwaardere warmtepomp komen en allerlei extra apparatuur (incl. een versleten gasketel 🙂 ) als ik het verhaal moet geloven. Met 10000 euro ga je er echt niet komen, maar dat wordt gemakshalve maar even achterwege gelaten. JAMMER!
En wat is dan de terugverdientijd!? Bijna net zo lang als de 15 à 20 jaar levensduur van de warmtepomp (en extra apparatuur)!?
Nogmaals, financieel onaantrekkelijk lijkt mij. Dan toch maar isoleren en geen warmtepomp!!!
Wij zijn in bezit van een warmtepomp en zijn er , in combinatie met zonnepanelen dik tevreden over. Het grote probleem zit er bij de installateur. Volgens de leverancier zit er geen onderhoud aan een warmtepomp, maar de installateur wil dat je een contract afsluit en stuurt je dan vrolijk een jaarlijkse rekening van ruim 200 euro. Een andere installateur is geen optie, want of ze werken niet met andere merken en of niet door hun geïnstalleerde installatie. Kortom zolang het allemaal werkt perfect, echter zorg dat je geen problemen krijgt, eant ze plukken je kaal.
Ik woon (gelukkig) niet meet in NL. Ben wel een geboren NL, gepensioneerd en verbaas mij steeds meer over de bekrompenheid van berichtgeving en besluitvomingen. De warmtepomp. Een geweldige oplossing voor een best wel groot probleem. Maar nu typisch Nederland. Duur zon ding. 20 Kw meer als 10.000 euro? Nee, kan ook voor een stuk minder, mogelijk voor de helft! Jullie worden werkelijk opgelicht. Door overheid, producenten, reklame en zo maar door. Geloof mij, het kan echt een stuk goedkoper, makkelijker en efficienter. Zoals gezegd, ik ben met pensioen, niet afhankelijk van niets, maar wil jullie graag zonder verplichten op weg helpen. Een mailtje volstaat. povereem1@gmail.com
Onzinnig verhaal, propaganda , onze elektra- infra is de komende 20 jaar niet op orde.
Dit kan iedere techneut met ern beetje gezond verstand uitleggen. Momenteel draait veel “groene” apparatuur met name in de winter op kolen.
Bovendien is de productie van al die “groene” spullen een axnslag op het milieu.
En last but not least… we hebben de beste gas-infra ter wereld…. USE IT.
Warmtepomp gaat hem niet worden idd. Bij de minste of geringste vorst leggen ze het lootje. En dan ben je nog steeds afhankelijk van gas.
Waarom wordt er niet veel meer ingezet op waterstofgas voor verwarming??
Wij hebben idd het beste gasleiding netwerk ter wereld.
Gebruik het overschot aan energie voor het maken hiervan.
In Australia zijn ze helemaal overtuigd van waterstof.
Maar in Den Haag hebben ze waarschijnlijk aandelen in elektrificatie. Of azen op een goed betaalde baan in die branche.
Je wordt voor van alles verplicht maar betaalbare alternatieven zijn er gewoon niet
Wie heeft er ervaring ? Ik heb een Daikin split warmtepomp. Deze gebruikt per 2 kwh ook 1 m3 gas. De bemeting is zuiver en is gedaan middels aparte opnames van het gas en kwh tijdens het verwarmen. Het liefste zou ik een antwoord hebben van één van de echte specialisten uit de branche bv Een degelijke onderneming , ook VSK of de Vonsumenten bond
Heb 18 panelen, huis geïsoleerd, vloerverwarming beneden aangelegd en jaar geleden een Panasonic monoblock geinstalleerd. Met subsidie was ik netto 2000 euro netto kwijt voor de warmtepomp. Ben geen installateur, maar wel handig.
Voorgaande commentaren ten spijt, ik ben gasloos en krijg elk jaar geld terug van het energiebedrijf. En, ook warm als het vriest.
Ben ik nou gek? 🙂
Jij hebt het helemaal goed!
Mijn netto aanschafprijs was als early adaptor €1599 na (binnen 4wkn 2750euro retour)teruggave van de subsidie.
Bij interesse kroes23@hotmail.com voor 100euro korting
Alleen warmtepompen bij vriesweer haal je niet ,neem een tweede systeem erbij dan gaat het wel .
Bij vriesweer geen probleem met de warmtepompen ,doen een Antivriescyclus bij terug opstarten .
Verbruik bij vorst zal even stevig zijn .
Maar bij cop 4 krijg je 4x de calories i.p.v 1 bij conventionele types.
Hebben een Nefit-Bosch hybride die 2.400 kWh extra verbruikt per jaar maar daardoor is gasverbruik ruim 1.000 m3 minder.
Met 20 Alpha 405 Wp panelen houden we nog stroom over voor ooit een e-auto en onze energielasten zijn gezakt van 286 euro naar 29 euro per maand besparing dus ruim 257 per maand (3.084 per jaar)
Totale investering voor een luxe installatie met extra wifi uitlezing etc. was 14.000 euro netto. Als het zo blijft dan in 5 jaar gelijk gespeeld.
Het is triest om te lezen dat mensen nogsteeds vasthouden aan oude en allang weerlegde theorieën. Een warmtepomp kan met gemakt strenge vorst aan. Bij een degelijke installatie met de juiste radiatoren/isolatie en correcte inwerkstelling kan je makkelijk een SCOP van boven de 4 krijgen (400% efficiëntie jaarlijks!!!). Haal nou een keer jullie koppen uit de prehistorische aarde en let eens om wat de ontwikkelingen zijn. Al het gezeur om niet goed werkende warmtepompen komt door amateurs/cowboys die ze installeren. Niet door de techniek zelf.
Jij hebt het helemaal goed!
Mijn netto aanschafprijs was als early adaptor €1599 na (binnen 4wkn 2750euro retour)teruggave van de subsidie.
Bij interesse kroes23@hotmail.com voor 100euro korting
Een van de beste afleveringen van de Podcast!
Wij hielden zelfs met -8 nachttemperatuur vorige week met een b merk 5kwh airco het hele huis op een acceptabele temperatuur. Gewoon 24/7 door laten draaien met de gangdeur open.
Cop1 voor tapwTer/badkamer
Wat betreft het verbruik: toegegeven wij hebben wat meer zonnepanelen dan gemiddeld maar nu het weer wat zonniger wordt draaien wij al heel veel op eigen stroom. Tuurlijk moet je investeren, dan maar wat minder Schultenbrau drinken zou ik zeggen tegen die negatievelingen