Ga naar hoofdinhoud

, ,

Prestatiegarantie voor hybride warmtepomp

De prestatie van hybride warmtepomp gaat gegarandeerd worden. Met dit instrument wil de industrie meer zekerheid bieden bij de grootschalige uitrol van deze ketelvervanger. Remeha, nu marktleider in die cv-ketel/warmtepomp-combinatie start een eerste proef.

De markt van warmtepompen zit fors in de lift. Toch is niet iedereen overtuigd van de werkelijke gasbesparing, het elektriciteitsverbruik of het comfortniveau van de combinatie tussen HR-ketel en lucht/water-warmtepomp. Die besparing is -naast het toestel- afhankelijk van veel factoren, zoals afgifte, inregeling en de aanwezigheid van zonnepanelen. Bij met name slecht geïsoleerde woningen met een verouderd afgiftesysteem, kan de prestatie van de hybride warmtepompinstallatie tegenvallen, zo bleek uit eerder monitoringsonderzoek.

Productie hybride warmtepomp.

De markt wil niet dat deze installaties de teneur rondom hybride warmtepompen gaat bepalen. Om twijfelaars zekerheid van de investering in techniek te bieden, start Remeha met prestatiegarantie. In Apeldoorn worden de komende 7 jaar 10.000 hybride installaties geïnstalleerd waarbij de fabrikant de afgesproken prestatie van het systeem garandeert. Bij de opening van de nieuwe fabriek van Remeha ondertekenden Remeha en de gemeente Apeldoorn deze intentie.

Een video van de fabrieksopening vind je hier.

Prestatie kan verschillen

Die garantie wordt gemeten op basis van een vooraf berekend elektriciteitsverbruik en besparing op aardgas, en verstrekt door de fabrikant en de betrokken installateur. Die kan per woning verschillen. “Bij de opname wordt vastgesteld wat de prestatieafspraak van de woning gaat worden”, zegt business development-manager Rick Bruins van Remeha. Remeha garandeert het optimaal functioneren van de warmtepompen binnen die afspraak. De installateur garandeert een deugdelijk optimaal ingeregelde warmtepompinstallatie door vakbekwame en opgeleide monteurs.

Installaties worden gemonitord

De prestaties worden gemeten: dit gebeurt op een manier zoals de afgelopen jaren ook in het Demoproject Hybride is gebeurd. Naast het rendement en verbruik van de warmtepomp wordt extra gemeten op aanvoer en retour van de leidingen en het binnenklimaat van de woning. Waar nodig worden optimalisaties doorgevoerd.

Samenwerking met installatiebedrijf

Remeha werkt voor deze proef samen met lokale installateurs in Apeldoorn en het consortium TDI-500. Die laatste bestaat uit 10 grote installatiebedrijven die samenwerken om ervaring op te doen met het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen in bestaande woningen. De ervaringen die in dit consortium opgedaan worden, bijvoorbeeld om de montagetijd van hybride warmtepompen te verkorten, worden met de volledige installatiebranche gedeeld, benadrukt Richard Verbree, die namens TDI-500 ook een handtekening zette onder de prestatiegarantie. TDI-500 gaat onderzoeken wat er exact nodig is om die algehele prestatiegarantie te realiseren.

Opmaat voor landelijke uitrol

Niet alleen Remeha is bezig met deze prestatiegarantie. Het onderwerp is al een tijdje een gespreksonderwerp van de fabrikanten die deelnemen aan het demonstratieproject en het ministerie: dit zijn alle fabrikanten van hybride warmtepompen in Nederland. Als het aan Bruins ligt, komt er meer: “Deze pilot met de gemeente Apeldoorn kan op elke plek in Nederland, met elke fabrikant en installateur een vervolg krijgen. We hebben als complete branche een taak om de techniek te leveren, de installatiecapaciteit én draagvlak onder woningeigenaren te kweken.”

Wat verbruikt en bespaart een hybride warmtepomp?

Onlangs werden de eerste resultaten gedeeld van grootschalige monitoring van 120 hybride warmtepompen in verschillende woningen. Het energieverbruik van deze vrijstaande en hoekwoningen daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas. Hier stond 2360 kWh extra stroom tegenover. Afgezet tegen elkaar levert de cv-ketel/warmtepompcombi een gemiddeld huishouden een besparing op van €1000 per jaar.

Veel installaties nog niet goed genoeg

Wat hier opviel is dat 17 van de 120 woningen onder de 60% gasbesparing zitten; ongeveer een zesde van deze gemonitorde woningen Deze groep is groot genoeg om tot structurele klachten te leiden, en daar is de installatiewereld en de industrie niet bij gebaat.

“Wanneer we die woningen eruit halen, zien we dat de gemiddelde gasbesparing van 75% maar 80% stijgt”, zegt Peter Cool, directeur van Intergas en namens fabrikantenkoepel NVI-GO kartrekker van de grootschalige monitoring van hybrides van alle merken. “De oorzaken van de mindere prestaties van deze installaties zitten vooral in het type afgiftesysteem en de regeling. Dit zijn zaken die vrij eenvoudig op te lossen zijn, maar die wel door een goede aanpak geborgd moeten worden.” Volgens Cool moet een garantie geborgd worden door een goede meetaanpak, zodat ook de woningen die 60% of minder gasbesparing geholpen worden.

Lees hier alles over de opschaling van de productie van hybride warmtepompen.
Hier een overzicht van hybride warmtepompen in de Nederlandse markt.

3 reacties op “Prestatiegarantie voor hybride warmtepomp

  • Richard

    Remeha kennende zal als de prestaties niet gehaald worden de schuld bij de installateur neerleggen
    Gezien het verleden met de omgang van defecten in de Tzerra

    Ik sla ff over

  • Volgens dit onderzoek is gemiddeld 1375 m3 gas bespaard tegen 2360 kWh extra stroomgebruik. Als we uitgaan van 9,5 kWh nuttige warmte per m3 aardgas (dat is heel hoog) betekent dat een jaargemiddeld overall COP van de warmtepompinstallatie van 5,5 (-). Dus inclusief hulpenergie, boilerverliezen en Legionella-beveiliging tapwater. Dit is meer dan onwaarschijnlijk.

    1. Sjoerd Eegerdingk

      Hierbij alvast een eigen reactie: omdat het en hybride installatie betreft is natuurlijk geen sprake van tapwaterproductie met de warmtepomp. Blijft het resultaat erg gunstig/hoog maar mijn reactie klopt dus niet. Met excuus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie