Ga naar hoofdinhoud

‘Prijs koudemiddelen blijft stijgen’

De prijzen en schaarste van koudemiddelen blijven de gemoederen bezig houden, bleek ook afgelopen dinsdag weer, op het Koudemiddelencongres in Veenendaal.

Verschillende sprekers gingen in op de afbouw van HFK’s die sinds 2015 in gang is gezet. Hun presentaties werden gehoord door ongeveer 225 bezoekers.

Zo sprak Harald van der Bol, namens Rijkswaterstaat, over de uitwerking van de F-gassenverordening. En ook Henk-Jan Steenman, koudemiddelenspecialist bij Westfalen Gassen, vertelde over de consequenties van quota op koudemiddelen.

Quota

De Europese F-gassenverordening uit 2015 stelt dat de hoeveelheid HFK’s (uitgedrukt in CO2-equivalenten) dat op de markt mag worden gebracht drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015. 

Niet alle koudemiddelen dragen even veel bij aan de opwarming van de aarde. De schadelijkheid wordt uitgedrukt in het Global Warming Potential (GWP). Het nu gangbare R410a heeft een GWP van 2.088. Een voorbeeld: een fabrikant met een HFK-quotum van 10 Mt CO2, mag bijvoorbeeld dat jaar slechts 4,7 ton R410a op de Europese markt brengen.

Prijzen

En deze schaarste drijft de prijzen op. Dat is een proces dat al langer gaande is, maar nog steeds doorgaat, zegt Henk-Jan Steenman.

Dat komt omdat de markt nog niet massaal overstapt op koudemiddelen met lage GWP’s. “Je ziet dat de bewustwording wel toeneemt, maar toch wordt de stap nog lang niet altijd genomen. Onder meer omdat een aantal van deze koudemiddelen in brandbaarheidsklasse A2L, matig brandbaar, vallen. Bedrijven hebben daar wat angst voor, moeten er aan wennen.”

Propaan

Uiteindelijk zal de markt, geholpen door de quota, zijn werk wel doen, vermoedt Steenman: “Bij een bepaald prijsniveau komen die processen vanzelf op gang.” Hij ziet dat bijvoorbeeld al gebeuren bij koudemiddelen met een GWP boven de 2500. “Daar zijn de prijzen al een paar maanden stabiel.”

Dat een oplossing niet eenduidig is, blijkt wel uit het feit dat verschillende warmtepompleveranciers verschillende afwegingen maken. Zo kiest LG heel bewust voor R32 (GWP van 675), net als Daikin, terwijl de nieuwe LWDV-warmtepomp van Alpha-Innotec werkt op propaan (R290: GWP van 3).


In het januarinummer van Installatie en Sanitair publiceerden we een uitgebreid artikel van Richard Mooi over koudemiddelen, bovenstaande tabel komt uit dat artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie