Gebouwautomatiseringsbedrijf Priva heeft op de ISH een nieuwe dienst gelanceerd, Priva ECO, waarbij kunstmatige intelligentie in de cloud de aansturing van een gebouw voor zijn rekening neemt. Resultaat: lagere energierekening, beter comfort.
Priva ECO staat voor Energy Comfort Optimizer. “We zijn een startup onderneming binnen Priva”, zegt Leo Hitzert product manager van Priva ECO. “We realiseren tientallen procenten energiebesparing. In het gemeentehuis van Berg en Dal bijvoorbeeld 35 procent”, zegt Hitzert. “En dan te bedenken dat dit een pand is van maar een paar jaar oud, met uitstekende energetische eigenschappen.”
Het concept werkt als volgt: Priva maakt in de cloud (Microsoft Azure) een digitaal evenbeeld – digital twin – van het fysieke gebouw. “Niet een volledig evenbeeld, maar wel alle parameters die voor de klimatisering van het gebouw nodig zijn, zoals thermische weerstand van de muren en oriëntatie op de zon”, zegt Hitzert.
Scenario’s
Vervolgens worden er door de cloud talloze scenario’s op het digitale gebouw losgelaten en kiest het systeem de instellingen die het beste klimaat tegen de laagste kosten bewerkstelligen. Hitzert: “Het systeem kan rekening houden met of de zon gaat schijnen, bijvoorbeeld.”
Mocht het resultaat van de berekening tegenvallen, zegt Hitzert, dan kan het model van de digital twin worden aangepast. En zo ontstaat er een lerend systeem, dat steeds beter in staat is goede resultaten te halen.
Abonnement
Priva ECO heeft nu, samen met onze partner Cloud Energy Optimizer (CEO) uit Hengelo, tegen de twintig projecten gedaan, in binnen- en buitenland en de reacties zijn positief, zegt Hitzert. “Kiezen tussen comfort en energiebesparing hoeft niet: het kan allebei.”
“We werken op basis van een abonnement, en vragen eenmalig een vergoeding voor het inrichten van het systeem. De kosten zijn binnen een paar jaar terugverdiend.”
Priva ECO werkt uiteraard goed met Priva-apparatuur, maar net zo goed met concurrerende technologie zoals van Schneider Electric, Siemens of Honeywell. “Maar Priva heeft onze voorkeur omdat we daar makkelijker aan kunnen sleutelen.”