Ga naar hoofdinhoud

‘Producenten verantwoordelijk maken voor circulariteit’

Oude en gereviseerde onderdelen. Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

Producenten van ketels, warmtepompen, ventilatiesystemen en andere installatietechnische apparatuur moeten meer aandacht besteden aan circulair ontwerp.

Dat zegt een consortium van adviesbureaus, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek deed naar circulaire energierenovaties.

Belangrijk onderdeel van het onderzoek richtte zich op aanpassingen aan de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV). De UPV is set verplichte regels die ervoor zorgen dat producenten (dat zijn fabrikanten en importeurs) verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en hergebruiken van het afval van die producten. Producenten uit de installatiesector hebben deze verantwoordelijkheid gedelegeerd aan een collectieve organisatie, stichting OPEN.

‘Laagwaardige recycling’

Volgens de onderzoekers is de UPV nu echter niet goed vormgegeven. “De focus ligt op dit moment op inzameling en laagwaardige recycling, en er ontbreken prikkels die leiden tot duurzame of circulaire ontwerpkeuzes.” Dit terwijl een circulair ontwerp kan leiden tot ruim 60% milieu-impact-reductie van installaties, zo stellen ze. Niet een goede verwerking, maar goede producten moeten de norm worden, vinden de onderzoekers. Om de milieu-impact van installatietechniek te verlagen zullen er naast verbeteringen in het gebruik en de verwerking einde leven ook essentiële verbeteringen aan de producten zelf doorgevoerd moeten worden.

Het rapport van het consortium komt niet uit de lucht vallen, want aanpassing van de UPV staat ook hoog op de agenda van beleidsmakers en de politiek. Zo schreef in oktober vorig jaar staatssecretaris Vivianne Heijnen van Verkeer en Waterstaat: “UPV is een instrument gericht op de afvalfase, wat het beperkt geschikt maakt om bijvoorbeeld eisen te stellen aan producten die in de handel worden gebracht.” Toch, zo gaat ze verder “wil ik kijken op welke manier binnen de reikwijdte van het instrument UPV toch meer circulaire prikkels kunnen worden opgenomen.”

Tariefdifferentiatie

Hierbij wordt door de staatssecretaris aan twee richtingen gedacht. Ten eerste doelstellingen opnemen voor de ‘hogere’ circulaire strategieën, zoals hergebruik, reparatie, preventie en het gebruik van gerecycled materiaal en ten tweede verdergaande toepassing van tariefdifferentiatie in UPV’s ten gunste van duurzamere producten, bijvoorbeeld door korting op of vrijstelling van de UPV-bijdrage voor duurzamere producten.

Het onderzoeksconsortium bestond uit: Stichting W/E Adviseurs, TU Eindhoven, Metabolic, Nibe, Nieman, Marjet Rutten, Alba Concepts, LBP | Sight, SGS Search, TU Delft, DGBC, Circular Catalyst en Copper8.

Eén reactie op “‘Producenten verantwoordelijk maken voor circulariteit’

  • Mark

    Bij elke afval stroom zijn de fabrikanten verantwoordelijk. Alleen het wordt nu nog steeds bij de eindgebruiker neergelegd.
    Ook bij de installateur, kijk maar eens hoeveel afval (verpakking) we al hebben, na een klus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie