Ga naar hoofdinhoud

, ,

‘Publieke discussie ‘gas/all-electric”

Organiseer een brede, openbare discussie, onder aan voering van een neutrale partij. Met die wens komt ketelfabrikant Remeha naar aanleiding van de standpunten van verschillende lobbypartijen en belanghebbenden over de rol van gas en all-electric in de benodigde CO2-reductie in de gebouwde omgeving. De afgelopen dagen wordt op sociale media volop gediscussieerd over dit onderwerp, waarbij vooral over en weer veel twijfels getrokken worden bij de cijfermatige onderbouwingen van de CO2-reductie van de verschillende technieken.

Aardgas uitfaseren, en dan?

De rol van het bestaande dan wel vernieuwde gasnet in Nederland is de afgelopen weken volop ter discussie gesteld. Een brede coalitie van overheden, fabrikanten, energiebedrijven en netbeheerders wil aardgas in Nederland uitfaseren, waarbij nadrukkelijk wordt voorgesorteerd op ‘all electric’ als opvolger van de traditionele cv-ketel in nieuwbouw én renovatie. Dit betekent dat Nederland definitief afscheid zou nemen van het volledige wijdvertakte gasnetwerk. Gasloos en all-electric is momenteel al de gestelde norm voor de nieuwbouw.

Duurzaam gas versus all-electric

Ronald Hennekeij van Homij: "Alle installaties, op de zonnepanelen en de buitenunit van de warmtepomp na, zitten in de installatiekast: de 5 kW-lucht-waterwarmtepomp (verwarming/tapwaterbereiding), gebalanceerd ventilatiesysteem (D) en zon-PV-installatie/omvormer met een vermogen van 5750 Wp.

In grootschalige Nul-op-de-Meter renovaties wordt de all-electric warmtepomp ook naar voren geschoven als voorkeursoplossing. Remeha stelt vraagtekens bij de haalbaarheid en de CO2-reductie van het voornemen, en pleit ervoor om ook duurzame gasvormen, en technische oplossingen als micro-wkk’s, power-to-gas en de brandstofcel mee te nemen in deze discussie over de toekomst van de energievoorziening van 7 miljoen huishoudens, die nu nog met gas verwarmd worden. Volgens Marco Bijkerk van de Apeldoornse fabrikant sluit de huidige denkwijze richting all-electric andere mogelijke oplossingen bij voorbaat uit.

Twijfels bij rekensommen

Voor die andere duurzame technieken is het gasnetwerk nog wel nodig. De fabrikant stelt de werkelijke CO2-reductie van het all-electric-model, toegepast bij onder andere de grote renovatieprojecten van corporaties ter discussie. De argumentatie hiervan, stuitte op veel weerstand bij NOM- en all-electric-aanhangers. Zo stelt Jan-Willem van de Groep, voormalig uithangbord van De Stroomversnelling, dat de cijfermatige onderbouwing van Rehema niet deugt.

In een reactie hierop roept Remeha op tot een openbare discussie, waarin het ministerie van Economische Zaken een onafhankelijke rol zou kunnen spelen. Op 16 november wordt op een congres van Duurzaam Gebouwd verder gesproken over dit onderwerp.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards

Onvoldoende vakmensen: installateur stopt ermee

Opleiders onderdeel van Techniek Nederland