Ga naar hoofdinhoud

, , ,

R290 in warmtepomp: wat betekent dit?

Een webinar over de grootste warmtepomptrend van het moment: de doorbraak van R290 (propaan) als vervanger van de koudemiddelen R410a en R32. Op donderdag 7 november van 12.30-13.30 kun je online alle informatie krijgen, en vragen stellen aan experts.

De intrede van het natuurlijke koudemiddel propaan heeft alles te maken met de koudemiddelentransitie: vanaf 2025 mogen nieuw op de markt gebrachte warmtepompen onder de 12 kW niet meer gevuld worden met R410A en vanaf 2027 niet meer met R32. Bestaande systemen mogen nog wel geserviced worden. Koudemiddelen met een laag global warming potential (GWP), zoals natuurlijke koudemiddelen, vervangen deze synthetische koudemiddelen. Gevolg is dat fabrikanten op dit moment massaal (monoblock) warmtepompen met R290 op de markt brengen.

Installatie.nl schreef vorige week nog dat propaan ook zijn intrede gaat maken bij airconditioning.

Brandbaar

Propaan is wel in hogere mate brandbaar dan R32 of R410a. Dit betekent dat er consequenties zijn aan het werken met dit koudemiddel. Ook gaat de F-gassen certificering veranderen om ervoor te zorgen dat R290 een plek krijgt in de certificering.

Tijdens dit webinar gaan twee specialisten deze trend duiden: Martin Pennings, Academy Manager Air Solutions LG Electronics en Frank Dimmendaal, sales engineer van Rensa Techniek zijn de sprekers.

Aanmelden kost niets, je moet je wel even hier registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Podcast: verlos ventilatie van het verdomhoekje

‘Klimaatdoelen uit zicht door kabinetskeuzes’

R290 in warmtepomp: wat betekent dit?

Premium

Gemeenten en Tweede Kamer op ramkoers over ze-zones

Premium

Kerk met bodembronnen

Opnieuw spaghetti