Ga naar hoofdinhoud

Rabobank doet aangifte tegen oprichter Wubaro

De Rabobank heeft aangifte gedaan tegen Wubbo van der Roest, die claimde met de Wubaro warmtepomp een-op-een cv-ketelvervanger ontwikkeld te hebben. De bank leende Van der Roest een miljoen euro, maar vermoedt valsheid in geschrifte. De recherche onderzoekt de zaak.

Dat bevestigt – voormalig – directeur Eric Janssen aan Installatie.nl, die zelf ook door Van der Roest om de tuin geleid zegt te zijn. “Ik heb een mooie baan opgezegd om een duurzame droom waar te maken. Die droom is uiteen gespat.” Janssen geeft aan als bestuurder betrokken te blijven totdat de zaken zijn afgehandeld. “Gelukkig hadden we de warmtepomp nog niet op de markt gebracht. Er zijn nog geen klanten.” Wubbo van der Roest is onbereikbaar voor commentaar.

Uit China

Van der Roest kwam in oktober naar buiten met zijn vinding, een warmtepomp met koudemiddel R134a die op vrij eenvoudige wijze heel hoge temperaturen (80 graden) zou kunnen bereiken. Janssen geeft echter aan dat de techniek geen uitvinding is van Van der Roest, maar uit China komt. Hij heeft nu contacten met de betreffende leverancier om nog een unit naar Nederland te halen. “Die gaan we uit elkaar halen zodat wij de techniek goed gaan begrijpen.”

Op dit moment draait er één installatie, in een gebouw in Groningen waarin opleider Leerbouwen huist. Janssen: “Die installatie haalt met gemak 80 graden. We hebben alleen het elektriciteitsgebruik nog niet onder controle. Hij zoekt constant zijn piek op, dat vreet stroom. We waren bezig om dat met software onder controle te krijgen. Ik geloof er nog steeds in dat het kan werken.”

Geen fabriek

Verschillende energiecoöperaties liepen weg met het idee en de gemeente Noordenveld meldde trots dat de fabriek van Wubaro binnen de gemeentegrenzen zou komen te staan. Maar het werd al snel stil rond Wubaro en goed onderbouwde kritieken op de techniek werden inhoudelijk door het bedrijf niet gepareerd. Gemeente Noordenveld laat weten dat de fabriek er niet zal komen.

Hoe het nou kan dat zoveel mensen de verhalen van Van der Roest geloofden heeft te maken met het vertrouwen dat hij wist te creëren, zegt Janssen. “Hij verzamelde een geloofwaardige groep mensen om zich heen. Dat heeft hij slim gedaan. Voor mij gold het ook: ik stapte erin omdat de lening van de Rabobank vertrouwen uitstraalde.” En wat ook speelt, zegt Janssen, is de vurige wens van alle betrokkenen om duurzaam te ondernemen. Dat zorgde er wellicht voor dat het aan de benodigde kritische houding ontbrak.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Het onderzoek richt zich op de juistheid en volledigheid van de verstrekte informatie door het bedrijf aan de financiële instelling ten tijde van de aanvraag. Vanwege het onderzoek zijn afgelopen week doorzoekingen gedaan op locaties in Groningen en Drenthe om administratie in te kunnen zien. Daarnaast is beslag gelegd op drie auto’s, een motor, een boot en ander vermogen.

Strafblad

Momenteel is de financiële recherche bezig met het afnemen van getuigenverklaringen en wordt onderzocht of er mogelijk meer slachtoffers zijn. In het onderzoek zijn nog geen verdachten aangehouden. Volgens Dagblad van het Noorden heeft Van der Roest al een strafblad, zo zou hij in 2006, onder de naam Bart van der Roest, zijn veroordeeld voor afpersing van Strukton en Campina. Janssen zegt tegen Installatie.nl de officiële documenten van deze zaken in handen te hebben.

Dit artikel is gepubliceerd op 27 juli en aangepast op 28 juli. De reactie van Eric Janssen is erin verwerkt.

16 reacties op “Rabobank doet aangifte tegen oprichter Wubaro

  • installatie.nl

    Ook jullie hebben hierin een verantwoordelijkheid, de onzin die de man uitkraamt en natuurkundig onmogelijk is wordt ook door jullie gepubliceerd. Er is heel veel commentaar geweest op jullie artikel en daar hebben jullie niets mee gedaan. Dit schaad de branche, dit schaad het imago en het vertrouwen in de warmtepomp. Wij hebben serieus last van deze onzin met name in Noord Nederland wachten eindgebruikers op de warmtepomp uit de fabeltjeskrant

    1. Eddy Buiting

      Dag Rimme vd Ree, onze redacteur heeft veel vragen gesteld, maar de antwoorden zijn niet gekomen. Toen niet. Nu wederom. Dat is wat anders dan je stelt. Je kunt en mag ons niet de verantwoordelijkheid voor fraudeurs in de schoenen schuiven. Maar eens: het eerste bericht had vollediger gekund. Maar er is ons ook (zie naschrift) latere toelichting toegezegd, ook in de comments. Maar fabrikanten/leveranciers die niet de info willen geven die we vragen: we maken het helaas vaker mee. En dan volgt inderdaad de afweging. Je mag er vanuit gaan dat we hier naar goede getrouw onze best voor doen. Maar we nemen deze opmerking zeker ter harte. Dank dus. Tip: ga uit van eigen kracht, dan valt die serieuze last vast mee.

  • Inderdaad. Het is zoals Rimme het stelt, jullie zijn ook mede verantwoordelijk. Daarnaast zijn jullie nog te beroerd om iets over een warmtepomp leverancier te publiceren die al vanaf 1974 op de markt is en dan wel zonder enig onderzoek deze fabels publiceren. Schande!

    1. Eddy Buiting

      Dank voor uw reactie. Mooie manier om in één zin iemand medeplichtigheid van fraude in de schoenen te schuiven plus de compacte Nilan warmtepomp -waar we in ons magazine uitgebreid over hebben geschreven- te pluggen. Ik ga u via LinkedIn contacten!

  • Henkie

    Sinds wanneer is installatie.nl een serieuze website?

    1. Eddy Buiting

      Dag MarkS90, om precies te zijn sinds juli 2011. Dank voor je reactie.

      1. Henkie

        Weinig van gemerkt en dat blijkt nu ook weer uit alle redactionele reacties met verdediging.

        Het hele internet staat vol met onzin en slecht onderbouwde artikelen. Helaas hier ook.

        1. Eddy Buiting

          Mark, je mag erop vertrouwen dat we ons best doen. Ook al is dat niet altijd goed genoeg voor iedereen.

  • g van dijk

    en warmtepompen maken ook nog gewoon herrie!

    1. kritisch

      cv maakt ook herrie, zet het ding dan uit !

      1. g van dijk

        nou mijn c.v. maakt geen herrie en de warmtepomp is van de buren en kan ik niet uit zetten jammer genoeg

  • Om de boel maar een beetje te nuanceren; Natuurlijk kun je met R134a temperaturen bereiken van 80 graden en hoger. Temperatuur is een functie van druk. Verhoog de druk en je verhoogt de temperatuur. Het enige wat aanpassing behoeft is de besturing en wat drukgevoelige componenten.

    Economisch gezien is het niet de beste optie omdat een hogere druk meer energie vereist. Dus hoe hoger de temperatuur hoe lager het COP. Qua geluid helpt het ook niet echt.

    Maar in principe is het niet onmogelijk om een warmtepomp te bouwen met een variabele uitgangstemperatuur. Laag als het kan, en hoog als het moet. Ook tot 80 graden.

  • Lezer

    In het hierboven genoemde artikel staat:
    “Op dit moment draait er één installatie, in een gebouw in Groningen waarin opleider Leerbouwen huist. Janssen: “Die installatie haalt met gemak 80 graden. We hebben alleen het elektriciteitsgebruik nog niet onder controle. Hij zoekt constant zijn piek op, dat vreet stroom. We waren bezig om dat met software onder controle te krijgen. Ik geloof er nog steeds in dat het kan werken.”

    Installatie.nl zou (gezien de achtergrond van jullie website en hopelijk ook de technische kennis die hier huist) direct het stuk van Rimme moeten toevoegen.

    Wiskundig en natuurkundig gezien is het ONMOGELIJK om een COP van 4 te halen met zulke temperaturen en dergelijke machines.

    Daarnaast is deze man nog in onderzoek en wordt hij overal als W van de R aangeduid. Moet Installatie.nl dat niet ook doen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie