Ga naar hoofdinhoud

,

Radiatorventilator kan moduleren

Een nieuwe universele radiatorventilator met zes standen. Hiermee kan gevarieerd worden in de snelheid waarmee de convectie van een radiator wordt aangejaagd.

Radiatorventilatoren worden veel geadviseerd of toegepast wanneer de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer woningen met een (hybride) warmtepomp verwarmd worden, of wanneer vanwege gasbesparing de maximale aanvoertemperatuur van een gasketel wordt teruggeschroefd. Een ventilatortje kan zorgen voor extra convectie en snellere verspreiding van warmte lucht door een woonkamer. Op deze manier kan met een lagere aanvoertemperatuur toch een goed comfortniveau worden bereikt, of een woning sneller worden opgewarmd. De radiatorventilatoren worden met magneetjes (bij voorkeur) onder een radiator gemonteerd.

Nadeel van de elektrische ventilatoren is dat ze geluid produceren. De ventilatorradiator van Heatfan kan moduleren: een nieuwe optionele sensorgestuurde controller zorgt ervoor dat dat de stand van de ventilator zich aanpast aan de opwarming: hoe lager de stand, hoe minder geluid. De sensor meet de temperatuur en laat de Heatfan moduleren. Een verwarming is niet direct warm en weer direct afgekoeld. Dit is een vrij traag proces en de Heatfan smart controller zorgt ervoor dat de ventilatoren altijd op het juiste niveau blazen. De controller heeft zes standen, waarbij standje 6 de (maximale) boost-functie is. Die is vooral voor snel opwarmen bij afwezigheid, of om te koelen. Voor dat laatste moet de installatie uiteraard wel geschikt zijn.

Stroomverbruik

Radiatorventilatoren passen op elke een of meerplaats-radiator en kunnen ook bij convectoren worden toegepast. De ventilatoren kunnen zowel onder als boven een radiator geplaatst worden. Ook kunnen er meerdere ventilatoren aan elkaar worden gekoppeld. Wel is er een stopcontact noodzakelijk in de buurt. Eén Heatfan verbruikt ongeveer 1 kwh per jaar.

Ook in standaard ltv-radiator

Naast Heatfan, zijn er meerdere leveranciers van dergelijke ventilatoren. De bekendste zijn SpeedComfort en ClimateBooster. Ook radiatorfabrikanten, zoals Jaga (DBH) en Radson (Ventilo) hebben de techniek ingebouwd in hun radiatoren en convectoren om de lagetemperatuur-afgifte in zowel verwarmings- als koelbedrijf te verbeteren. De techniek van Jaga kent ook 3 standen.

7 reacties op “Radiatorventilator kan moduleren

  • andre

    De Jaga DBE ventilatoren zijn niet helaas niet meer leverbaar. Jaga is overgegaan op de DBH (Dynamic Booster Hybrid).

  • koos

    Aan de onderkant van de radiator gemonteerd, is het mooist…uit ervaring…maar de ventilatoren lopen vol met stof na een tijd. Dan wordt het toch lastig om deze schoon te maken. Aan de bovenkant is vuil eerder geconstateerd en makkelijker schoon gemaakt. Het geruis van de ventilatoren vallen reuzen mee.

  • sjaak

    geluid is bijna niks

  • Arno

    I.c.m. een w.p. is bovenin beter i.v.m. de lage aanvoertemperatuur en daardoor onderin bijna niet in werking komt. Door bovenin te plaatsen gaat ie eerder aan en dus een snellere opwarming

    1. Andre

      Sensor op de aanvoerleiding plaatsten. Zoals beschreven in de beschrijving

  • Sensor aan bovenkant plaatsen en de ventilator(en) op de onderzijde.
    Sensor schakelt eerder aan en stuurt ventilatoren aan tot minimum temperatuur is bereikt. Wij hebben thuis de standaard Speedcomfort sensoren vervangen door de Heatfan Smart Controllers, deze gaan reeds aan bij 25,3 graden (ipv 33 graden bij de Speedcomfort sensor, al draait deze wel door tot 25 graden). Bovendien moduleert de Heatfan Smart Controller en past de snelheid aan naar rato van de gemeten temperatuur. Aanrader!
    €22,50 bij Heatfan.eu zelf

    Heatfan smart controller · Super nauwkeurige sensor (gekalibreerd) · Aan bij 25,3°C, uit bij 24,9°C · Modulerende functie · Tot 50 ventilatoren* · Instelbare …
    € 21,40 · ‎Op voorraad

    1. Ceel

      Beste Martin, passen de aansluitingen van de Heatfan Smart Controller direct op de Speedcomfort ventilatoren zonder extra tussenstukken o.i.d?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp Vincent keert voorzichtig terug

Praktijkbegeleiders in het zonnetje

Premium

Zoek de buitenunit

Premium

Wie onderhoudt al die warmtepompen?

Illegale indringer vernielt installatie

Podcast: meer rendement uit hybride warmtepomp