Grootschalige zon-pv en wind op land zijn de goedkoopste manieren om extra emissiereductie te realiseren. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
In april 2017 heeft PBL, in samenwerking met Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), een notitie uitgebracht over mogelijkheden om emissies van broeikasgassen in Nederland te verminderen in 2030 en over de kosten die daarmee gemoeid zijn. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het PBL een update gemaakt van die notitie.
Pv levert geld op
Hieruit blijkt dat grootschalige zon-pv en wind op land de goedkoopste manieren zijn om extra emissiereductie te realiseren. De nationale kosten voor zon en wind op land zijn als enige veranderd in opbrengsten van 20 euro per vermeden ton CO2. Dit komt doordat deze technologieën Nederland ook veel opleveren zoals banen en innovatie.
Woningen
Het PBL heeft ook de kosten van zon-pv op woningen in kaart gebracht. Over de gebouwde omgeving (woningen en dienstensectoren) stelt het PBL dat enkel de aanschaf van A+++ apparten in woningen tot een positieve balans van 20 euro per vermeden ton CO2 leidt. Zon-pv is hierna de meest kosteneffectieve technologie. De kosten van zon-pv op woningen worden door het PBL geschat op 110 euro per vermeden ton CO2. Zon-pv is daarmee bijna drie keer zo goedkoop als isolatie of warmtenetten. De kosten voor de uitrol van zon-pv in de dienstsectoren worden geschat op 10 euro per vermeden ton CO2.
De meerkosten van de energietransitie bedragen in 2030 over de volle breedte volgens het PBL 2 en ruim 3 miljard per jaar.