De klimaatambities van het nieuwe kabinet geeft de installatiesector veel perspectief. Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie Techniek Nederland reageert op het coalitieakkoord van gisteren: ‘Het nieuwe kabinet maakt het klimaat topprioriteit. Dat betekent dat de technieksector zijn mouwen kan opstropen.’
Techniek Nederland ziet perspectief in de groene ambities van het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie vandaag hebben gepresenteerd. Het nieuwe kabinet streeft naar een CO2-reductie in 2030 van 55%. Techniek Nederland staat achter die ambitie. Terpstra: ‘Wij zijn de sector die het moet gaan waarmaken. We gaan de bestaande woningvoorraad verduurzamen en nieuwbouw aardgasvrij maken. We maken kantoren energieneutraal en waar nodig transformeren we ze naar woningen.
Technische vakmensen sleutelfactor
Terpstra wijst er wel op dat er een verschil is tussen beleid en uitvoering. ‘Kiezen voor de energietransitie is mooi. Maar zonder technische vakmensen kun je geen warmtepompen en zonnepanelen aansluiten. En dan loopt de energietransitie vast. Het is dan ook belangrijk dat het regeerakkoord expliciet aandacht besteedt aan het opleiden van technische vakmensen.’ Volgens Techniek Nederland vormen de kabinetsplannen een goede basis om te komen tot een concreet actieplan voor het technisch beroepsonderwijs.
Tevreden over klimaatplannen
Techniek Nederland is tevreden over de klimaatplannen in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet noemt de hybride warmtepomp ‘op korte termijn voor de meeste woningen een goede warmteoplossing’. Ook over de voorgenomen aanstelling van een Klimaatminister en de vorming van een Klimaatfonds is Terpstra positief. ‘Het kabinet trekt geld uit om verduurzaming aantrekkelijk te maken voor woningbezitters en bedrijven. Dat is een stap in de goede richting.’
Stikstofprobleem oplossen en woningen bouwen
Techniek Nederland is tevreden over het voornemen van het nieuwe kabinet om het stikstofprobleem snel op te lossen. Die oplossing is nodig om de investeringsagenda op het gebied van de infrastructuur uit te kunnen voeren én om de komende jaren honderdduizenden duurzame woningen te bouwen. De manier waarop we met grondstoffen en materialen omgaan is op de lange termijn niet houdbaar. Techniek Nederland vindt het daarom belangrijk dat de coalitiepartijen in het regeerakkoord veel nadruk leggen op de noodzaak van circulair bouwen, installeren en produceren.
wat willen jullie nu zeggen? Ik lees enkel wat ik al decennia lang lees voornemens om …….. In de gemeente waar ik woon, VENLO, kan ik een energievoucher van 70 Euro krijgen jawel als stimulering. Hiervan kan ik dan, jawel, een spaardouche kopen of enkele led lampen ……. Dat is pas een beleid !! Daarnaast kan ik geheel vrijblijvend GELD LENEN opdat ik op het moment dat de woningmarkt ineenstort (2023) dan wel de hypotheek rente omhoog gaat (vooraanstaand nu de inflatie de pan uit rijst) kan ik dan lekker als vanouds met woning en al onderwater staan. Dus wat nu concreet krijgen we?? Behalve goede voornemens. NIKS NADA NOP.