Remeha brengt een eigen hybride brandstofcel op de markt, op basis van de PEM-technologie van Panasonic. Nog dit jaar komt de eLecta 300 op de Duitse markt.
De brandstofcel kan 750 W elektrisch leveren en 1100 W thermisch. De brandstofcel-stack heeft een levensduur van 80.000 draaiuren, en het systeem moet 4.000 start-stop-cycli kunnen maken, wat inhoudt dat de brandstofcel in principe elke 20 uur uitgezet kan worden. De brandstofcel draait op hoogcalorisch en laagcalorisch aardgas.
Het systeem staat niet op zichzelf, maar wordt aangevuld met een 300 liter buffervat en een HR-ketel van Baxi, net als Remeha een BDR Thermea-merk. Deze heeft een verwarmingsvermogen van minimaal 5,2 kW en maximaal 21,8 kW.
Pieklastketel
Verder zijn in de kast verwerkt een tweetal verwarmingscircuits (een voor vloerverwarming en een voor radiatoren) en een opslag voor warm tapwater. De rookgasafvoer van de pieklastketel en die van de brandstofcel kunnen worden samengevoegd, zodat er maar een pijp naar buiten gaat.
In Duitsland is de markt voor brandstofcellen volop in ontwikkeling, vanwege gunstige subsidies en terugleververgoedingen. In Nederland gaat het niet zo hard, omdat gas in verhouding tot elektriciteit erg duur is. Het heeft hier dus niet zoveel zin om met gas elektriciteit (en warmte) te maken.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2019/03/Senertec-Dachs-0.8-800x450.jpg)
Duurzaam gas
Daar zou echter verandering in kunnen komen als de productie van groen gas een vlucht neemt. Of als er meer waterstof bij komt. Daar kan de eLecta 300 vooralsnog niet mee overweg, omdat de brandstofcel een voorgeschakelde reformer heeft, die van aardgas waterstof maakt.
“Het is echter vrij makkelijk, en zelfs goedkoper, om deze reformer er uit te halen. Dus mocht de behoefte er zijn, dan kan deze machine ook op waterstof werkend worden gemaakt.”
Dat zegt Hagen Fuhl van het bedrijf Senertec. Dat is een zusterbedrijf van Remeha en ook Senertec toont op de ISH een brandstofcel, met exact dezelfde specs als de eLecta 300. Deze heet Dachs 0.8.
Subsidie
In Duitsland krijg je voor een installatie van ongeveer 12.000 euro (dat geldt voor de Dachs 0.8) een aankoopsubsidie van bijna 9.000 euro. Daarnaast is er een vergoeding voor de geleverde elektriciteit en en vervalt een energiebelasting op aardgas. Fuhl: “Na 60.000 draaiuren heb je de installatie terugverdiend.”
Op de ISH presenteerde ook Viessmann twee brandstofcellen, de Vitovalor PT2 en de Vitovalor PA2, waarbij de eerste een combi is met een pieklastketel en de tweede een stand alone brandstofcel: beide ook met Panasonic-technologie.
Overigens werkte Remeha in een eerder stadium samen met Toshiba bij de ontwikkeling van brandstofcellen. Nu gaat dus de voorkeur uit naar Panasonic.
Dus eigenlijk een WKK ketel die op aardgas draait maar met een ander jasje de zogenaamde Evita
Niet echt een primeur
De Belgen zijn 50x verder
Waarom is het gas tov electriciteit zoveel goedkoper in onze buurlanden?
Ik krijg zo de indruk van alle nieuwsberichten dat we willen verduurzamen en richting waterstofgas moeten gaan denken. Maar begrijp ook dat er nog lang niet genoeg waterstof geproduceert kan worden om de vraag aan te kunnen.
Dit zou dan een product zijn waarbij je voorbereid bent om over te gaan op waterstofgas, want reformer uit en whola. Vind dat het erg weinig gepromoot wordt
En dan waarom is de subsidie zoveel hoger in onze buurlanden? Als we hier een warmtepomp nemen krijg je hooguit 1900 euro ofzo?
Zie de Prometheus 5, ook goed voor Biogas van H2planet Nederland
http://www.h2planet.eu/nl/detail/prometheus_6