Ga naar hoofdinhoud

Renoveren? Zonnepaneel verplicht

Wie zijn woning of kantoor ingrijpend gaat renoveren, is vanaf 30 juni verplicht om ook pv-panelen, een hybride warmtepomp, een zonneboiler of andere duurzame energietechniek te installeren.

Dat staat in een conceptversie van een wijziging van het Bouwbesluit. Binnenkort wordt de definitieve versie voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het gaat om eisen vanuit Europa (Richtlijn Hernieuwbare Energie), die uiterlijk 30 juni in Nederlandse wetgeving moeten zijn geïmplementeerd. Vanuit dezelfde richtlijn kwamen eerder de BENG-eisen voor nieuwbouw.

Ingrijpend renoveren

Van een ingrijpende renovatie is sprake als meer dan 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil wordt vernieuwd, veranderd of vergroot, doorgaans met bouwvergunning, én als er tegelijkertijd aanpassingen aan het verwarmingssysteem worden gedaan. Wat niet onder een ingrijpende renovatie valt: na-isolatie van een spouwmuur, na-isolatie van enkelsteens buitenmuren aan binnen- of buitenkant, na-isolatie onder dakpannen of tegen het dakbeschot.

De hoogte van de nieuwe eis is het makkelijkst uit te drukken in aantal pv-panelen. In het huidige voorstel gaat het om 7 pv-panelen in tussenwoningen (110 m2) en 11 pv-panelen in een vrijstaande woning (182 m2). Een middelgroot kantoorpand met een gebruiksoppervlak van 2.700 m2 zou aan de eisen voldoen met 72 pv-panelen.

Warmtepomp of zonneboiler

Andere duurzame technieken, zoals een hybride warmtepomp, kunnen ook voldoende zijn, als dat blijkt uit een analyse met de rekenmethode NTA8800. Die NTA8800 is dezelfde methode waarmee ook de de duurzaamheid van nieuwe woningen en het nieuwe energielabel voor woningen worden bepaald. Woningen of kantoren die binnen drie jaar na de renovatie worden aangesloten op een warmtenet hoeven geen duurzame energiemaatregelen te nemen.

Of er tussen het huidige conceptvoorstel en het definitieve voorstel dat naar de Tweede Kamer wordt gestuurd veel verschil zit, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de Tweede Kamer het voorstel “binnen drie weken” verwachten. Na de Kamer mag ook de Raad van State het voorstel nog beoordelen.

Spijtvrij renoveren

Het is wél duidelijk dat niet iedereen in Nederland de nieuwe eis met open armen ontvangt. Zo stelt dakramenfabrikant VELUX dat de dreiging op de loer ligt van meer gesloten daken. “Dan kan je niet meer zonder meer ‘spijtvrij’ renoveren en blijft de zolder voor altijd een ruimte waar je alleen je koffer neerlegt”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ook de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit is gereserveerd en waarschuwt voor het risico van verdere ‘verrommeling van het daklandschap’.

44 reacties op “Renoveren? Zonnepaneel verplicht

  • Martin

    Mag een demisdionair kabinet zo besluit nemen? Dit valt niet onder de corona noodwer

    1. Marcel

      ‘Het gaat om eisen vanuit Europa (Richtlijn Hernieuwbare Energie)’

      Oftewel ideetje van Timmerfrans…

      1. Frans

        Het gaat om eisen vanuit Europa (Richtlijn Hernieuwbare Energie)’

        Dat klopt niet want in Duitsland krijgen ze 750 euro subsidie als ze op gas overgaan

  • Pierre

    Hoe meer je particulieren gaat dwingen tot het nemen van dergelijke maatregelen des te langer het gaat duren voordat er daadwerkelijk verduurzaming plaatsvindt.
    Nederland is nog steeds autonoom! Een EG maatregel zegt helemaal niets totdat de reguliere regering van een EG land zich hieraan conformeert!

    DUS ZONNEPANELEN ZIJN NIET VERPLICHT

  • g van dijk

    zo belachelijk dus als ik mijn huis verbouw moet ik een warmtepomp nemen
    ze zijn echt gek aan het worden de KNO arts vertelde mij laatst dat ik niet tegen warmtepomp geluiden kan i.v.m. de lage frequenties die zoo een pomp maken
    en nu kan ik mijn huis niet meer verbouwen! vreselijk onrecht

    1. Engelaar

      Ja, je moet een warmtepomp aanschaffen.
      Er staat neregen dat het niet de allerkleinste en goedkoopste moet zijn.
      Er staat ook niet dat de stekker in het stopcontact moet zitten.
      En je mag hem naar 3 weken weer weghalen en op marktplaats zetten.

      Komt er Polen ook zo’n wet?

      1. ian

        gat in de markt een leenpomp

  • Peter Huisman

    Ik wil mijn huis verbouwen echter, uit 1780 (dus warmtepomp wat lastig), monument (CV Ketel zit aan de voorkant dus hybride mag niet uit de gevel steken) en oriëntatie van het dak is beroerd voor zonnecellen…wat blijft er dan nog over? Een windmolentje in de boomgaard? Mag ook niet, want binnen de straal van een oude molen. Zucht

    1. Marcel

      Heb jij ff mazzel.

    2. groene rakker

      Het gaat om echt grote (>25%) verbouwingen / renovaties waarbij ook de verwarming word veranderd.
      En wat is er mis met een dak op het noorden? Brengt nog steeds de helft op van een dak op het zuiden. Ga ik hier zelf ook nog doen. Extra zonnepanelen.
      ! Niet ideaal is iets heel anders dan kan niet. !
      En als het niet binnen 10 kan worden terug verdient hoeft het niet!

    3. groene rakker

      Ken je het polderhuis? Is van Bram Bos. Zoek maar eens op internet.
      Is een .org domein, maar dat mag ik hier niet posten…

  • Egbert

    In Brussel zijn ze gek geworden ze maken alles kapot

    1. groene rakker

      Misschien eerst lezen? Droeftoeters die niet lezen en zomaar wat roepen maken meer kapot dan u lief is.

  • Ian

    Milieu fascisme wat niet eens gebaseerd is op wetenschap.

    Wanneer gaan we onze vrijheid opeisen?

    Waarom tolereren we überhaupt zulk falend leiderschap?

  • F S

    Huren wordt dan wel weer een stuk aantrekkelijker, fftjes enkele duizenden euro’s uit je me mouw schudden wiilen wij Hollanders niet.

    1. Koning klant

      Ook niet als je die gewoon in een paar jaar terug verdient, en de winst daarna moeiteloos binnen rolt? (in de vorm van minder uitgaven)

  • Hans

    Het loopt tegen 1 april.

  • Eric

    Je bent een dief van je eigen portemonnee als je bij een verbouwing geen energiebesparing of opwekking meeneemt. En dan zit er op warmtepompen ook nog subsidie. Er zijn trouwens ook warmtepompen die je in plaats van de centrale afzuiging kan installeren, helemaal makkelijk.

    1. groene rakker

      He, toch nog iemand die het begrijpt. Bij een vriendin met €5000,- aan zonnepanelen het huis energie positief gekregen en gas de deur uit.
      En tegenwoordig ook al terugverdiend.
      Ergens beginnen en doorzetten. Je verstand gebruiken.
      Aan de commentaren te zien heeft niet iedereen dat.

  • Tim

    Zie het hele probleem niet. Je ga gewoon kleinere verbouwingen krijgen.

  • Oneida

    Mmm tja dan zullen ze toch eerst bij de gemeente moeten aankloppen want die houden hier alles tegen….bijv… zonnepanelen is niet mogelijk omdat de eiken van hun alles blokeren…en nee daar doen ze niks aan.

  • Ed van piggelen

    Ik heb het al eerder geschreven en ik schrijf het weer; er wordt met oogkleppen en in paniek gereageerd. Iedereen verplicht in een hybride warmtepomp laten investeren terwijl er ook andere (lees infrarood) oplossingen zijn die goedkoper en beter zijn.

    Onvoorstelbaar!

    1. groene rakker

      Hybride warmtepomp? Inderdaad niet doen. Gewoon alleen warmtepomp. Of beter, een airco die kan verwarmen. (bijna allemaal)
      Infrarood panelen zijn alleen een oplossing als er alleen een zitplaats verwarmt hoeft te worden. Ze verwarmen heel lokaal en geven een extra warm gevoel waardoor het kouder mag zijn en het toch warm aanvoelt.

  • Harry Kayser

    Moet je vooral doen! 🙁

    Hier in Baden-Württemberg/Zuidwest-Duitsland hebben we ook een “leuke” Wet, die de eigenaar verplicht, 15 % regenerative Energie in te zetten, als de cv-ketel wordt uitgewisseld. Dus, of Bio-Aaardgas + renovatieplan, of extra solar of pv , of isolatie, nieuwe ramen enz. enz.

    Eind van het lied? Het cv-vernieuwingswerk is hier zienderoogs teruggegaan en de gemiddelde leeftijd van ketels schroeft hier op tot 20-25 jaar en ouder.

    Neveneffekt: zo krijg je het personeelstekort in de installatiebranche natuurlijk ook opgelost… Dus Installatuers: let op Uw Saeck!

  • Hugo

    De regering nemen het ons af ,dan zorgen ze maar dat er daar iets voor terug komt .ze mogen mijn dak vervangen voor zonnepanelen met het geld van de EU anders gooien ze dat toch in een bodemloze put

  • jos

    De inmiddels onbetrouwbare verklaarde Politiek moet de verduurzamings -transitie heel anders aanpakken. Gasaansluiting gezinnen voorlopig zoveel mogelijk behouden, tijdelijk gas importeren , en zo snel mogelijk zelf de mogelijkheden van kernernergie en waterstof onderzoeken .Waterstof krijgt steeds meer de voorkeur bij de Nederlandse wetenschappers , maar zal naar alle waarschijnlijkheid in grote hoeveelheden moeten worden geimporteerd met grote tankschepen vanuit de Sahara (voor productie veel zonne-panelen nodig )om het gas betaalbaar te houden. Gas Leidingen-netwerk in Nederland kan benut worden voor waterstof .Het mooiste is eigenlijk een energiebron benutten waar we zo min mogelijk van het buitenland afhankelijk zijn .Lukt het ons als Land ( we willen toch altijd voorop lopen ) om zelf waterstof snel te produceren tegen een redelijke prijs , dan nog een auto-industrie opstarten met voordelige waterstof auto,s en snel waterstof tankstations bouwen .dan zijn we goed bezig ook met de CO2 reductie. De eindeloos gepromote Warmtepompen zijn naar mijn mening in veel opzichten een totaal verkeerde poging tot verduurzaming.

    1. groene rakker

      Realiseer je je dat waterstof maken en gebruiken al een verlies van ~60% geeft?
      Dat gaat het echt niet worden.
      Beste is verbruik beperken (isolatie), zonnepanelen, en daarbij een airco die kan verwarmen, dan ben je al heel ver…

      1. jos

        Beste Groene rakker ,

        Gaat het eeeeeeeeeeeeeeeeeeecht wel worden hoor!!!!!!!!!,Ontwikkelingen zijn reeds in gang gezet .Zelfs de politiek begint warm te lopen voor waterstof .

  • Dat renoveren is een goed maar extreem duur en onnodig initiatief voor isoleren en besparing, als er een elektra en gas aansluiting is.
    We moeten toch van het gas af? Dus weg met geld-, en energie vreters als a.o. de warmtepomp.
    Dan blijft alleen de elektra aansluiting over. Nu kunnen er meteen duizenden en duizenden euro’s bespaard worden met betaalbare, simpele, doeltreffende aanschaffingen en aanpassingen.
    Een elektrische CV, ECO verwarmings elementen, ECO boiler, muur-, plafond en vloer isolatie met kurk, dubbel glas. Zonnepanelen voor energie opwekking en terugleveren.
    Een eenvoudige aanpassing bij mij thuis is zo van een energie rekening van 187 Euro per maand naar 73 euro gegaan. Het oude energielabel is G gezien vanuit het 10 punten systeem. Het nieuwe systeem bestaat uit +/- 150 punten en zal dan een C of B label zijn.

    1. groene rakker

      Zo weinig kennis van zaken. Isoleren ja. Zonnepanelen. En daarbij een airco die kan verwarmen, dan ben je al heel ver…
      NOOIT een elektrische CV. ECO verwarmingselementen? Daar is niets eco aan.
      Als je het op echt koude dagen met een 500W elektrisch kacheltje af kan, dan ok.

      1. Tja. Wanneer doe je het goed? Het zal mij Käsekuchen zijn. Van een elektra nota van €187 naar nu zelfs €73 per maand is mijn prestatie al. En was eigenlijk alleen maar een experimentje. Nu wordt er dieper ingegaan om met de huidige technologie het nog verder naar beneden te krijgen. Wat zit er belasting en financieel technisch nog in het vat? Dat hele isolatie/reductie gedoe met (verplichte)slimme metertjes is al de nieuwe melk koe.
        Hoe ben ik aan de wijsheid gekomen? 20 jaar gelden was er een boer die geen gas en elektra aansluiting had en zelfvoorzienend was. Hij had een oude CocaCola koelkast met ijsmachine. Zijn vraag was of je het voor elkaar kon krijgen om hem te laten werken.
        Dat is mij gelukt.

        1. groene rakker

          Ok, je hebt een mooie slag gemaakt van extreem duur naar nog steeds veel geld. Wil je meer besparen? Je hebt nog €876 per jaar te gaan.
          Dat kan je ook zien als je besteedbare budget. Kan nog veel mee, zeker als je meerdere jaren vooruit kijkt. 10 jaar is toch al weer €8760…
          (ik weet van een huis dat voor €5k energie positief werd, was wel al redelijk geïsoleerd, maar het is zeker niet overal zo idioot duur als soms wel word beweerd. Mensen moeten zich niet laten afschrikken.)

          1. Bedankt voor uw reactie. Het was een leuk experiment met de geregistreerde omvormers. En inderdaad het kan nog verder naar beneden. Dat ga ik niet doen en is jammer van het geïnvesteerde poen. Dat project concept voor die boer is, en wordt door mij verder ontwikkelt. Het levert al 40% van het totale energieverbruik. En dat met een paar serie/parallel gekoppelde afgedankte akku’s
            Helemaal van het grid af is nu nog niet mogelijk op dit moment.
            Het leuke is dat door de experimenten er steeds verder vordert wordt om de energie afname naar beneden te krijgen tegen een minimum aan kosten.
            Ik wens u succes met uw eigen aanpak.

  • @velux kansen liggen hier juist in jullie dakraam exact op PV formaat. Tevens kan PV op gevels. Een verplichting tot duurzaamheids verbeteringen hoeft helemaal geen spijtvrij renoveren in de weg te staan. In tegendeel een voorbeeld: er is vaak spijt over net te kleine of te grote dakkapellen i.c.m PV panelen.

  • Michael

    Super duur allemaal, ik zit in een pilot wijk die van het gas af moet, leuk maar een warmtepomp (offerte 14781 inclusief montage) komt er bij mij niet in belachelijk duur en de subsidie is nog niet eens de helft.
    Electrische combi ketel inclusief montage 3200 euro prima vervanger!
    Gas meter eruit (laten plaatsen in 2016 3500 euro verwijderen 750 euro) nieuwe electrische fornhuis (van ons is 90 cm breed gemiddelde kostenplaatje tussen de 1500 en 3000 euro) belachelijk en dan zonnepanelen(26 stuks 9000wp 12000 euro) zit gelijk tegen de 35000 euro aan.
    O ja je kunt een lening afsluiten tegen 1 %rente belachelijk.

    1. Koning klant

      Alleen als je je laat oplichten ben je dat soort bedragen kwijt.
      9000Wp kost minder dan €9000. Door het juiste bedrijf geplaatst.
      En als je het zelf kan voor minder dan €5000.
      Gas hoef je niet te laten verwijderen, contract opzeggen is genoeg, heb je je door de netbeheerder laten oplichten? Zoek eens op “van het gas af, gratis of niet?”
      Warmtepomp 15k? Is je huis zo slecht geisoleert? Dat kan voor 3k – 6k.
      Begin niet aan een elektrische ketel, milieu verspilling en super duur in gebruik.
      Inductieplaat vanaf €250, ja als je wilt kan het ook voor €3000.

  • De hele grondwet word naar de bliksem heholpen dit kan en mag niet ,en het kan ook niet verplicht worden

  • Bas

    Ik kan maximaal 5 panelen plaatsen door de huidige bouwregels.
    Betekent dat , dat ik dan niet meer mag/kan renoveren? (eis van 7 panelen)

    1. Koning klant

      Natuurlijk niet. Overmacht. Of vervangende maatregelen.

  • Jongens, jongens toch. Rustig! We gaan het allemaal meemaken. Zonnepanelen, H2, olie, wind-en zwaartekracht energie, bio massa. Warmte- en koude wisselaar, aardwarmte, de magnetron boiler, isolatie etc. De ontwikkelingen gaan best wel snel binnen de verschillende oplossingen. Soms overkappen ze elkaar. Ondertussen zelf bezig gaan met de toepassing(en) waar je vast bij hebt. Laat je niet gek maken.

  • a de smit

    heb verleden jaar zonnepanelen van de huisbaas gekregen heb 1400 kwh terugontvangen en de somma van 1000 euro teruggestort gekregen eergisteren n beetje zon in friesland en toch 1 dg 6 kwh terug begrijp niet waarom ze zo tekeer gaan

  • Remco Komduur

    Het gaat om het idee. Het is jouw huis en anderen gaan voor je bepalen hoe en wat je verbouwt en renoveert. Dat noemen ze een dictatuur.

    Het enige wat men zou mogen eisen is dat het bouwkundig klopt. De rest is gelul.

  • Klopt helemaal Remco, het probleem is dat er bepaalt wordt door rationele onwetenden. Mensen met te weinig of geen ervaring staan zomaar aan de knoppen te draaien waar ze met de poten vanaf moeten blijven. Het effect van de prof voetballer uit een slopenwijk die ineens miljonair is. Niet iedereen kan dit aan en gaat niet goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie