Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe rioleringsregels door hoosbuien en pv-panelen

De richtlijnen voor het ontwerpen, realiseren en beheren van afvoersystemen voor hemelwater en huishoudelijk afvalwater zijn aangescherpt. De nieuwe regels zijn te vinden in de NTR 3216 Riolering van bouwwerken van ISSO.

Door klimaatverandering en de energietransitie veranderen de eisen waaraan de riolering moet voldoen. In de toekomst kunnen we vaker grote hoosbuien verwachten. Daarom is in de update van de NTR 3216 een belangrijke verduidelijking aangebracht in de wijze waarop noodoverstorten van hemelwaterafvoersystemen op juiste wijze moeten worden gemaakt, vooral wanneer deze als UV-systeem (umpi virtaus), ofwel pluvia, worden uitgevoerd.

Separatieschot in dakgoot

Verder beschrijft de nieuwe publicatie dat het wettelijk niet is toegestaan om hemelwater via een naburig perceel te lozen. Dit zal veel invloed hebben op de uitvoering van regenwaterafvoersystemen. Denk aan doorlopende dakgoten bij rijtjeshuizen, waarin de installateur bijvoorbeeld separatieschotten moet zetten.

Ook zijn er nieuwe inzichten op het gebied van waterlagen op de daken verwerkt – in het bijzonder van begroeide daken. Het gaat dan om adviezen en rekenregels om de hoogte van waterlagen op platte daken te kunnen bepalen en berekenen. Deze rekenregels zijn nieuw in het vakgebied van gebouwriolering.      

Ontspanningsleidingen en zonnepaneel

Daarnaast ontstond ook vanuit de markt de behoefte aan onder meer een verduidelijking van situatieschetsen voor de uitmondingen van ontspanningsleidingen. Dat komt doordat het dak tegenwoordig ook de plek is waar pv-panelen en zonnecollectoren liggen en wellicht zelfs een dakunit van de warmtepomp. In het geval van zonnepanelen kunnen de ontspanningsleidingen worden belemmerd of afgedekt. Dat kan weer leiden tot stankoverlast en aanverwante gevaren. Ook deze scenario’s staan in de herziene publicatie beschreven.

25 reacties op “Nieuwe rioleringsregels door hoosbuien en pv-panelen

  • Marco

    Dat men hier in NL ook maar eens gaat invoeren dat bij nieuwbouw een grote grijs water tank ingegraven word en dat men met grijs water toiletten gaat spoelen, tuinen beregenen enzovoorts Eerst grijs water bufferen in een tank voor later gebruik en de rest infiltreren. Dat scheelt hopen water die verbruikt worden en die afgevoerd moeten worden.

    1. Rob Berden

      Marco,dat is jaren geleden al geprobeerd,maar de vlotter van de wc raakt daardoor verstopt,de opvoerpomp ging geregeld kapot en nog meer problemen en de eigenaren van huizen willen gewoon een wc die werkt.

    2. NH

      Tuurlijk, wie wilt er nu geen stinkend bruin water door z’n toilet en periodiek onderhoud aan de stortbak?

      1. Marco

        Ik weet niet hoe het regenwater bij jullie in de buurt naar beneden komt maar bij mij is het gewoon schoon hoor. In België doen ze dit ook, ja idd je zult af en toe een keer een filter moeten schoonmaken maar zo moet je overal onderhoud aan doen. In NL zijn we kampioen in het bedenken van oplossingen voor problemen die er niet zijn en het als braafste jongetje van de klas voorop willen lopen met allerlei regeltjes maar aan werkelijke problemen word voorbij gegaan .

      2. Ellen Wieringa

        Wij spoelen al 20 jaar de wc door met regenwater. Watertank 3000liter in de tuin ingegraven Helder water, geen stank. Af en toe de twee filters schoonmaken. Ca. 1/2 uur.werk.

        1. Klopt, ikzelf heb hem op een grondpomp van 7 meter zitten al meer dan 30 jaar ,1 tyleenleidng van 16mm erheen en een goede filter voor de pomp en misschien 3a4 keer schoongemaakt in al die jaren en 1x nieuwe rubber in het flottersesteemvsn de stortbak en niet geheel schoon water, vooral in de wintermaanden ivm Met weinig sproeien

    3. Peter

      Zo is dat. Simpel en doel treffend. Kwestie van logisch na denken.

  • Arvid

    Helemaal eens Marco de beste en goedkoopste manier om gezuiverd duur water te besparen.
    Helaas is de nieuwe wetgeving hierin weer een korte termijn visie die op een verkeerde manier geld kost voor alle woning bezitters.

    1. Mark

      Het grijs water idee is al zeker jaren oud.
      Het zou ook op een een of andere manier ook standaard moeten kunnen zijn.
      Al kan ik me nog wel iets herinneren dat “personen” dit systeem op toch op de schone waterleiding systeem aansloten of er een t-stuk tussen zetten.

  • Chris

    Sorry, maar over welke update gaat dit artikel. De NTR3125, NTR3216 en Kleintje Riolering zijn volgens mij in 2019 al aangepast op deze thema’s of komt er weer een nieuwe update?

    Op inhoud voor het hergebruik van water, ik heb ooit begrepen dat het sanitair zelf ook harder slijt en dat het niet te verwijderen aanslag kon geven. Heeft iemand een voorbeeld van België dan?

  • Arno

    Ik heb nu 4 jaar een regenwatertank van 7500 liter. Voor wc en wasmachine. Ons jaarverbruik schoon water ging van 80.000 liter naar 25.000 liter. Enige advies van installateur was om aluminium leidingen i.p.v. koperen leidingen te nemen. Systeem bevalt prima!

  • Lisa de Boer

    Regen water voor de wasmachine..wat een dwaas

    1. Geim

      Lekker onderbouwd ook.

    2. Marco

      @Lisa de Boer blijkbaar ben jij een expert op dit gebied. Waarom ben je een dwaas als je regenwater gebruikt voor je wasmachine dan? Ben erg benieuwd naar je beargumentering hiervoor.

      1. Rausimous

        Er is mogelijk een geur aan regenwater

        Wassen met regenwater is ideaal maar spoelen met kraanwater is beter

        Er bestaan wasmachines met 2 water aansluitingen 1 voor regenwater en 1 voor kraanwater zodat je zelf water met algen bacteriën en guertjes kunt werken

  • Wij spoelen al 20 jaar de wc door met regenwater. Watertank 3000liter in de tuin ingegraven Helder water, geen stank. Af en toe de twee filters schoonmaken. Ca. 1/2 uur.werk.

  • Gert

    ‘UV-systeem (umpi virtaus), ofwel pluvia’ ? is dit gesponsord? Pluvia is een merk, dit noemen we gewoon een volvulsysteem in Nederland.

    1. Casper Zoetbrood

      Pluvia is geen merk. Het is geberit pluvia. Geberit maakt vele andere artikelen. Maar grote kans dat dit wel gesponsord is door geberit.

  • Nicolaas

    Regeltjes
    Nederland is klaar.
    Weg wezen.
    Hoe men zijn regenwater afvoert…..man man man.
    Voor de mensen die een gat van 200 mtr laten boren voor aard warmte…..daar komt ook belasting op….Let maar op ….
    Net als dat men denkt dat de zon voor nix opgaat.
    Emigreren mensen…. wegwezen

  • Jurgen

    Ook wij hebben een 4000 l regenwater vat. Na 7 jaar geen problemen. We gebruiken het voor wc doorspoelen, vaatwasser en wasmachine. Grote voordeel is dat je geen kalkaanslag hebt. WC poetsen is nauwelijks nodig, die ziet er altijd schoon uit (remsporen daargelaten). En de wasmachines gaan waarschijnlijk ook langer mee omdat er geen kalkaanslag in komt. Zeker bij nieuwbouw een grijswater circuit simpel te installeren.

  • M

    Wij hebben een regenput van 7 kuub. Hier heb ik 15 jaar terug een hydrofoor pomp op aangesloten. Het regen water wordt gebruikt voor het doorspoelen van de wc. In de zomer gebruiken we het opgeslagen regenwater voor ons opblaasbaar zwembad. Wanneer we uitgezwommen zijn wordt het water terug gepompt in de regenput en spoelen we de wc er weer mee door. 3 keer per jaar het filter even uitspoelen en meer werk heb ik er niet van. Tevens een groot voordeel, wanneer de wc doorgespoeld wordt tijdens het douchen dan is er geen water drukverlies.

  • Michel

    Wij hebben een regenput van 7 kuub. Hier heb ik 15 jaar terug een hydrofoor pomp op aangesloten. Het regen water wordt gebruikt voor het doorspoelen van de wc. In de zomer gebruiken we het opgeslagen regenwater voor ons opblaasbaar zwembad. Wanneer we uitgezwommen zijn wordt het water terug gepompt in de regenput en spoelen we de wc er weer mee door. 3 keer per jaar het filter even uitspoelen en meer werk heb ik er niet van. Tevens een groot voordeel, wanneer de wc doorgespoeld wordt tijdens het douchen dan is er geen water drukverlies.

  • Pieter Huijzers

    Vreemd hoor, deze informatie van Tijdo van der Zee.
    Als je op zijn naam klikt, dan komt er ook geen verdere informatie!
    In het betreffend schrijven, benoemt Tijdo van der Zee, een (1) ‘Umpi Virtaus’ regenwaterafvoersysteem met Gesloten stroming (dwz. Dat er zich in betreffende regenwaterafvoersysteem weinig tot geen lucht word meegevoerd!) als: Pluvia.
    Dat is echter een productnaam! van een (1) producent, maar er zijn er nog meer!
    Het verdient ivm on-partijdigheid! de aanbeveling, om dan naast genoemde, ook de andere in de markt bestaande systemen te vermelden.
    Mogelijk wil/ kan de heer Tijdo van der Zee, dit nog even aanpassen?

  • Ed

    lisa de hoer ik ken ook mensen die wassen met regenwater, verdiep je er eerst maar eens in voordat je gelijk loopt te brullen naar mens

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie