Ga naar hoofdinhoud

,

‘Saldering niet afschaffen, maar aanpassen’

Het belastingvoordeel voor zonnepanelen op het dak van een huis of bedrijfsgebouw – moet worden omgebouwd in plaats van afgebouwd. Hiervoor presenteert Stroomversnelling een 5-puntenplan.

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil de salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen vanaf 2023 geleidelijk afbouwen. Hij stelt voor om de regeling te vervangen door een terugleversubsidie. Huishoudens ontvangen deze vergoeding van hun energieleverancier. Volgens het plan moet de salderingsregeling in 2031 geheel zijn verdwenen.

Nieuwe opzet

Volgens de organisatie kan het voorstel kan de verduurzaming van woningen ernstig vertragen en mogelijk zelfs blokkeren. Daarom zou de regeling niet moeten worden afgeschaft, maar aangepast.

In het 5-puntenplan van Stroomversnelling wordt onder meer voorgesteld om verschillende salderingsquota in te voeren die gekoppeld worden aan de energieprestaties van een woning. Enerzijds beperken deze quota belastingderving van de overheid. Anderzijds worden huishoudens niet afgeremd om hun woning te verduurzamen.

5 reacties op “‘Saldering niet afschaffen, maar aanpassen’

    1. Barry

      Waarom moet men toch altijd ingewikkelde regelingen en berekeningen maken. Energie bedrijven zitten ook niet te wachten op extra administratie. Straks zitten we ons allemaal suf te rekenen en salderen, en waar het op neer komt dat het iets minder gunstig is dan gewoon salderen.
      Echter kost de administratie daar achter uiteindelijk veel meer geld dan gewoon 1:1 weg te strepen. Geen moeilijk gedoe, en iedereen weet waar hij/zij aan toe is. En als de vergoeding omlaag moet haal je gewoon x% eraf, en klaar. Ik lever 10kWh -10% voor opslag/transport/netbeheer (whatever de rede mag zijn), en klaar. De regering moet er vooral niet mee bemoeien. Gewoon simpel houden, dan snapt iedereen het ook.

      1. christiaan

        uitstekend idee! eenvoudig eb uitvoerbaar. punt is wel dat de bedoeling was om de terugverdientijd ongeveer op peil te houden. maar dat kan je doen met een isde bonus op de volgende maatregel..zo stimuleer je mensen om door te gaan. heb je al pv, dan krijg je een bonus op je isde voor de hybrride warmtepomp.

  • Joop

    Waar blijft het ideaal, waar willen we naar toe. Elke.nieuwe constructie gaat alleen maar om geld. Hoe mooi en stimulerend is het niet de huidige saldering. Eerlijk, simpel en met zijn allen op weg naar een duurzame economie. Dat mag best wat kosten. Maar niet bij de consument neerleggen, die moet nou juist hiertoe gestimuleerd worden.

  • J.Driessen

    Het is nog veel simpeler. Ik heb een oude mechanische draaischijf die gewoon terugdraait. Hetzelfde kan ook zonder problemen met de z.g. intelligente meter gemeten worden. Dan gewoon salderen. Dan op basis van de opbrengst van de panelen, de kosten voor het leiding gebruik bepalen. En je bent klaar.

    Maar ik moet zeggen, het zal wel ingewikkelder moeten. Het is niet voor niets een slimme meter. We gaan elk moment van de dag een andere prijs krijgen. Dit geldt voor zowel teruglevering als het verbruik. De kosten en administratie worden wel weer op ons verhaald!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie