De salderingsregeling blijft nog eens twee jaar langer ongewijzigd van kracht. Pas vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. De branche reageert verheugd.
Er komt definitief geen terugleversubsidie. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten.
Mert de nieuwe regeling verwachten de ministers een “een eenvoudige, gebruiksvriendelijke regeling te realiseren waardoor het voor huishoudens financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen en tegelijkertijd overstimulering wordt voorkomen.”
Salderen
Bij salderen kan je de elektriciteit van de zonnepanelen die je in het net invoedt wegstrepen tegen de elektriciteit die je uit het net betrekt. Dat betekent dat je voor iedere kWh die het paneel levert, ongeveer 20 cent terugkrijgt: de kale elektriciteitsprijs en de belastingen (energiebelasting en Opslag Duurzame Energie).
Die regeling werkt erg goed, maar is aan de dure kant, terwijl ondertussen de prijs van zonnepanelen flink gedaald is. Al jaren wordt er daarom gewerkt aan nieuwe regelingen, maar dat is niet eenvoudig.
Terugleversubsidie complex
Eerdere plannen, zoals een terugleversubsidie, bleken te complex. En dus moest er telkens weer iets nieuws bedacht worden, met een uitstel van afschaffing van de salderingsregeling tot gevolg.
In januari gaf minister Wiebes al aan dat de salderingsregeling in ieder geval een jaar langer bleef bestaan dan eerder aangekondigd. Nu komt er dus twee jaar bij.
Stapsgewijze versobering
Na 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling telkens iets soberder, tot de hoogte van het fiscale voordeel afneemt tot nul in 2031. Het kabinet vermoedt dat hiermee een terugverdientijd van 7 jaar haalbaar blijft.
Door terugleveren minder aantrekkelijk te maken, hoopt het kabinet dat zonnepanelenbezitters meer hun best gaan doen om de opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken, door bijvoorbeeld de wasmachine op zonnige uren aan te zetten, of door de elektriciteit tijdelijk op te slaan in een thuisaccu of elektrische auto.
Essentieel bij deze plannen is wel dat de elektriciteitsmeter de teruggeleverde elektriciteit kan meten; een dubbel telwerk is dus noodzakelijk. Een slimme meter hoeft dit niet te zijn.
Dubbel telwerk
“Door geen slimme meter te vereisen, maar mensen ook de gelegenheid te bieden om een meter die niet op afstand uitgelezen wordt te nemen, wordt tegemoet gekomen aan hen die zich zorgen maken over de privacy-aspecten van een slimme meter”, aldus de bewindslieden.
Op dit moment heeft nog niet iedereen de beschikking over zo’n meter. “De netbeheerders hebben aangegeven dat het mogelijk is om voor 1 januari 2023 iedereen te voorzien van een geschikte meter. Op dat moment kan de afbouw van de salderingsregeling starten.”
Steun voor plan
De nieuwe regeling kan volgens Snel en Wiebes op de steun rekenen van de Belastingdienst en de energieleveranciers, die de administratieve afhandeling voor hun rekening nemen.
De komende maanden wil het kabinet de maatregelen verder uitwerken. Ook zal dan bekeken worden wat dit gaat betekenen voor energiecoöperaties die nu werken met de postcoderoosregeling, en waarbij ook een vorm van salderen wordt toegepast.
Branche blij
Techniek Nederland is enthousiast. Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, denkt dat het besluit een stimulans zal zijn voor consumenten en bedrijven om méér daken te voorzien van zonnepanelen, omdat er nu meer zekerheid is dat de investering terugverdiend wordt. “Er zijn nog veel daken zonder zonnepanelen en ik denk dat daar de komende tijd snel verandering in komt.”
Ook Holland Solar is blij met het besluit van minister Wiebes. “Met deze keuze biedt de overheid de zonne-energiesector en de consument de gewenste zekerheid”, aldus Peter Desmet, bestuurslid bij de branchevereniging.
Techniek Nederland denkt wel dat de overheid op termijn energieopslag via thuisbatterijen aantrekkelijk zou moeten maken.
Ik snap hele probleem niet. Je koopt energie in a 29 cent oer kw. Als je meer teruglevert fan dat jw koopt krijg je daar 7 cent per kw voor terug. Eaarom zou dit te duur zijn?
@kees
Bij salderen loopt de overheid 2x belasting en btw mis.
De belasting van de koop en de verkoop van de stroom
Lijkt me niet dat de iverheid wat mis loopt. In kw orijs van 20 cent zit belasting al inbegrepen. https://www.engie-energie.nl/advies/energieprijzen?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjw-4_mBRBuEiwA5xnFIEvctUiHUQGiYHg-X6NfjfNxZGnGF9C6yTfIsaP3qrUJZ-8wDA2kfRoC4boQAvD_BwE
Ja maar als je al je gekochte stroom terug kunt leveren dmv zonnepanelen (compleet salderen) betaal je dus niets voor je stroom en dus ook geen 20 cent belasting die al in de Kwh prijs zit.