Ga naar hoofdinhoud

, ,

Saldering wordt terugleversubsidie

Foto: Peter Hilz

De salderingsregeling wordt in 2020 definitief vervangen door een terugleversubsidie. De nieuwe regeling richt zich behalve op de stimulering van zonne-energie, ook op andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een gemiddelde terugverdientijd van circa zeven jaar. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen ODE betalen. In 2020 vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor gebruikers van de salderingsregeling komt een soepele overgang.

De vorige minister van Economische Zaken, Henk Kamp, zei nog dat de salderingsregeling tot 2023 zou blijven bestaan.

Grotere gebouwen

Wiebes onderzoekt of ook grotere gebouwen – zoals scholen of kantoren – in de regeling kunnen worden opgenomen. Deze gebouwen verschillen in de omvang van hun opweksystemen, maar ook in hun energie-verbruikstarieven. De minister kijkt hoe de regeling deze groep goed kan bedienen zonder dat de regeling te ingewikkeld wordt. Verder onderzoekt hij of de Postcoderoosregeling voor ondersteuning van energiecoöperaties kan overgaan in een terugleversubsidie.

Omdat de terugleversubsidie is bedoeld om opwekkers van duurzame energie optimaal te faciliteren, komt er één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt en welke rol de slimme meter hierin heeft, wordt nog bekeken. De minister wil het voorstel voor de nieuwe terugleversubsidie deze zomer gereed hebben.

Uneto-VNI

Uneto-VNI is blij dat er snel duidelijkheid komt over de opvolging van de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Tegelijkertijd waarschuwt de installatiekoepel voor het effect van een eventueel subsidieplafond. Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra vindt het essentieel dat minister Wiebes een ruim budget beschikbaar stelt voor de terugleversubsidie. Terpstra: “Als je investeert in zonnepanelen, moet je erop kunnen rekenen dat de stroom die je produceert voldoende oplevert. Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen, moet zonne-energie aantrekkelijk blijven.”

Ook scholen en kantoren moeten volgens de branchevereniging in aanmerking kunnen komen. Minister Wiebes heeft aangekondigd dat hij die mogelijkheid gaat onderzoeken. Terpstra: “Veel scholen en kantoren hebben platte daken, waar je op grote schaal zonnepanelen kunt plaatsen. Deze regeling kan een stimulans zijn om die daken te gebruiken voor duurzame energie.”

Holland Solar

Holland Solar, brancheverenging voor de zonne-energiesector, is blij met het besluit van minister Wiebes. “Met deze keuze biedt de minister de consument en andere eindgebruikers de gewenste investeringszekerheid. In de komende periode zullen wij ons hard maken dat de minister ook voldoende budget reserveert voor de invoering van de terugleversubsidie”, aldus Peter Desmet, bestuurslid bij Holland Solar.

“Met de brief van de minister is er definitief een einde gekomen aan de sluimerende onzekerheid over het stopzetten van de salderingsregeling. Alle seinen staan nu op groen voor consumenten en andere eindgebruikers die gebruik maken van de salderingsregeling om te investeren in zonnepanelen. In 2020 is er een fluwelen overgang naar de nieuwe regeling mogelijk waardoor de markt zich in de komende jaren stabiel en snel kan doorontwikkelen.”

6 reacties op “Saldering wordt terugleversubsidie

  • Robert

    “Een soepele overgang” Zonnepaneelhouders worden er dus niet beter van.

  • Piet Haan

    Wat is dit inderdaad voor een berichtgeving. Het wordt als goed nieuws gebracht en oh oh oh wat mogen we blij zijn dat over zelf opgewekte energie geen energiebelasting en ODE hoeven worden betaald….dat zou er nog eens bij moeten komen. Wat is dit voor een corrupt beleid?

    Op deze manier dus zonder saldering zijn zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp helemaal niet meer aantrekkelijk zeker niet als je ook nog een digitale meter hebt.

  • MarkS90

    Daarom heb ik geen digitale meter. Die heeft namelijk geen voordelen (ook geen nadelen anders dan dat ze kunnen zien wanneer je energie gebruikt)

  • Martin

    Ach een accu die genoeg kan opslaan is nog niet op de markt. Je zult zekers een dikke 500.000 moeten uitgeven om dat te bereiken.
    1 a 2 accus kosten evenveel als een set extra panelen.
    Maar die extra panelen leveren dan wel genoeg stroom voor de wintermaanden, samen met je bestaande panelen.

    Een off-grid omvormer ertussen en je kan je electriciteit en gas aansluiting de deur uitgooien.

    Nadeel is dat je wel de plek moet hebben om die zonnepanelen te leggen.
    In de zomer gooi je veel electriciteit weg.

    Maar ik zeg : Liever weggooien dan er ook maar 1 cent belasting over te betalen.
    En nog het schandalige, maar de helft terug krijgen van de energie maatschappijen.

    Die verkopen het weer door voor de volle mep, waar ook weer die belastingen opzitten.

    Meest corrupte bende ooit in de Nederlandse geschiedenis, wat nu in de 1ste en 2de kamer zitten.

  • Rob

    Het gaat om geld wat de overheid misloopt als we grootschalig aande pv gaan. Energiebesparen . milieu??? Nee hoor. Geld daar gaat het om. Ik heb mij erbij neergelegd. Helaas. De regering doet maar en vinden zichzelf goed. Denken ze. Ik denk dat we de overheid maar eens moeten salderen. Onzin eruit en echte mensen erin. Dit vind ik.

  • Jack

    Eric Wiebes is echt een Fatale Mislukkeling totaal ongeschikt. Heeft financieel de plank volledig misgeslagen bij het beleid uittreden belastingmedewerkers. Er werd niet gekeken hoe lang je nog moest. Moest je een jaar dan kreeg je dezelfde vergoeding als iemand die bijv. 5 jaar voor zn pensioen weg gaat. Uiteindelijk liep het leeg bij de belastingdienst, veel zaten tegen pensioenleeftijd aan en dit pakket was TE RIANT. Het kostte de belastingBETALER dit volledig mislukte project vele extra miljoenen. Doen toch als je 1 jaar moet werken en weg mag gaan met 2 jaarsalarissen?!?! En nu is deze staatsgekkie de man minister van economisch zaken. In een gewoon bedrijf word je eruit geschopt met zulke financiële wandaden. Je staat op echt op straat en moet je aan de schandpaal nagelen. En dat exotische geval de zonnepanelen nu in handen geven. 2019 net nieuwe panelen. Dak vol

    Iedereen in topuren een kleed over het grootste deel leggen zodat je niks te veel opwekt waar je geen cent op verdient. Je maatschappij verkoopt het weer voor het dubbele. En vervuilende centrales mogen weer vol aan gaan. Dan verdien je misschien maar geen 2 cent want dit is een enorm verlies en maakt de terugverdientijd langer dan 10 jaar. Je omvormer zal maar kapot gaan en dan moet je opnieuw nog 5 jaar. Leuker kunnen we het niet maken, dommer dan dom wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie