Ga naar hoofdinhoud

Sauna krijgt ondergrondse seizoensbuffer

Saunacomplex in Thermen Soesterberg krijg een duurzame ondergrondse seizoensbuffer. Het is het eerste project van installatiebedrijf Linthorst met de HoCoSto-techniek, waarin het in januari een meerderheidsaandeel verwierf.

Thermen Soesterberg, van familiebedrijf Thermen Resorts, ondergaat een technische metamorfose. Met de eigen ontwikkelde warmtepomptechniek van Linthorst wordt het sauna resort compleet gasloos gemaakt. Uniek hierbij is dat door flexibiliteit en slimme aansturing van de techniek, er zo duurzaam en goedkoop mogelijk warmte gemaakt kan worden.

Alles in het saunacomplex wordt erop gericht om zo duurzaam en betaalbaar mogelijk warmte te maken. In Soesterberg wordt er daarom voor gekozen voor grootschalige warmtebuffering door een 1,5 MW hoogtemperatuur warmtepomp en een grote warmtebuffer van 500m³ te plaatsen.

Sturen op aanbod

Dit betekent dat er warmte opgewerkt kan worden op gunstige momenten, wanneer er een lage energievraag is. De energie die niet direct nodig is, wordt opgeslagen in de extra grote warmtebuffer. Op momenten dat de omstandigheden minder gunstig zijn, wordt de energie uit de buffer aangesproken. Gijs Linthorst, directeur bij Linthorst: “Wij geloven dat flexibiliteit en slimme aansturing de toekomst is en niet meer zal verdwijnen uit onze manier van het ontwerpen van duurzame energievoorzieningen.”

Meerderheidsbelang

De gebruikte buffertechniek is afkomstig van HoCoSto, een innovatief familiebedrijf uit Zundert. Linthorst is sinds januari dit jaar meerderheidsaandeelhouder in dit bedrijf. Met gebundelde krachten hopen de twee organisaties samen nog meer impact te kunnen maken op de energietransitie.

HoCoSto heeft al een aantal spraakmakende projecten op zijn naam staan. Zo kreeg het dorp Nagele een ondergrondse buffer van Hocosto. En verder werd de techniek toegepast bij onder meer bij deze proefwoning in Helmond en bij dit kindcentrum in Boekel. In dit premium-artikel meer achtergrond over dit project en de techniek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie