Ga naar hoofdinhoud

,

Schonere lucht met mobiele reiniger

Een mobiele oplossing om aanvullend op het ventilatiesysteem de lucht te reinigen. Ventilatiespecialist Buva heeft met de VitalAir luchtreiniger een nieuw wapen tegen luchtverontreiniging en virussen.

Met de oplossing mikt de fabrikant op scholen, kantoren, sportscholen, verzorgingshuizen en andere kleine utiliteit. Juist gebouwen die nu door de coronacrisis extra onder een vergrootglas liggen.

Samen met ventilatiesysteem

De techniek vervangt het ventilatiesysteem niet, maar werkt er mee samen. Ventilatie zorgt er voor dat CO2 en vocht worden afgevoerd. De verplaatsbare VitalAir verwijdert volgens Buva de aerosolen voor 98 procent en filtert pollen, fijnstof en geurtjes uit de lucht. De techniek kan dus ook ingezet worden in de strijd tegen het Covid-19-virus.

De luchtreiniger, een kolom van 170 cm hoog, maakt per uur 100 m² of 400 m³ per uur schoon en produceert daarbij maximaal 39 dB aan geluid. De techniek is uitvoerig getest in nauwe samenwerking met TNO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De VitalAir maakt gebruik van zogeheten PlasmaMade techniek.

Verschillende technieken

De plasmagenerator zorgt ervoor dat geïoniseerd plasma (O3) wordt onttrokken aan de O2-groepen in de lucht. Tevens worden H2O-groepen gesplitst in een positief waterstofion en een negatief zuurstofion. De glasvezelmat zorgt dat grove verontreinigingen worden opgevangen door het Nano-glasvezelfilter. Deze wordt elektrostatisch geladen door het elektrostatisch filter. De twee elektrostatische kernen zorgen dat de opgeslagen grove verontreinigingen in de Nano-glasvezelmat worden geëlimineerd. Dit gebeurt door middel van elektrische ontlading, ook wel ESD genoemd. Het koolstoffilter zorgt dat vrijgekomen O3-groepen worden opgevangen. Hierdoor blijven alleen O2 (zuurstof), CO2 (koolstofdioxide) en H2O (water) over. Doordat met vier technieken wordt gefilterd, kan het een ruimte volledig zuiveren. Een traditioneel plasma- of koolstoffilter werkt alleen voor een bepaald type stof en periode, meldt Buva. Technische specificaties zijn hier te vinden.

Sensor meet luchtkwaliteit

Met de AirSense heeft Buva ook een sensor die op elke plek in de ruimte waar een stopcontact zit geplaatst kan worden. De AirSense meet de aerosolendruk die zorgt voor de verspreiding van virussen en bacteriën. Daarnaast meet de sensor de luchtvochtigheid, temperatuur, vluchtige organische stoffen en koolstofdioxide. Met de Buva AirSense Pro wordt tevens de fijnstof gemeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie