Ga naar hoofdinhoud

,

Schoolventilatie: wat doet de installateur?

Het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) heeft scholen gevraagd naar de staat van de ventilatiesystemen. Maar liefst 777 schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs voldoet de ventilatie niet aan de wettelijke eisen. Omdat veel scholen de enquête van het LCVS nog niet hebben ingevuld, is het aantal schoolgebouwen dat niet aan de eisen voldoet waarschijnlijk nog groter.

Minister Slob van OCW wil dat álle Nederlandse scholen aan de wettelijke eisen voldoen. Goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid van leerlingen en docenten. Een klaslokaal met frisse lucht is een voorwaarde voor goede leerprestaties. Scholen die nog niet voldoen aan de normen, zijn daarom verplicht dit aan te pakken.

Wat zijn de eisen?

Voor de bestaande bouw (vergunning verleend tot 2012) gaat het om de eisen in het Bouwbesluit 2012 en aanvullende richtlijnen. In de praktijk betekent dat een grenswaarde van maximaal 1200ppm CO2 (luchtverversingscapaciteit 6 dm3/s/persoon). Voor gebouwen vanaf 2012 gelden de strengere eisen uit het Bouwbesluit nieuwbouw 2012; daar is de maximale waarde 950ppm CO2 (luchtverversingscapaciteit: 8,5 dm3/s/p).

Veel installateurs zullen de komende tijd vragen krijgen van schoolbestuurders over de ventilatie in hun school. Dat hoeft niet direct te leiden tot een opdracht om het ventilatiesysteem aan te passen. Installateurs kunnen natuurlijk wél advies geven. Techniek Nederland geeft een aantal tips, voor zowel korte als lange termijn.

Korte termijn

Op korte termijn kunnen scholen een aantal eenvoudige maatregelen nemen om te zorgen voor voldoende frisse lucht in klaslokalen.

  • plaats een CO2-meter in de lokalen
  • verhoog de stooktemperatuur
  • schakel de nachtverlaging uit
  • verwijder de omkasting van radiatoren
  • maak een schema voor het luchten van ieder klaslokaal, tussen de lessen door en in pauzes
  • controleer of de werkzaamheden uit het onderhoudscontract wel zijn uitgevoerd
  • laat waar nodig extra ventilatievoorzieningen aanbrengen, zoals ventilatieroosters en klapramen

Lange termijn

De tips op korte termijn zijn geen structurele oplossing voor onvoldoende ventilatie. Minister Slob heeft daarom 360 miljoen beschikbaar gesteld waarmee scholen hun ventilatiesystemen structureel op orde moeten gaan brengen. Dat levert het nodige extra installatiewerk op, maar de verwachting is niet dat dat voor capaciteitsproblemen zal zorgen. Een aantal scholen zal misschien dit jaar nog aanpassingen laten verrichten, maar veel andere scholen zullen er nog mee wachten. Daardoor zal het werk gespreid worden uitgevoerd.

De minister geeft schoolbesturen drie jaar de tijd om de ventilatie op orde te krijgen. De overheid financiert 30 procent van de kosten, de overige 70 procent komen voor rekening van de scholen. Waar dat kan, zullen scholen de structurele aanpassing van de ventilatie combineren met het verduurzamen van de schoolgebouwen.

5 reacties op “Schoolventilatie: wat doet de installateur?

  • Adriaan Keij

    En GEEN MONDKAPJES, want dan vliegt de CO2 alsnog de hoogte in, zie
    https://youtu.be/HWoAIDI7IME

  • Dave

    Even uit nieuwsgierigheid, maar wat heeft de stooktemperatuur te maken met het verlagen van het CO2 niveau? Ik snap dat de circulatie hoger wordt door stijging van warme lucht maar als er niet voldoende wordt afgezogen blijft de CO2 nog steeds in het lokaal lijkt me. Kan iemand dat uitleggen?

    1. Ernst

      Een hogere stooktemperatuur kan comfoorklachten (tocht) voorkomen wanneer er geventileerd wordt bij een lagere buitentemperatuur.

    2. Adriaan Keij

      Dave, het antwoord staat in de PDF: “ Stooktemperatuur verhogen en nachtverlaging uitschakelen (gebouw op temperatuur houden) zodat de radiatoren heter worden en minder koude- of tochtklachten ontstaan.”

      In hoeverre dat juist is weet ik niet. Naar mijn mening genereren hete radiatoren meer opstijgende lucht (tocht, luchtstroming). Ik denk dat bedoeld wordt: zet de stooktemperatuur HOGER omdat de CV het anders niet redt bij grotere luchtverversing. Maar als installateurs dit soort ‘instructies’ van de overheid of een andere instantie moeten krijgen, dan is het wel droevig gesteld met hun vakkennis…

  • Jos Willemsen

    Het is inderdaad droevig gesteld met de vakkennis van de installatiebedrijven.
    Techniek Nederland liet al eerder weten dat in 30 % de ventilatiesystemen niet voldoen aan de wettelijke eisen.
    Eerder is al aangegeven dat de ventilatie in woonhuizen meer dan 60% niet voldoet.
    Het binnenklimaat is er slechter dan buiten.
    Ik ben regelmatig betrokken bij onderzoek bij niet functionerende installaties.
    Oorzaak ontwerpfouten-montagefouten-niet inregelen etc.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Innovatieprijs voor aansluitset hybride warmtepomp

Facelift voor populairste inbouwreservoir

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards