De Tweede Kamer heeft er bij het kabinet wederom op aangedrongen om de ventilatie op scholen snel te verbeteren.
Er moet een landelijke campagne komen om een goede schoolventilatie aan te jagen en ook wil de Tweede Kamer laten onderzoeken of scholen de hele investering in betere ventilatie door het Rijk vergoed kunnen krijgen, in plaats van slechts een deel.
Het is de tweede keer in een paar weken tijd dat de Kamer het kabinet maant tot snelle actie op scholen. Eind november werd er bij het kabinet ook al op aangedrongen om te kijken of scholen meer financiële steun kunnen krijgen voor investeringen in het ventilatiesysteem. Uit recent onderzoek naar de luchtkwaliteit op scholen blijkt dat niet 11 procent ondermaats scoort, zoals eerder was becijferd, maar dat ruim een kwart van de scholen niet voldoet aan de normen.
Subsidie
Scholen kunnen nu een tegemoetkoming van 30% krijgen als ze hun ventilatie op orde brengen en energiebesparende maatregelen doorvoeren. De Tweede Kamer pleit nu dus voor de volle 100%. Minister Arie Slob van Onderwijs heeft eerder aangegeven er eigenlijk niet veel voor te voelen om op stel en sprong de SUVIS-subsidie hiervoor aan te wenden. De zogeheten ‘Specifieke uitkering ventilatie in scholen’ (SUVIS) is een subsidie voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren.
Hoewel deze subsidieregeling er in eerste instantie op gericht is om het binnenklimaat in scholen op te krikken tot het tenminste wettelijke minimum, vallen ook maatregelen die de school energiezuiniger maken er onder. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld nieuwe energiezuinige beglazing, isolatiemateriaal, een warmtepomp of zonnepanelen. In de subsidiepot zit in totaal 360 miljoen euro, waarvan 100 miljoen begin dit jaar beschikbaar kwam en een tweede tranche van 100 miljoen in september.
Ionisatie
Een proef naar luchtzuivering op scholen in Staphorst, heeft inmiddels de aandacht getrokken van de Tweede Kamer. In de klaslokalen van alle basisscholen in het Overijsselse stadje is ionisatieapparatuur van het eveneens Staphorstse bedrijf Plasmamade geplaatst. Ionen kunnen aerosolen in de lucht afvangen. De Tweede Kamer wil nu dat deze proef ook in het nieuwe jaar nog een tijdje doorgaat, om beter inzicht te kunnen krijgen in de effectiviteit van de techniek.
Een ambitieuzer voorstel over ionisatiesystemen van Kamerleden Wybren van Haga en Hans Smolders, van de Groep Van Haga, kreeg echter geen meerderheid. In dat voorstel zouden verpleeghuizen, bejaardenhuizen en scholen voorzien worden van deze technologie.