Met een relatief kleine investering per radiator kan de cv-installatie in woningen en kleine utiliteit zichzelf inregelen.
Een automatische debietregeling zorgt ervoor dat een radiator altijd dezelfde waterhoeveelheid krijgt, ook al lopen andere radiatoren dicht. Twee appendageleveranciers komen met de slimme ventielen voor op de radiator op de markt, meldt vakblad Installatie en Sanitair in het novembernummer. Deze techniek, maakt het eenvoudiger om een goede waterzijdige balans te vinden in de installatie.
Drukcompensatie
Voor strangen is het langer mogelijk automatische debietregelaars te plaatsen, maar voor individuele radiatoren was zoiets een stevige investering. Sinds enkele maanden zijn IMI Hydronic en Danfoss met radiatorafsluiters met drukcompensatie op de markt. De schatting is dat het automatisch inregelen van een cv-installatie een besparing van ongeveer 10 procent oplevert, voor een gemiddeld huishouden toch een besparing van een paar honderd euro. Hiermee is de investering in appendages binnen enkele jaren terugverdiend. In het novembernummer van vakblad Installatie en Sanitair een uitleg van deze techniek.
Omzet
Joep van de Ven, met CV Tuning specialist is in het inregelen, constateert in het vakblad dat de gemiddelde installateur zijn klanten veel beter van dienst kan zijn met het waterzijdig balansen van de installatie, omdat hier zowel energiebesparing, als extra omzet in uren en materialen voor de installateur te halen is. Van de Ven vindt dat installateurs qua fijnafstelling een voorbeeld moeten nemen aan automonteurs.”