Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Solarus door met Spaans PVT-paneel

Solarus, bekend van de pvt-panelen met gebogen spiegels, maakt een doorstart met een nieuw, vlak, pvt-paneel uit Spanje, met per paneel een vermogen van rond de 350 Wp elektrisch en 1375 W thermisch.

Het gaat om een samenwerking met het bedrijf Abora, dat pvt-panelen levert met als warmtedrager een watervrije glycolvloeistof die tapwatertemperaturen tot 70 graden haalt op warme zonnige dagen en in winterse dagen al snel de 35 graden aantikt, zegt directeur Niels Stolk.

Goed geïsoleerd

“Dat maakt deze pvt-panelen anders dan normale pvt-panelen, die lagere temperaturen halen en vooral dienen als waterzijdige bron van een warmtepomp.” Geheim zit hem volgens Stolk onder meer in een goede isolatie van het pvt-paneel met een tussenlaag met edelgas.

Op het pvt-paneel wordt een ISDE-subsidie verstrekt van 400 euro tot 540 euro per paneel. Volgens Stolk zijn er verschillende configuraties mogelijk in een woning, waarbij de combinatie pvt-paneel, plus pv-panelen en een hybride warmtepomp de meest voor de hand liggende is.

Van Zweden naar Venlo

Solarus kwam in 2016 vanuit Zweden naar Nederland (Venlo) met een nieuwe vinding: de PowerCollector. Dat is een pv-paneel met spiegels, die meer licht op het paneel laten vallen, waardoor het paneel meer stroom opbrengt. Tegelijk stroomt er water door het paneel, dat het paneel koelt, en door dat koelen warmt het water op.

Het bedrijf won in de loop der jaren meerdere duurzaamheidsprijzen (zoals de Stedin Erasmus Energy Business Award en de Accenture Blauwe Tulp). Ook haalde Solarus bij meerderde partijen miljoenen aan investeringen op.

Failliet

Maar door tegenvallende resultaten en aandeelhouders die geen geduld meer hadden, was het bedrijf genoodzaakt om vorig jaar faillissement aan te vragen. Stolk: “De verkopen lagen ver achter bij de prognoses.” Tegelijk zegt Stolk dat de systemen die wél verkocht werden, zoals op een kaasfabriek in Katwoude, bij Waterbedrijf Groningen en op een aantal chique hotels in Zuid-Afrika, prima functioneren.

Inmiddels zijn de nieuwe vlakke pvt-panelen van Abora al op enkele locaties geïnstalleerd en zijn twee installatiebedrijven met de pvt-panelen aan het experimenteren. Ook loopt er een samenwerking met een duurzaam energiebedrijf, waarvan Stolk de naam nu nog niet openbaar wil maken, dat in een pilot de pvt-panelen aan klanten wil gaan verkopen.

Koelen met hitte

De toekomst van de ‘oude’ pvt-panelen met gebogen spiegels is nog ongewis, zegt Stolk. Met een kleine aanpassing zouden hierin dermate hoge temperaturen (rond de 90 graden) bereikt kunnen worden, dat je er op duurzame wijze koude mee kan opwekken. Stolk: “Dat zijn Solarus en Abora nu samen aan het onderzoeken.”

7 reacties op “Solarus door met Spaans PVT-paneel

  • Peter Mulders

    Oeps, ik dacht dat er panelen naar Afrika zouden gaan, en dat ze er een grote order hadden gekregen.
    Bedankt voor de info, ik was er al benieuwd naar.

  • S

    Pvt paneel 70 gr in Nederland, mooi broodje aap verhaal, enigste manier en leverancier die dit kan is HONE

  • J

    Jammer dat ze de bedrijven vergeten die in het verleden hun nek hebben uitgestoken. Ik had meer van de mensen verwacht.

  • S

    En hij gelooft ook nog aan onzin, PVT panelen leveren minder op tenzij je laat afkoelen elk cel.
    Als zijn paneel 70 graden warmwater kan produceren dan kan het paneel 80 graden plus worden en in dat geval zijn de cellen naar k…gaan

  • Hugo Vermeulen

    Beste J en S,

    Wellicht is het goed om toch eens nader kennis te maken om te kijken of er wellicht een positief licht geschenen kan worden op Solarus en we kunnen uitleggen hoe de panelen werken en welke waarden we bereiken, ipv het bovenstaande gesprek voort te zetten, wat vooral negatief en emotioneel is.

  • Erwin

    pvt panelen werken niet, de temperatuur in een vat zal op een gegeven moment hoog zijn waardoor de temperatuur in de panelen heel hoog kan oplopen en de opbrengst van het pv gedeelte heel snel naar beneden zal gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie