Na twintig regionale stakingen zonder resultaat, legden afgelopen week duizenden werknemers op zeven locaties hun werk twee volle dagen neer. Vandaag komen de werkgevers met een nieuw cao-voorstel: een loonsstijging van 12,7% over 2 jaar.
“De actiebereidheid was boven verwachting en stijgt nog”, zegt FNV-onderhandelaar Peter Reniers, die hoopt dat de acties werkgevers weer naar de onderhandelingstafel brengen voor een nieuwe cao. Aan die oproep lijken de werkgevers gehoor aan te geven met het nieuwe bod.
Het gaat om een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024, 90 euro structureel per 1 maart 2025 en 3% loonsverhoging per 1 januari 2026. Ron Fallon, cao-onderhandelaar namens werkgevers (FWT): “Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19% over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7% over 2 jaar gaan betalen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap. Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een cao te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen.”
‘Het is werkgevers ernst’
FNV-man Reniers noemt dit een “opmerkelijke move van de werkgevers”. Reniers: ” Wij – FNV – zullen ons beraden of het voorstel voldoende is in verhouding tot ons ultimatum, om het overleg te hervatten. Daar gaat de cao-commissie over. Later in deze week wordt dat besluit genomen.” In april deden de vakbonden een laatste cao-bod (ultimatum). Het was al duidelijk dat er nog hardere en langere acties zouden volgen als de werkgevers geen redelijk tegenbod zouden doen.
Techniek Nederland hoopt snel weer aan tafel te zetten met de werknemersorganisaties, zo schrijft het aan de leden. Ron Fallon: “Wij laten met dit verbeterde bod zien dat het ons ernst is. We hebben stappen gezet. We rekenen erop dat de vakbonden positief reageren zodat we de onderhandelingen kunnen hervatten. Stakingen brengen een nieuwe cao niet dichterbij, terugkeer naar de onderhandelingstafel wel.”
Landelijke staking
Stakingen vonden afgelopen donderdag en vrijdag plaats op zeven locaties door het hele land. Volgens Reniers trok de actie in Groningen de meeste werknemers, zo’n duizend. Maar ook in Rotterdam, pal naast stadion De Kuip, kwamen zo’n 800 stakers bijeen. “In totaal waren het er ongeveer 3.500”, zegt Reniers.
De onderhandelingen voor een nieuwe cao liggen al enige maanden stil. Het gaat om een raam-cao Metaal en Techniek, met afspraken die niet alleen voor werknemers en werkgevers in de installatiesector gelden, maar ook voor metaalbewerkingsbedrijven, carrosseriebedrijven, isolatiebedrijven en door de goud- en zilvernijverheid. Hieronder vallen ruim 27.000 ondernemingen met in totaal meer dan 300.000 werknemers. Nadat de onderhandelingen geklapt waren in april vonden er verspreid over het land al twintig regionale stakingen plaats.
Ultimatum
De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen in februari. In totaal kwamen de sociale partners vier keer bijeen om tot een gezamenlijk resultaat te komen, maar de posities lagen telkens te ver uiteen. In het ultimatum van de vakbonden eisen werknemers een structurele verhoging van de lonen met 10,1% per met terugwerkende kracht vanaf april 2024, het afschaffen van de jeugdschalen, een verlenging van de Zwaar Werk-regeling (RVU), deelnamemogelijkheden aan een generatiepact en een invoering van een minimum stagevergoeding van ten minste 500 euro per maand bij fulltime stageweek.