Ga naar hoofdinhoud

,

Start ‘woning-apk’ installaties

De gemeente Utrecht start in juni met de pilot ‘Veilige Gezonde Woning‘ om ongelukken door ondeugdelijke elektra- en gasinstallaties tegen te gaan. Woningeigenaren in de pilotbuurten Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland krijgen de mogelijkheid om de gas- en elektriciteitsinstallaties in hun woning te laten keuren.

De gemeente biedt 100 keuringen gratis aan. Ook wordt advies gegeven over energiebesparende maatregelen en duurzaam gebruik van de installaties. Voor de pilot werkt de gemeente samen met branchevereniging Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, en het Energiepunt Wonen. Wethouder Wonen Paulus Jansen kondigde deze pilot afgelopen najaar al aan: Utrecht is de eerste stad in Nederland die hiermee experimenteert. De landelijke overheid ziet een verplichte apk voor gasinstallaties niet zitten.

Ongelukken

Slecht onderhoud van cv-ketels, geisers of verouderde elektrische voorzieningen leiden regelmatig tot gevaarlijke situaties zoals gaslekkages of kortsluiting door ontbrekende aardlekschakelaars of ondeugdelijke bedrading. De brandweer komt in Utrecht bijna twee keer per week in actie voor een incident met gaslekkages. Per jaar worden in Nederland gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Koolmonoxidevergiftiging doodt jaarlijks tenminste 11 mensen. Daarnaast overlijden ieder jaar één tot twee personen door ongelukken als gevolg van het werken aan een elektriciteitsinstallatie. De meeste incidenten doen zich voor in de vooroorlogse wijken en de jonge naoorlogse woningen, vooral in particuliere kamerverhuurpanden en particuliere woningen in de goedkopere sector. In de buurten waar de pilot start -Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland- staan veel van dit soort woningen. Woningeigenaren in deze buurten krijgen een installatiecheck aangeboden. Zij krijgen deze week een uitnodiging thuis voor een informatieavond.

Lagere kosten

Naast een veilig huis, levert het bewoners die meedoen ook nog een besparing op. Een goed ingeregelde gasinstallatie kan 100 euro per jaar schelen. Bovendien wordt bij de check gekeken de ventilatie in de woning en naar mogelijkheden voor energiebesparing. Deelnemers krijgen ook gratis de Veiligheidsbox, met daarin bijvoorbeeld een rook- en koolmonoxidemelder. Alle informatie over de pilot Veilige Gezonde Woning is hier te vinden op. De pilot loopt van juni t/m december 2015 en wordt voor het einde van het jaar geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten wordt eventueel vervolg bepaald.

6 reacties op “Start ‘woning-apk’ installaties

  • ad

    Wanneer gaan we terug naar een landelijke huis aan huis controle.
    Bewoners c.q. woning eigenaren en woningbouwverenigingen kunnen die eigen verantwoording niet aan.
    Zou ook via de opstalverzekering verplicht gesteld moeten worden bij nieuwe bewoners en elke vijf jaar.
    Het zal ook voor de brandweer veel ellende voorkomen en gezondheidszorg kosten.
    Veilige dag(en) verder en met vr. gr. Ad

  • Een APK is slechts een momentopname (jaarlijks). Het is uiteraard beter dan géén controle! Een rookmelder moet in ieder huis hangen. Een CO melder is noodzakelijk voor huizen met een open verbrandingstoestel, zoals een geiser of gashaard.

    Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende het hele jaar. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Een CO2 indicator stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Op scholen en kinderdagverblijven worden steeds vaker CO2 indicators toegepast om de luchtkwaliteit te monitoren, maar op de woning- en kantorenmarkt is dit besef nog niet doorgedrongen.

    Een CO2 indicator van SenseAir kost €150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verhogen van de productiviteit en het voorkomen van gezondheidsklachten. (www.co2indicator.nl)

  • Als je het dan helemaal goed wilt aanpakken, schaf dan de CO Stop aan via Breman Installatiegroep. Een detector is een handig middel om de concentratie CO te bewaken, maar met de CO Stop wordt het desbetreffende apparaat volledig buiten bedrijf gesteld. En wel in een zodanig stadium dat de concentratie CO nog maar marginaal aanwezig is. Doordat de cv-ketel buiten bedrijf wordt gesteld (en weer ingeschakeld als de concentratie CO nihil wordt), heb je absolute veiligheid. Bovendien valt dit de bewoner zodanig op dat hij door een erkende installateur direct actie kan laten ondernemen om de situatie veilig te maken. De CO Stop is te koop voor € 135,00 incl. btw (incl. montage). Zie voor meer informatie http://www.breman.nl/costop

    1. ad

      Geachte Hr. D. Schurink

      Denk niet dat het de bedoeling is om reclame te maken op de ze site !
      Mijn mening is dit medium te gebruiken om gezamenlijk naar verbeteringen te komen voor een COMPLETE veilige installatie’s incl. leidingwerk.

  • J.K.Boks

    Het gaat niet alleen om slechte cv- toestellen of geisers vergis je niet in het aantal defecte aardlekschakelaars, slechte aarding ook in de badkamer , vorig jaar is er een vrouw van 20 dood in de badkamer gevonden doordat de waterleiding onder spanning stond mogelijk was er ook geen aardlekschakelaar aanwezig.

    een aardlekschakelaar is niet zo belangrijk als een CO melder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie